Srijeda, 24 travnja, 2024

[OBILJEŽEN DAN OPĆINE PAKOŠTANE] Ovogodišnji općinski laureati: učenici Marin Mlinarić i Gabriela Butigan i glavna medicinska sestra Snježana Krpeta

U povodu Dana Općine Pakoštane, pod predsjedanjem predsjednika općinskog vijeća Marina Barešića, u okolnom prostoru crkve sv. Nediljice u Vrani, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane.

Ovogodišnji laureati odnosno dobitnici priznanja Općine Pakoštane su učenik sedmog razreda Osnovne škole Pakoštane Marin Mlinarić, osvajaču drugog mjesta iz matematike i geografije te prvog mjesta iz kemije na županijskom natjecanju, potom, te Gabriela Butigan, učenica osmog razreda Osnovne škole Pakoštane proglašena učenicom generacije te magistra sestrinstva, glavna medicinska sestra Klinike za kožne i spolne bolesti s referentnim centrom za melanom te posebna savjetnica ministra zdravstva za djelatnost sestrinstva i dragovoljka Domovinskog rata Snježana Krpeta. U ime Marina Mlinarića priznanje je preuzeo njegov otac Hrvoje Mlinarić.

U ime nagrađenih, riječi zahvale uputila je Snježana Krpeta i naglasila kako joj ova nagrada predstavlja iznimnu čast jer dolazi od svojih i od mjesta Pakoštane u kojem živi već dvadeset i osmu godinu.
Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov istaknuo je realizirane projekta u posljednjih godinu dana kao i one u tijeku: izgrađenu mrtvačnicu u Vrani, cjelovito komunalno-infrastrukturno uređenje Servisne zone Pakoštane, besplatni WiFi internet u Pakoštanama, teretanu na otvorenom, mobilno reciklažno dvorište, izgrađenu vodoopskrbnu mrežu za turističku zonu T3 Kurela u Dragama, program sufinanciranja presadnica i trajnih nasada, započet postupak izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pakoštane, isplatu financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima, roditeljima 54-ero novorođenčadi i studentima.

Milivoj Kurtov

– Do kraja godine očekujemo uporabnu dozvolu za mjesnu rivu u Dragama dužine oko 380 metara s 80 vezova za plovila za lokalno stanovništvo. Nakon toga, očekuje nas dodatno ulaganje u uređenje rive koje se procjenjuje na 10 milijuna kuna. – istaknuo je Kurtov.
Nautička luka u Dragama trebala bi biti završena do kraja godine, a u proljeće sljedeće godine bit će u funkciji. U tijeku je realizacija postavljanja dva montažna objekta za ribarnice u Pakoštanama i Dragama. U pripremi je projekt za sanaciju potpornog zida i sanaciju Trga Elija Banova na Vrgadi, zatim, natječaj za drugu fazu uređenja plaže Janice u Pakoštanama, ishođenje građevinske dozvole za projekt vrijedan 40 milijuna kuna, a riječ je o uređenju Jaza odnosno centra Pakoštana kojim će se stvoriti novi reprezentativni javni prostor u formi trga. U tijeku je izrada studije utjecaja na okoliš nakon čega će se pristupiti izgradnji nautičke luke u Pakoštanama kapaciteta do 200 vezova.

Šime Vicković

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković istaknuo je provedena ulaganja Zadarske županije na području Općine Pakoštane kao što su sanacija županijske ceste Vrana – Radošinovac te izgradnja luke nautičkog turizma te luke za javni promet lokalnog značaja u Dragama u uvali Dugovača.
Dan Općine Pakoštane obilježava se 31. srpnja, na dan pogibije četvorice hrvatskih branitelja Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića stradalih u zaleđu Pakoštana na području Miranja u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine.

Snježana Krpeta

Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici, među njima i, državni tajnici Šime Mršić i Šime Erlić, nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Amalija Mišlov-Blagojević.
Državnu himnu „Lijepa naša“, te „Croatijo, iz duše te ljubim“ i „Rasti zemljo“ u svečarskom tonu izvela je klapa „Bibinje“ s prvim tenorom Ivicom Sikirićem Ićom. Program svečanosti je vodila Anđela Fržop.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće za Mira Barešića i trojicu njegovih suboraca

Pod spomen-obilježje u Miranjama Donjim, na mjestu pogibije četvorice hrvatskih branitelja Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića stradalih u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine svijeće su zapalili i vijence položili načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pakoštane, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pakoštane, Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.-91. Biograd na Moru, Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš, Udruge veterana 114. brigade Hrvatske vojske Split, Udruge Vitezovi vranski Pakoštane te Udruge veterana Domovinskog rata Drage te članovi obitelji stradalih hrvatskih vojnika.
Molitvu je vodio vranski župnik don Šimun Šindija.


FOTOGALERIJA (46)


Skoči do alatne trake