Nedjelja, 5 svibnja, 2024

[USKRS U DRAGAMA] Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante iz Draga pjesmom i plesom podsjetilo na tradicijske uskrsne običaje svoga kraja

Na Uskrs, nakon dvogodišnje pandemijske stanke, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante iz Draga, po prvi puta javno je nastupilo  izvodeći stare tradicijske napjeve i plesove koji su se izvodili u vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana.

Uskrsni domjenak u vjeronačnoj dvorani – KUD Sv. Ante Drage

Članovi KUD-a Sv. Ante predstavili su folklor i narodne običaje svoga mjesta ispred župne crkve svetog Ante Padovanskog nakon svete mise. Slavlje i blagdansko ozračje uz pjesmu i osmijeh na licima nastavilo se na uskrsnom domjenku u vjeronaučnoj dvorani. Kako nam je kazala predsjednica dragarskog kulturno-umjetničkog društva Bosiljka Stojanov, članovi su izrazili posebno zadovoljstvo i sreću što ponovno kroz javne nastupe mogu aktivno sudjelovati u očuvanju i njegovanju narodnih običaja potičući pri tome izvorni i reproduktivni folklor, zborno i mješovito pjevanje.

KUD Sv. Ante iz Draga osnovan je u svibnju 2016. godine i ima četrdeset aktivnih članova.
– Kroz ove dvije pandemijske godine, zbog epidemioloških mjera i zabrane okupljanja, pokusi su bili svedeni na minimum. Zato smo prošle godine započeli s radionicom ručnih radova u suradnji s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar. Ove godine pomalo se vraćamo i započeli smo s uvježbavanjem te se nadamo uspjehu iz 2019. kada smo naš folklor, narodne nošnje i običaje predstavili čak dvadeset i dva puta. – kazala je Stojanov.
Te 2019. KUD Sv. Ante Drage, na Smotri folklora Zadarske županije,  bio je izabran kao predstavnik Zadarske županije na Smotri folklora u Otočcu 2020. godine ali, iz dobro poznatih epidemioloških razloga, ta manifestacija nije održana.
Uskoro ih očekuju nastupi u Ninu i Zadru.
– Od nastupa uskoro nas očekuje sudjelovanje na blagdanu Gospe od Zečeva u Ninu i obilježavanju obljetnice ukazanja Gospe petog svibnja. Nakon toga, nastupamo na Smotri folklora Zadarske županije od 26. do 29. svibnja u Zadru. – istakla je Stojanov.

Ispred župne crkve u Dragama u travnju 2017. godine
Pomladak KUD-a Sv. Ante na “dm eko Pakoštane trailu” 2019. godine

Skoči do alatne trake