Subota, 20 travnja, 2024

[PAKOŠTANE] Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule suborce u Domovinskom ratu

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, pod spomen-ploču na mjesnom groblju u Pakoštanama posvećenu šestorici poginulih hrvatskih branitelja rodom iz Pakoštana, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pakoštane, članovi obitelji poginulih pakoštanskih branitelja, članovi braniteljskih udruga iz Dubrovnika, Vukovara, Stankovaca te Hrvatskog vijeća obrane iz Gruda, položili su vijence i zapalili svijeće odavši počast svima onima koji su položili živote u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske.

Molitvu na mjesnom groblju predvidio je župnik župe Uzašašća Gospodinova don Jerolim Lenkić, a u pakoštanskoj crkvi održana je i sveta misa za poginule hrvatske branitelje.
U mimohodu uz molitvu od župne crkve do mjesnog groblja sudjelovala je i izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Amalija Mišlov-Blagojević, voditeljica Područnog odjela Zadar Ministarstva hrvatskih branitelja položivši vijenac i zapalivši svijeću u znak sjećanja na šestoricu pakoštanskih branitelja: Mira Kukina, Dragana Maksana, Gorkija Maksana, Radoslava Maksana, Nedjeljka Maksana te Ivice Marketina.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu PercanaStjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 
Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.


FOTOGALERIJA (23)


Skoči do alatne trake