Sv. Filip i Jakov Predsjednik Vlade Andrej Plenković obećao pomoć u rješavanju...

[PREMIJER POSJETIO SV. FILIP I JAKOV] Predsjednik Vlade Andrej Plenković obećao pomoć u rješavanju prepreka za nove projekte

-

- Advertisment -spot_img

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković posjetio je Sveti Filip i Jakov u pratnji ministara Davora Božinovića i Marije Vučković, suradnika s područja Zadarske županije državnih tajnika Šime Mršića, Šime Erlića, Josipa Bilavera i Marije Pletikosa, predstojnika ureda Zvonimira Frke-Petešića, župana Božidara Longina, zamjenika župana Šime Vickovića i drugih.

Tom prigodom domaćini općinski načelnik Zoran Pelicarić i općinski vijećnik i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Sv. Filip i Jakov Marin Colić predstavili su hrvatskom premijeru aktualne projekte u Sv. Filip i Jakovu planirane za novu stambenu zonu Rabatin 2: izgradnja Doma za starije i nemoćne Sv. Filip i Jakov, Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov, stambene zgrade za hrvatske branitelje, vatrogasnog doma te polivalentnog sportskog igrališta za Osnovnu školu Sv. Filip i Jakov.

Zoran Pelicarić

Premijer Plenković istaknuo je zadovoljstvo što je za sastanak s predstavnicima turističkog sektora u Petrčanama izabrana Zadarska županija kao važna županija u pogledu turizma i osobito ribarstva, općenito razvoja u proteklih tridesetak godina.
– Ovaj Vaš govor (govor načelnika Pelicarića, op.a.) je bio, ja bih rekao, prepun ideja, inicijativa, što je najvažnije, postignuća ali, isto tako, vrlo konkretnih signala kako da bolje pomognemo jedinicama lokalne samouprave, osobito općinama. – kazao je Plenković.

Andrej Plenković

Pri tome dodao kako je politička filozofija ove Vlade da provodi politiku decentralizacije i provođenja načela proporcionalnosti u smislu da se odluke trebaju donositi tamo gdje su razine vlasti najbliže građanima, a to su općine, odnosno gradovi.

– Ovi signali koje vi šaljete u pogledu aglomeracije, razvoja turizma i prometa za nas su svojevrsna obveza. Mi ćemo razgovarati, naravno, s kolegom ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine i vidjeti kako da ubrzamo procese koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih pitanja koje će vama olakšati i ubrzati razvoj i stavljanje u funkciju, u konačnici, brojnih nekretnina koje je država vlasnik ili suvlasnik. Tu se u potpunosti slažemo. – dodao je Plenković.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić predstavio je ukratko Općinu Sv. Filip i Jakov i realizirane i projekte u tijeku na području Općine Sv. Filip i Jakov: novouređeni dječji vrtić u Raštanama Donjim, novoizgrađena Osnovna škola Sv. Filip i Jakov, pomoć mladima kroz studentske stipendije, izgradnja POS stanova i stanova za hrvatske branitelje, vatrogasnog doma, općinske upravne zgrade, dječjeg vrtića, doma za starije i nemoćne, i tako dalje.

Za realizaciju nekih od planiranih projekata, Pelicarić je zatražio pomoć države.
– Planovi za zaposlene, tu smo „najtanji“ jer imamo samo nešto više od 700 zaposlenih na neodređeno vrijeme od ukupno 4 i po tisuće žitelja. Umirovljenika imamo oko tisuću i dvjesto i brigu o njima bismo htjeli promijeniti da nismo pod skrbi države ili županije. – naglasio je Pelicarić.


FOTOGALERIJA (34)


PROJEKTI PLANIRANI NA RABATINU 2

OSNOVNA ŠKOLA SVETI FILIP I JAKOV – MATIČNA ŠKOLA

Građevinska dozvola dobivena je 3.11 2006. godine, uporabna početkom 2012., a gradnju osnovne škole i dvorane je od početka sufinancirala Općina Sv. Filip i Jakov. Općina je prethodno za gotovo pet milijuna kuna kupila okolni teren za izgradnju infrastrukture oko škole, a za njenu izgradnju i sportsku dvoranu je otplatila kredit od 10 milijuna kuna.
– Završetak izgradnje nove matične škole i preseljenje OŠ Sveti Filip i Jakov u travnju 2012. godine.
– Škola radi u jednoj smjeni te Općina sufinancira troškove produljenog boravka i kuhinje.


URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA (UPU) RABATIN (NA SNAZI OD 2015. GODINE)

– Jedno od rijetkih naselja na kojem je prvo planski izgrađena infrastruktura, a tek nakon toga je uslijedila izgradnja zgrada
– POS – Program poticajne stanogradnje u suradnji s APN-om – u izgradnji su četiri zgrade s ukupno 24 stana
– Zgrade za branitelje – jugozapadno od osnovne škole je u suradnji s Ministarstvom branitelja planirana izgradnja dvije zgrade sa stanovima za branitelje Domovinskog rata

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA (UPU) RABATIN 2 – na snazi od 2021. godine

Plan se donosi za neuređeni, neizgrađeni dio građevinskog područja naselja Sveti Filip i Jakov, mješovite namjene unutar kojeg je uz stanovanje predviđen i smještaj građevina društvenih djelatnosti za koje je Parcelacijski elaborat izrađen u svibnju 2022. godine:

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE SV. FILIP I JAKOV – BROJ KORISNIKA DOMA: 99

SVEUKUPNO NETO POVRŠINA: 2.891,90 m2
Nova zgrada javne namjene sastoji se od tri etaže – prizemlja i prvog i drugog kata. Zgrada se sastoji od dva volumena, jedan prizemni koji se proteže u smjeru SZ-JI i drugi koji nasjeda na prizemni dio te se sastoji od dvije etaže. Oba volumena su smještena tako da se kod prostorne organizacije daje naglasak na pogled prema moru iz zajedničkih i stambenih dijelova zgrade dok su servisni i uredski dijelovi orijentirani prema kopnu.Dom predviđa jednosobne, dvosobne i trosobne sobe za korisnike, dnevni boravak korisnika i gostiju kao i periodične priredbe i događanja, predavaonicu. U zonu zajedničkih prostora smještena je i dvorana za radnu terapiju, fizikalnu terapiju, dnevni boravak te liječnička ordinacija s prostorom za medicinsko osoblje kao i prostorija za socijalnog radnika. Uz dnevni boravak smješta se i blagovaonica s kuhinjom. Svi ti više javni prostori orijentirani su na veliku vanjsku natkrivenu terasu prema moru i otocima te je osunčana velik broj dana u godini.
Zadarska županija je 1. kolovoza 2022. godine podnijela Zahtjev za darovanje dijela nekretnine oznake k.č. 1221/1, k.o. Sveti Filip i Jakov, u vlasništvu Republike Hrvatske u korist Zadarske županije u namjenu izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe.

VATROGASNI DOM – DVD SV. FILIP I JAKOV i

DJEČJI VRTIĆ – DJEČJI VRTIĆ CVIT, MATIČNI VRTIĆ.

Također, u preostalom dijelu planirane su građevinske čestice za   mlade obitelji zbog velike zainteresiranosti prilikom izgradnje Rabatina – nije preostala niti jedna slobodna parcela.

PROJEKT SPORTSKOG IGRALIŠTA O.Š. SVETI FILIP I JAKOV

Budući da Osnovna škola Sv. Filip i Jakov nema vanjskih sadržaja niti uređen okoliš. Općina Sveti Filip i Jakov u suradnji s Osnovnom školom Sv. Filip i Jakov je naručila izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje sportskog igrališta. Trošak izrade projektne dokumentacije u iznosu 114.700,00 kuna snosit će Općina Sv. Filip i Jakov. Igralište će se prostirati na 5.100 metara kvadratnih školskog zemljišta sjeverno u odnosu na školsku zgradu. Riječ je o polivalentnom igralištu koje će sadržavati malonogometno, košarkaško i rukometno igralište s igralištem za odbojku. Zatim, stazu za trčanje, zaletište za skok u dalj s jamom te vježbalište sa spravama.


Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake