Petak, 26 travnja, 2024

[5. FJAKA FILM FESTIVAL] U Sv. Filip i Jakovu sutra počinje fešta za filmoljupce, očekuje nas i koncert kultnog benda

Jedini horor film festival u Hrvatskoj opet se vratio te je i ove godine za sve ljubitelje strave i užasa te filmske umjetnosti pripremio prave filmske poslastice, a i jedan novitet: po prvi put na festivalu održat će se koncert i to kultnog zagrebačkog garage rock benda Erotic Biljan and His Heretics.
U organizaciji udruge “Super 8“, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, ovaj vikend 6. i 7. svibnja u prostorijama kina u Sv. Filip i Jakovu, održava se 5. Fjaka Film Festival, gdje će svi filmoljupci, ljubitelji strave i užasa i dobre svirke imati priliku uživati u klasicima horor žanra i filmske umjetnosti za koje rijetko postoji prilika da se pogledaju na velikom platnu!

Osim klasika žanra poput filmova Alien i Forbidden Planet, svi posjetitelji imat će priliku pogledati i sci-fi prvijenac Le voyage dans la lune snimljen 1902. godine. Jednostavna je to priča o grupi astronauta koja odluči poletjeti na Mjesec te koja vrvi filmaškim tehnikama po kojima je redatelj Georges Melies ostao zapamćen u povijesti filma, a scena letjelice u oku mjeseca postala je jedna od najprepoznatljivijih scena nijemog filma.

– Film je snimljen u dvije verzije, crno-bijeloj i ručno bojanoj. Verzija u boji, koju vam donosimo ovdje, smatrana je izgubljenom sve do 1993., kada je pronađena u očajnom stanju. No, nakon godina napornog rada, 2011. godine restauracija je završena. Uživajte u 120 godina staroj viziji putovanja na mjesec, koju će čovječanstvo ostvariti ‘tek’ 1969. godine. – kažu organizatori ovog festivala Vedran Eškinja i Roko Vodopija.

Roko Vodopija i Vedran Eškinja

Istraživanje svemira kao aktualna tema

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina, od strane male skupine lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti ali i revitalizirati običaj odlaska u kino kao relevantan društveni trenutak. U ovogodišnjem izdanju, Fjaka Film Festival kao jedini horor film festival u Hrvatskoj bavi se stoljećima starom ljudskom težnjom da promatra, razumije i osvoji svemir.
– Od samog početka umjetnosti, preko SF žanra u teoriji, i svemirske utrke druge polovine dvadesetog stoljeća u praksi, pa sve do aktualne komercijalizacije svemirskih letova, pogled čovječanstva uprt je u zvijezde. Ove teme nisu nikad u povijesti kinematografije bile tako aktualne kao danas, kad su se u istraživanje (i potencijalno koloniziranje) svemira uključile privatne tvrtke na čelu s Elonom Muskom i njegovim SpaceX projektom. – napominju filmski entuzijasti iz Fjake Film Festivala.

Kroz ovogodišnji izbor filmova festival će se tako dotaknuti samo nekoliko, od nebrojeno mnogo, scenarija što i kako može poći po zlu kad se čovjek otisne među zvijezde. Razni oblici ubojitih vrsta, problemi s tehnologijom i na kraju sama ljudska priroda samo su neki od razloga zbog kojih i najpomnije planirana misija može završiti tragično. O svim tim temama u sklopu festivala posjetitelji će moći doznati u predavanju dr. Zlatka Bukača.
– Upravo zbog svih tih zanimljivih razloga pozivamo da pogledate klasike žanra koji se fokusiraju na mračnije posljedice napuštanja malog otočića Zemlje, posjetite izložbu starih horor plakata te uživate i u svirci benda Erotic Biljan and His Heretics. – kažu organizatori među kojima su i Adrijan Brzić, Tereza Brzić i Anamarija Eškinja.

Bend koji iza sebe ima tri albuma i mnogo odsviranih koncerata i proputovanih kilometara, filipjanskoj publici će zasigurno pružiti još jedan glasan koncert, a njihovi garage/rock/punk zvukovi izvrsno će se nasloniti na vizualni sadržaj ovog filmskog festivala.


PROGRAM:

Petak 6.5.

19:30 Otvorenje

20:00 Le voyage dans la lune (1902), 14 min., TV-G

20:15 Forbidden Planet (1956), 98 min., G

22:00 Alien (1979), 117 min., R

Subota 7.5.

19:00 Predavanje dr. Zlatko Bukač

19:30 Kratki film (22 min)

20:00 Sunshine (2007), 107 min., R

22:00 Svirka: Erotic Biljan and His Heretics (ZG)

Projekcije filmova održat će se u kinu u Sv. Filip i Jakovu, a koncert ispred kina.
Ulaz na sve događaje je besplatan!


Skoči do alatne trake