Sv. Filip i Jakov Svečano otvorena Čitaonica „Braća Eškinja“

[SV. FILIP I JAKOV] Svečano otvorena Čitaonica „Braća Eškinja“

-

- Advertisment -spot_img

U Svetom Filip i Jakovu, u prostoru nekadašnje osnovne škole, svečano je otvorena Čitaonica „Braća Eškinja“. Knjižničnu građu za filipjansku čitaonicu prikupili su članovi udruge Stara škola: bivše prosvjetne djelatnice Katica Eškinja i Mihovilka Prtenjača te predsjednik domaćeg KUD-a Sv. Roko Ivan Eškinja.
Projekt osnivanja čitaonice trajao je deset godina, a započeo je pronalaskom zbirke knjiga u obiteljskoj kući braće Eškinja – kanonika don Ivana, profesora Tome, trgovcu Anti. Pronađena su vrijedna djela iz različitih područja književnosti, povijesti, kulture, rječnici, enciklopedije, slikovnice, priručnici i beletristika.

– Pronađena zbirka je bila u vrlo lošem stanju te smo je odlučili spasiti od daljnjeg propadanja, posebno neka izdanja od sredine devetnaestog stoljeća pa do početka drugog desetljeća dvadesetog stoljeća. Rad je bio timski, od gospođe Katice Eškinje, gospodina Ivana Eškinje Lantane, do moje malenkosti. Ovo je rad iz čiste ljubavi i poštovanja prema pisanoj riječi koja je najveći dar kojeg čovjek ima i kojim potvrđuje svoj identitet.– istakla je Mihovilka Prtenjača.

Mihovilka Prtenjača

Pronađena zbirka književnih djela obogaćena je naknadnim darovanjem knjiga od strane pojedinaca. Najstariji dio građe je „Teštament i poslanica“ i potječe iz obitelji Eškinja.
Ivan Eškinja zahvalio se svima koji su dali doprinos ovom hvalevrijednom projektu, maloj čitaonici s tendencijom da postane knjižnica.
– Čvrsto se nadam da ova čitaonica neće biti samo posred sela spomenik znamenitim ljudima i našoj časnoj prošlosti već da ćemo je novim darovateljima i naslovima s vremenom širiti, u nju rado navraćati, i da će ona, a samo čvrsta i postojana knjiga u ovom digitalnom, fluidnom i nepostojanom svijetu, i dalje biti izvor prave duhovnosti i kulture. – rekao je Eškinja Lantana.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić izrazio je posebno zadovoljstvo i sreću osnivanjem čitaonice i kako je naglasio – velikim dobitkom za mjesto Sv. Filip i Jakov.
Zbirka knjiga Čitaonice „Braća Eškinja“ broji više od 2 tisuće naslova u kojoj su zastupljena sva područja znanosti i koja, uz zemljovide, zbornike, popularne časopise, enciklopedije, rječnike i vrlo vrijedne fotografije, čine svjedočanstvo jednog vremena.

Zoran Pelicarić

Popis naslova i radno vrijeme čitaonice bit će objavljeno na internetskoj stranici Općine Sv. Filip i Jakov.
U svečanom programu domaći pjesnici i pisci Igor Eškinja i Ive Baričić čitali su ulomke iz svojih književnih djela, odnosno stihove svojih pjesama.
U zabavnom dijelu nastupili su ženska klapa Tamarin iz Trogira te Zorica Kondža.


FOTOGALERIJA (29)


Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake