Petak, 29 ožujka, 2024

[DAN GRADA BIOGRADA] Gradonačelnik Ivan Knez: “Porast broja stanovnika nije slučajan” – Josipu Tomiću posthumno i Gordanu Borčilu nagrade za životno djelo

U povodu Dana Grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije, u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru pod predsjedanjem predsjednice Vijeća Ivane Stamičar.

Ivana Stamičar

U prigodnom govoru gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez osvrnuo se na proteklih godinu dana rada gradskog vodstva i istaknuo smjernice rada za budućnost. Naglasio je pritom kvalitetnu demografsku politiku i pozitivan prirodni prirast, porast broja stanovnika grada za što je istaknuo da nije slučajan, zatim ulaganje u kvalitetnu turističku infrastrukturu te posebnu brigu o „malom čovjeku“, najviše o najmlađima i studentima.

– Želim čestitati ovogodišnjim nagrađenima i njihovim obiteljima: Gordanu Borčilu, Karlu Fuzulu, Marku Tomiću, Josi Katuši, Špiri Opačiću, Zdenku Mikasu, Atletskom klub Biograd, don Damiru Šehiću i don Adamu Podolskom te izraziti zahvalu posthumno nagrađenom Josipu Tomiću Joli jer oni su dokaz da ima puno samozatajnih i vrijednih ljudi koji čine velika djela za naš grad! – naglasio je Knez.
Zahvalio se pritom i zamjeniku grada Zadra Anti Babiću na sklopljenoj suradnji o suvlasništvu u zadarskoj gradskoj tvrtki Liburnija čime je omogućeno da se žitelji grada Biograda, općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov pa i Tkon i Pašman voze u novim autobusima.

Ivan Knez

Gradonačelnik Knez zahvalio je na suradnji i podršci i Zadarskoj županiji kazavši kako će Grad Biograd na Moru s više od tri milijuna kuna sudjelovati u projektima ustanova kojima je županija osnivač: osnovna i srednja škola te specijalna bolnica za ortopediju.
Osim ovih ustanova, Knez kao najvažnije projekte istaknuo je izgradnju odnosno rekonstrukciju dječjeg vrtića, poduzetničkog inkubatora, turističko-informativnog centra, centra za održivi aktivni turizam, ljetnog kina, muzeja, tržnice, ribarnice te autobusnog kolodvora.

Šime Erlić

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković istaknuo je Županiju kao važnog partnera Gradu Biogradu na Moru koja je tijekom prošle godine u biogradsko školstvo i zdravstvo uložila oko pet i po milijuna kuna.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je, među ostalim, Poduzetnički inkubator Biograd na Moru čija je izgradnja financirana iz izvora EU, a na simboličan način pokazuje sposobnost grada za privlačenjem investicija, kako iz EU fondova, tako i sve ostale, privatne i javne.
– S druge strane to svjedoči i o razvojnoj viziji Grada Biograda na Moru koja uz ovakve i druge javne investicije stvara povoljnije okruženje za gospodarstveni razvoj i rast Biograda. – rekao je Erlić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić spomenuo je ukupno 107 potpisanih ugovora na području grada Biograda u prethodnom financijskom razdoblju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.
Vrijednost tih ugovora je 53 milijuna kuna. Iz istog programa financira se obnova ribarnice dok će Grad Biograd na Moru financirati obnovu tržnice, rekao je Mršić.
– Današnji podaci o popisu stanovništva potvrđuju nam da grad Biograd ide u pravom smjeru i da svi oni koji kritiziraju su možda i pomogli da te brojke budu kakve jesu i da Biograd bude jedan od rijetkih gradova „u plusu“. – dodao je Mršić.

Šime Mršić

Iz Programa ruralnog razvoja, kazao je državni tajnik Šime Mršić, financirat će se i izgradnja skloništa za napuštene životinje.
Priznanja zaslužnima uručili su gradonačelnik Ivan Knez i predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivana Stamičar. U ime ovogodišnjih laureata zahvalili su se dobitnik Nagrade za životno djelo Gordan Borčilo te dobitnici Grba Grada Biograda na Moru don Damir Šehić i don Adam Podolski.



NAGRAĐENI:

Grb Grada Biograda na Moru:

Marko Tomić – za iznimni doprinos na području turizma;

Joso Katuša – za iznimni doprinos na području humanitarnog rada za vrijeme Domovinskog rata;

Špiro Opačić – za iznimni doprinos u obrani domovine i vojnoj obuci Hrvatske vojske;
Zdenko Mikas  – za iznimni doprinos u obrazovanju učenika kuharskog smjera;

Atletski klub Biograd – za iznimni doprinos na području sporta;

don Damir Šehić – za iznimni doprinos na području teologije i bioetike;

don Adam Podolski – za izniman doprinos u promidžbi grada Biograda na Moru na području pastorale i kateheze te za rad s mladima;
Karlo Fuzul – za izniman uspjeh postignutom na državnim natjecanjima iz statistike i engleskog jezika

Nagrada za životno djelo

Josip Tomić (posthumno) – za izniman rad i postignuća na području sporta;

Gordan Borčilo – za iznimni doprinos i postignuća na području jedrenja.



Skoči do alatne trake