Subota, 20 travnja, 2024

[DODIJELJENI UGOVORI I SPORAZUMI] Dvadeset i jedan milijun kuna za projekte na području Zadarske županije, među ostalima i za projekte luka u Svetom Filip i Jakovu i Dragama te plaža u Turnju i Pakoštanima i obale u Dobropoljani

U Zadru u luci Gaženica, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je ugovore i sporazume za sufinanciranje ukupno 45 projekata županijskih lučkih uprava, gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačke županije.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora i sporazuma iznosi nešto više od 57,7 milijuna kuna, a dodijeljenim financijskim sredstvima ministarstva sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture kao i sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj uporabi.

Božidar Longin, župan Zadarske županije

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnatelju Županijske lučke uprave Zadar Davoru Škiboli za pet projekata na području Zadarske županije: luka Drage-Dugovača, luka Sv. Filip i Jakov, luka Sukošan, luka Pag i lučica Plemići-Rtina.
Ugovori i sporazumi dodijeljeni su gradonačelnicima i načelnicima općina na području četiriju dalmatinskih županija, između ostalih, Općini Sv.Filip i Jakov odnosno načelniku Zoranu Pelicariću za plažu Morovićka u Turnju, Općini Pakoštane odnosno predsjedniku Općinskog vijeća Općine Pakoštane Marinu Barešiću za plažu Janice u Pakoštanima te Općini Pašman odnosno načelniku Krešimiru Ćosiću za sanaciju i uređenje pomorskog dobra Dobropoljana II.

Ministar Oleg Butković istaknuo je vrijednost državnih ulaganja u lučku infrastrukturu od oko 2 milijarde kuna, što završene projekte. što one koji su u tijeku.
– Kad sam preuzeo dužnost ministra u siječnju 2016. godine, nacionalna ulaganja u lučku infrastrukturu bila su svega 25 milijuna kuna za jednu godinu. Danas, postupkom koji smo završili, taj iznos je na razini godine 105 milijuna kuna. To je iznos i za lučka područja koja su pod ingerencijom županijskih lučkih uprava kao i za izvanlučka područja koja su u nadležnosti gradova i općina. Kao i svake godine, naći ćemo još sredstava tako da će taj iznos biti i veći. Tako će biti i za one koji su se kandidirali, a nisu prošli i za one koji su uspješni, a treba im još sredstava.  – naglasio je Butković.

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je kako se radi o ulaganju od 21 milijun kuna koja će biti uložena kroz realizaciju projekata izgradnje, obnove ili sanacije lučke infrastrukture odnosno pomorskog dobra na području Zadarske županije.
– Našoj županijskoj lučkoj upravi je odobreno 13 milijuna kuna za izvođenje radova u Dragama, gradu Pagu, Sv. Filip i Jakovu, Rtini te Sukošanu. Jedinicama lokalne samouprave, njih osamnaest na području naše županije, odobreno je 8 milijuna kuna za projekte uređenja plaža, sanaciju pomorskog dobra, uređenja šetnica i sličnih projekata. – naglasio je Longin.

Pristajanjem trajekta na liniji Biograd na Moru–Tkon danas je službeno otvorena nova trajektna luka u Tkonu. Ukupno je u njezinu izgradnju uloženo više od 45 milijuna kuna, a završna faza, vrijedna 32,5 milijuna kuna prvi je projekt lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiran iz europskih fondova.


Skoči do alatne trake