Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[21 NOVI PRIGRADSKI AUTOBUS] U ovoj godini Liburnija dobiva nove autobuse proizvedene po najsuvremenijim standardima

Zadarska tvrtka Liburnija d.o.o. provela je javni natječaj za nabavku 21 autobusa kojima će zamijeniti dio zastarjelog voznog parka. Društvo Autobus d.o.o. iz Zagreba dostavilo je najpovoljniju ponudu za nabavku 12 prigradskih visokopodnih autobusa dužine 12 metara i jednog prigradskog visokopodnog autobusa s podiznom rampom za invalide marke Iveco, tipa Crossway line. Proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2, prilagođeni su osobama s invaliditetom i isporučeni te će uskoro će biti pušteni u promet.

Na provedenom natječaju najpovoljniju ponudu za nabavku šest niskopodnih gradskih autobusa marke Mercedes-Benz, tipa Conecto, dužine 12 metara, te dva prigradska visokopodna autobusa Mercedes Benz, tipa Intouro L, dužine 15 metara, dostavilo je društvo Jolly auto line d.o.o., koje će autobuse Liburniji isporučiti najkasnije za godinu dana od potpisa ugovora. Svi autobusi proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 te su prilagođeni osobama s invaliditetom.
U voznom parku Liburnije je 88 autobusa, od kojih 30 starijih od 15 godina, pogonjenih EURO II, EURO III i EURO IV motorima. Osim što su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama (osobe s invaliditetom, djeca, starije osobe itd.), prešli su preko 25,5 milijuna kilometara.  Nakon isporuke novih, najstariji autobusi iz voznog parka će biti rashodovani, pa će na taj način prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi biti ispod pet godina.

Novi autobusi proizvedeni prema normi EURO VI imat će pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem emisije od cca. 359 tona CO2 ekvivalenta godišnje. Također, prilagođeni su osobama s invaliditetom prema najsuvremenijim standardima.
Nabavka novih autobusa financirana je u okviru Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava dana 14. svibnja 2021. godine potpisali su Liburnija d.o.o., Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Projekt nabave 21 novog autobusa vrijedan je ukupno 49.450.000,00 kuna, od čega je 33.500.000,00 kuna bespovratnih EU sredstava iz Kohezijskog fonda.
Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu usluge javnog prijevoza građanima na području grada Zadra i prigradskih JLS, te osigurati njegovu održivost. Specifični ciljevi projekta su povećanje udobnosti i dostupnost usluge javnog prijevoza, smanjenje štetnog utjecaja na okoliš i emisije CO2, veća sigurnost vozača i putnika u javnom prijevozu, te manji troškovi održavanja vozila.
Osuvremenjivanje voznog parka doprinijet će osiguranju odgovarajuće razine udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građana koji bi time bili potaknuti da manje koriste osobna vozila. Veća pouzdanost novih vozila i manji broj kvarova doprinijet će uštedi u vremenu putovanja putnika zbog izbjegnutih kašnjenja. Nabavljeni autobusi će prometovati po administrativnom području suvlasnika Društva koji su potpisnici Okvirnog ugovora o uslugama o javnom interesu i osiguranju javnog prijevoza.


Skoči do alatne trake