Utorak, 23 travnja, 2024

[AUTOR BOŽO DOŠEN] Predstavljena knjiga „Leksikon biogradskih laureata“

U Biogradu na Moru predstavljena je knjiga biogradskog profesora i publicista Bože Došena „Leksikon biogradskih laureata“ u nakladi Grada Biograda na Moru i suizdavača Zavičajnog muzeja Biograd na Moru i Matice hrvatske – Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

prof. Božo Došen

Djelo donosi pregled dodijeljenih javnih priznanja Skupštine Općine Biograd na Moru, Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru te Skupštine Zadarske županije od 1972. do 2020. godine s prekidom tijekom Domovinskog rata. Isto tako, dana je i prošlost dodjele javnih priznanja s pregledom povijesti grada Biograda na Moru, rukovodstva Kotara, Općine i Grada.

Ivan Knez

– Nagrade su uručivane pojedincima i udrugama za uloženi trud i dobrobit sredine. U jednopartijskom sustavu nagrade su uručivane prvog studenog za Dan Općine od 1972. do 1989. godine na sjednici Skupštine Općine. U višestranačkom sustavu od 1995. nagrade se uručuju 15. siječnja za Dan Grada Biograda na Moru i blagdan svete Stošije na sjednici Gradskog vijeća. – istaknuo je Došen.
Od 1972. do 1979., nagrade se uručuju u početku mjesnim zajednicama, zatim pojedincima i udrugama te osobama nagrada za životno djelo. U leksikon su uvršteni i nagrađeni, kako pojedinci, tako i udruge, od Skupštine Zadarske županije, a vezani su za grad Biograd na Moru.

Radomir Jurić

– U leksikonu se nalaze oko dvjesta nagrađenih pojedinaca i udruga koji su svojim djelima obilježili grad i županiju od 1972. do 2020. godine. Prvu nagradu za životno djelo dobio je gospodin Paško Zorica. Nagrade tijekom Domovinskog rata nisu uručivane iz određenih razloga. – dodao je Došen.
Od 2006. godine započelo je dodjeljivanje Grba Grada Biograda na Moru pojedincima i udrugama odlukom gradonačelnika.

Draženko Samardžić

– Nastojao sam, a to mi je nacionalna obveza, objektivno prikazati pojedince i udruge koji su ostavili humani odnos prema čovjeku i sredini iz koje su potekli. Uvjeren sam da je većina nagrađenih zaslužila priznanje, posebice onih dvadeset i sedam koji su dobili nagrade za životno djelo. – istaknuo je Došen.
Prva nagrada za životno djelo u neovisnoj Hrvatskoj uručena je generalu Anti Gotovini 1996. godine, a jedina osoba proglašena počasnim građaninom Grada Biograda na Moru je general Mladen Markač 2013. godine. Nagrade Zadarske županije uručivanje su 16. travnja na Dan Zadarske županije.

Zlatko Begonja

Gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez istaknuo je kapital koji su ostavili brojni prethodnici utkavši osobni integritet prema gradu.
– Ono što je najupečatljivije u gradu koji ima svoju budućnost su djeca i obitelj. Oni su temelj prosperiteta i jedinstva svih onih koji žele dobrobit ovom kraljevskom i biskupskom gradu. Imamo razloga, uvjeravam vas, ponositi se svima onima koji nam ostaviše naslijeđe onog što nikada ne smijemo zaboraviti. Živeći i radeći na svojim radnim mjestima odgovorno i savjesno, uvjeren sam da možemo pridonijeti prosperitetu grada na ponos onih koji su nam utrli naš demokratski i slobodoljubljivi put. Neka brojni laureati u knjizi našeg sugrađanina, koji su nam ostavili uvid u plejadu generacija, budu istinski putokaz kako voljeti ovaj milenijski grad koji je u svojoj prošlosti prošao svoj križni put. – rekao je gradonačelnik Knez.

Ivica Vigato
Josip Lisac

O knjizi su još govorili recenzenti djela i sveučilišni profesori Zlatko Begonja i Radomir Jurić, potom ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić, urednik knjige Ivica Vigato  te profesor emeritus sa zadarskog sveučilišta Josip Lisac.
Autor prof. Božo Došen diplomirao je hrvatski jezik na Pedagoškoj akademiji u Zadru te francuski i latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru. Bio je nastavnik hrvatskog jezika u osnovnoj školi u Stankovcima te francuskog i latinskog u biogradskoj srednjoj školi. Bio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru te Srednje škole Biograd na Moru gdje uz novčanu potporu Grada Biograda na Moru, Zadarske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, iznimnim vlastitim angažmanom dovodi školu na razinu odgovarajuću za ovu obrazovano-odgojno ustanovu. Autor je mnogih djela: „40 godina Srednje škole Biograd na Moru 1971.-2011.“, „Porušene crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata“, „Župa Radošinovac i radošinovačko rodoslovlje“, „Rječnik Radošinovca i okolice“ te „Obrednik don Hinka Brnetića“. U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Zadru, priprema zbornik „Fenomen glagoljice“ u kojem će biti otiskano 28 radova o glagoljici na biogradskom području.


Skoči do alatne trake