Subota, 20 travnja, 2024

[OPĆINA SV. FILIP I JAKOV] Program “Zaželi” ide dalje, u četvrtak potpisivanje i uručenje ugovora

Načelniku Općine Sv. Filip i Jakov Zoranu Pelicariću svečano će biti uručen ugovor za poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ čime se na zadovoljstvo krajnjih korisnika mahom starije dobi na području Općine Sv. Filip i Jakov ovaj program nastavlja. Svečano potpisivanje i uručenje ugovora zakazano je za četvrtak 28. srpnja 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ugovore će korsinicima uručiti premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.
Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“  predstavlja nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama. Pozivom će se financirati provedba projekata u trajanju do osam mjeseci, a u okviru kojih će se zapošljavati žene na najviše šest mjeseci. Predviđena je alokacija od 200 milijuna kuna kojom će se financirati zapošljavanje oko 4 tisuće žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 24 tisuće krajnjih korisnika.

Prepoznato je kako ovakav Poziv izravno pridonosi višestrukim ciljevima Europskog socijalnog fonda: zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba. Ova operacija ima za cilj uključivanje teže zapošljivih / ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi i/ili  nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.
Izniman interes za ove aktivnosti pokazuje da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i ubrzati razvoj pojedinih lokalnih sredina. Žene svojim radom doprinose boljitku lokalnih zajednica, a istovremeno se krajnjim korisnicima – starijim i/ili nemoćnim osobama omogućava njima nemjerljiv osjećaj brige i skrbi.


Skoči do alatne trake