Biograd na Moru Biogradski srednjoškolci Karlo Fuzul, Sara Brković i Mateo...

[DRŽAVNI PRVACI] Biogradski srednjoškolci Karlo Fuzul, Sara Brković i Mateo Mitrović najbolji su statističari u Hrvatskoj

-

- Advertisment -spot_img

Ekipa „Lucky“, koju čine učenici Srednje škole Biograd na Moru Karlo Fuzul, Sara Brković i Mateo Mitrović, postali su državni prvaci u statistici u kategoriji A 3. i 4. razred, uz mentorstvo profesorice Davorka Demo. Njihov pobjednički rad pogledajte ovdje: prezentacija Lucky (PDF).
Drugo mjesto osvojila je ekipa „Lux2“ iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka dok je treća bila ekipa „Binom22“ iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin.

Slijeva: Karlo Fuzul, mentorica Davorka Demo, Mateo Mitrović i Sara Brković

Srednja škola Biograd na Moru se i ove godine priključila Europskom statističkom natjecanju kojeg organizira Državni zavod za statistiku, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Riječ je o jedinstvenom natjecanju koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima.
Ekipa „Lucky“ iz Srednje škole Biograd na Moru, sa svojom mentoricom Davorkom Demo, je u drugi krug u kategoriji A 3. i 4. razred ušla zajedno sa 68 ekipa iz cijele Hrvatske. Na kraju ocjene stručnog žirija kojeg čine dr. sc. Ksenija Dumičić, prof. Toni Milun, izv. prof. dr. sc. Nenad Šuvak, prof. dr. sc. Anamarija Jazbec, dipl. ing. Dunja Mazzocco Drvar, dr. sc. Davor Galinec, dr. sc. Andrea Galić Nagyszombaty, biogradska ekipa je osvojila prvo mjesto.
Državni zavod za statistiku, radi promicanja statističke pismenosti,  svake školske godine provodi nacionalnu fazu statističkog natjecanja. Na kraju dvije najbolje plasirane ekipe iz obje kategorije A (3. i 4. razred) i B (1. i 2. razred) predstavljaju videouratkom na zadanu temu svoju zemlju na europskom natjecanju na kojoj osim Hrvatske sudjeluje još 18 zemalja (Belgija, Bugarska, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija i Španjolska)

Osim poticanja interesa za statistikom, ovim natjecanjem se testira snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka te se provjerava koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima. Nastavnike se pokušava potaknuti na veću zastupljenost statistike u svakodnevnom radu te im se pokazuje kako na zanimljiv način mogu objasniti složene statističke pojmove.
Statističko natjecanje se provodi u dvije faze: nacionalnoj i europskoj.
U nacionalnoj fazi prvo se prijavljuju ekipe koje mogu brojiti od jednog do tri člana u odabranu kategoriju prema razredu koji pohađaju pri čemu ne moraju biti nužno iz istog razreda pa niti iste škole. Trebaju imati mentora koji će ih na tom putu pratiti i pomagati ako gdje naiđu na prepreke.
Samo natjecanje u nacionalnoj fazi je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu učenici rješavaju tri skupine ispita s po 10 zadataka. Ako netočno odgovore na neko pitanje dobivaju -0,33 boda. Samo ekipe koje u sva tri  ispita imaju preko 60% riješenosti mogu prijeći u drugi krug u kojem slijedi analiza podataka jednog istraživanja.
Ekipa „Lucky“ je s 91,13% riješenosti ispita iz prvog kruga ušla u drugi krug u kojem je trebalo riješiti analizu podataka jednog istraživanja.
Ekipa je pokazala da zna statistiku. Svaki član ekipe je imao svoj poseban zadatak u ovom natjecanju, a njihova sloga i maštovitost ih je dovela do prvog mjesta.
– Naša škola je pod mojim mentorstvom 2019. bila državni prvak iz statistike u kategoriji B (1. i 2. razred), a zajednički nazivnik ovih pobjeda je sada iskusni statističar Karlo Fuzul učenik smjera ekonomist iz 4.b razreda. Svakako treba imati na umu da je drugi član ekipe Mateo Mitrović iz 3.a prošle godine bio treći u Hrvatskoj na natjecanju iz matematike. Tako da je uz maštovitu i kreativnu, ali i odličnu učenicu Saru Brković iz 3.b ovo bio pobjednički trio bez sumnje. Puno sreće na europskom natjecanju! – poručila je prof. Demo.


Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake