Utorak, 23 travnja, 2024

[VRANSKO JEZERO] Završen projekt ”Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” vrijedan 29,9 milijuna kuna

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju provedbu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Kroz projekt, koji je završio 31. prosinca 2021. godine, provedene su brojne aktivnosti te je obogaćena ponuda parka prirode, izrađen je niz promotivnih materijala, atlas krajobraza i novi turističko–planinarski zemljovid na jedanaest jezika, snimljen je promotivni film o parku prirode, nabavljeni su brojači posjetitelja, livestream kamera, produljena je postojeća drvena poučna staza te su uređeni makadamski putovi na četiri lokacije metodom hladne reciklaže ”in situ” tzv. eko-asfalt i na taj način unaprijeđena je turistička infrastruktura parka prirode Vransko jezero.
Nadalje, održano je virtualno suizlaganje, u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice, na prezentacijskom WTM sajmu u Londonu. Putem online platforme sajma održani su sastanci i predstavljena ponuda parka prirode te povećana vidljivost objavom promotivnih sadržaja.

Nabavljen je i prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s parkom prirode, solarna brodica, uređena je lučica Crkvine te je postavljen i adrenalinski park u šumi pinija nadomak info-centra Crkvine. Partner u projektu Grad Biograd na Moru je proveo projektnu aktivnost uređenja i opremanja turističkog informativnog centra Biograd na Moru u samom centru koji će pridonijeti povećanju turističke atraktivnosti.
Partner u projektu LAG Laura proveo je aktivnost edukacije lokalnog stanovništva, poljoprivrednika o mogućnostima uključivanja lokalnih proizvoda u turističku ponudu Parka te je organizirao održavanje edukacija za sljedeće teme: Prednosti i mogućnosti ekološke poljoprivrede, Zakonska regulativa prerade voća i povrća i Brendiranje poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i suvenira.

Nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici olakšale su i unaprijedile rad info-centara, a postavljene su i četiri samoodržive modularne kućice. Nabavljena je ugostiteljska oprema za potrebe stavljanja u funkciju objekta u lučici Prosika kao ugostiteljskog objekta – kušaonice te oprema za posjetitelje i za promatranje ptica: pet električnih bicikala, sedam kajaka, pet brdsko-biciklističkih MTB bicikala, trinaest dalekozora i durbin.

Kroz projekt su provedena različita biološka istraživanja, a u suradnji s partnerom u projektu, udrugom BIOM, razvijeni su novi edukativni programi za djecu osnovnih škola, provedene brojne aktivnosti edukacije i osposobljavanje vodiča za promatranje ptica, izrađeni su ornitološki vodič i dva vodiča kroz biološku raznolikost parka prirode na tri jezika te aplikacija za promatranje ptica koja je postavljena na nabavljenim tabletima koju će posjetitelji parka prirode Vransko jezero imati priliku koristiti.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost Projekta iznosila je zaokruženo 29,9 milijuna kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22,3 milijuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od gotovo 19 milijuna kuna. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10 posto odobrenog sufinanciranja Fondu prihvatljivih troškova u iznosu oko 1,62 milijuna kuna.

Svrha odnosno specifični cilj ovog projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta: održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Rezultat provedenih aktivnosti: nadogradnja prezentacijsko-obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude parka prirode, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika, dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u parku prirode što je i svrha projekta.



Skoči do alatne trake