Subota, 20 travnja, 2024

Na što obratiti pažnju kod kupovine fotoaparata?

Budući da se tehnologija konstantno razvija, tako se i fotoaparati unaprjeđuju i poboljšavaju ostavljajući nam ruke širom otvorene. Dobro pretražite tržite, uzmite u obzir karakteristike pojedinih modela i odlučite se za onaj koji odgovara vašem proračunu i željama.

Kupovina novog fotoaparat može postati jako komplicirana ako ne znate što tražite. Kao i kod većine stvari na raspolaganju vam stoji jako puno opcija. Prvenstveno, možete birati između analognih i digitalnih fotoaparata, a zatim dalje pratiti karakteristike jednih i drugih koje se tiču rezolucije, otvora blende, žarišne duljine objektiva, brzina zatvarača, zatim ISO ekspozicija i tako dalje. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko najvažnijih čimbenika koje svakako trebate uzeti u obzir prilikom kupnje novog modela.

 1. Vrsta fotoaparata

Za početak morate jasno znati što želite fotografirati, za što vam je potreban fotoaparata. Sukladno tome, može ih se podijeliti na DSLR fotoaparate, na kompaktne fotoaparate s izmjenjivim objektivima, na analogne fotoaparate, Go Pro i tako dalje.

2. Kvaliteta fotografije

Čitajući brojne recenzije trebali biste s lakoćom moći donijeti ovu odluku. Pobrinite se da odaberete onaj fotoaparat pomoću kojeg možete izraditi savršene fotografije. Nema smisla ako je kamera fotoaparata slabije kvalitete od one koju imate na vašem mobitelu.

3. Udobnost/nezgrapnost tijekom fotografiranja

Ako odluku o kupovini fotoaparata donosite na temelju recenzija i karakteristika proizvoda te ako ne možete uzeti taj proizvod u ruku i vidjeti „leži“ li vam, je li dovoljno velik ili malen, ima li grip na ručki za bolje prianjanje i tako dalje, možda biste trebali još jednom razmisliti o kupovini.

4. Veličina fotoaparata koja odgovara vašim navikama

Ovo je također jako važno. Ako ste roditelj i u svakom trenutku držite dijete za ruku, u tom bi vam slučaju najbolje odgovarao manji i laganiji fotoaparat. Ako recimo obožavate putovati i uvijek sa sobom nosite torbu, onda slobodno razmislite o veće, robusnijem modelu.

5. Dostupnost leće fotoaparata koja odgovara vašem proračunu i potrebama

Ako odaberete kompaktni fotoaparat s fiksnim objektivnom, onda ne morate uopće razmišljati o ovome. Ako se odlučite za model s izmjenjivim objektivima, onda svakako provjerite i ostale objektive koji su u ponudi. Jesu li unutar vašeg budžeta? Igra li vam ulogu žarišna duljina objektiva i tako dalje.

Analogni fotoaparati – prednosti i nedostatci

Postoji nekoliko prednosti fotoaparata koji koriste film u odnosu na one digitalne. Konkretno, odnose se na:

– Nižu cijenu
– Bolji dinamički raspon (bolje hvatanje detalja u bijeloj i crnoj boji)
– Veća razlučivost
– Dostupnost modela HD razlučivosti osigurava poboljšanu kvalitetu slike.

Naravno, postoje i određeni nedostatci koji se tiču:

– Težine (analogni fotoaparati su obično teži od digitalnih)
– Pohranjivanja filmova (zauzima puno fizičkog prostora)
– Troška razvijanja filma i kupnje novoga

Koje su prednosti i postoje li nedostatci digitalnih fotoaparata?

Najveća prednost je zasigurno dovoljno visoka razlučivost. Zatim, digitalni fotoaparati su obično lakši od analognih, a osim toga, za pohranu fotografija koriste se memorijske kartice koje ne zauzimaju mjesto za pohranu. Fotografije možete vidjeti odmah; čak ih možete i uređivati na mobitelu ili računalu.

Nedostatci su definitivno visoka cijena, činjenica da digitalne slike lako „gube“ crno-bijele detalje, zatim prebrzo zastarijevanje i potreba za stalnim punjenjem baterija.


Partnerski članak

Skoči do alatne trake