Subota, 11 svibnja, 2024

[DAN OPĆINE SV. FILIP I JAKOV] Zlatni grb zajednici časnih sestara Branimiri Prcela, Ladislavi Kamber i Rajki Kamber

U Sv. Filip i Jakovu, u Kinu Sv. Filip i Jakov, u povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov i blagdana zaštitnika svetog Roka, pod predsjedanjem predsjednika općinskog vijeća Igora Pedisića, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.

Duje Stanišić

Ovogodišnji laureati, dobitnici općinskih priznanja, su učenici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov Cvita Baričić i Maja Pedisić za postignute uspjehe na županijskom natjecanju i državnoj smotri, Luka Kadija, Marijeta Katalinić, Luca Pelicarić, Anđela Srdarović, Karla Colić, Taša Rogić za postignut odličan uspjeh, Denis Galešić za postignut uspjeh u boćanju, zatim Katica Eškinja i Mihovilka Prtenjača za doprinos u očuvanju kulturne baštine i rječničkog blaga, Ivan Majica za uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji dok je Zlatni grb Općine Sv. Filip i Jakov uručen zajednici časnih sestara Branimiri Prcela, Ladislavi Kamber i Rajki Kamber samostana svetog Mihovila Arkanđela u župi Sv. Filip i Jakov. U ime nagrađenih zahvalila se časna sestra Branimira Prcela.

Općinski načelnik Zoran Pelicarić, među ostalim, naglasio je realizaciju općinskih projekta, naročito infrastrukturnih, za što općinski tim ulaže maksimum napora, a na žiteljima je da na kraju mandata procijene je li se u tome uspjelo ili ne, rekao je Pelicarić.
– Općinski projekti koji su usmjereni u ljudski potencijal u bilo kojem obliku našem timu su još bitniji od infrastrukturnih, počevši od sufinanciranja novorođenog djeteta, jaslice, vrtić, osnovno školstvo, srednje školstvo, visoko obrazovanje, mladi, ljudi starije životne dobi, socijalno ugroženi, osobe s posebnim potrebama. Da nisu ovo samo prazne riječi, ovaj put sam odlučio ne govoriti o brojkama ali ću reći da je to jedna trećina temeljnog proračuna. – istaknuo je Pelicarić.

Zoran Pelicarić

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je doprinos razvoju Zadarske županije Općini Sv. Filip i Jakov i pritom istaknuo sufinanciranje infrastrukturnih projekata na području općine, posebno pomorske infrastrukture.
– U Općini Sv. Filip i Jakov nezaobilazna je pomorska infrastruktura na kojoj se zaista dosta napravilo zadnjih godina, a radit će se uskoro još i više. Luka Turanj je završena, u rujnu će započeti obnova luke Sv. Filip i Jakov i ulaganje od 3,6 milijuna kuna te izgradnja marine. Ne smijemo zaboraviti ni cestovnu infrastrukturu, u Sikovu smo uložili 2 milijuna kuna u izgradnju nogostupa. Nije to puno za nekoga ali kad se složimo zajedno i kada je pozitivna sinergija, onda se da napraviti puno. – istaknuo je Longin.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić naglasio je gotovo 19 milijuna kuna uloženih na području Općine Sv. Filip i Jakov a povučenih iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. U tome je sudjelovala i Općina Sv. Filip i Jakov i iz toga programa je sufinancirana izgradnja dječjeg vrtića u Turnju.

U kulturnom-zabavnom dijelu svečanosti nastupili su KUD Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova, ženska klapa Karmel iz Turnja, trio Zlatna luka i KUD Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih, a državnu himnu otpjevao je Duje Stanišić.
Na kraju svečanog događaja, načelnik Zoran Pelicarić i rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican potpisali su ugovor o organizaciji znanstvenog skupa i objavi znanstvene monografije o Općini Sveti Filip i Jakov. Rektorica Vican nagovijestila je održavanje čak više znanstvenih skupova u Sv. Filip i Jakovu.

Božidar Longin

– Kao što Hrvatska nije repa bez korijena, tako i Sv. Filip i Jakov nije repa bez korijena što vidimo u ovim kulturnim zrakama u kojima smo uživali tijekom kulturnih minuta današnjeg svečanog programa. – kazala je Dijana Vican.

Dijana Vican

Na blagdan svetog Roka 16.-og kolovoza, u crkvi svetog Roka u Rogovu, s početkom u 10 i 30 održat će se sveta misa s procesijom, u 20 i 30 sati na filipjanskoj rivi započinje ribarska manifestacija “Gušti mora” i koncert grupe Magazin uz vatromet.


FOTOGALERIJA (44)


Skoči do alatne trake