Petak, 29 ožujka, 2024

[MUZEJ] Otvorena izložba skulptura akademskog kipara Tomislava Šalova

U povodu blagdana nebeske zaštitnice grada Biograda na Moru svete Stošije i Dana Grada Biograda na Moru, u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, svečano je otvorena izložba skulptura akademskog kipara Tomislava Šalova.
Tomislav Šalov rođen je 1974. godine u Trogiru, pohađao je Klesarsku školu u Pučišćima na otoku Braču te je diplomirao studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu kod kipara Kuzme Kovačića. Izložba u Biogradu na Moru osma je po redu njegova samostalna izložba, a do sada je izlagao više puta u Trogiru, potom Splitu, Šibeniku te na otoku Krapnju.

Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić kazao je kako ova izložba predstavlja umanjenu retrospektivu radova ovog vrlo produktivnog trogirskog kipara, odnosno čini cjelovitu sliku njegova bogatog opusa.
Povjesničarka umjetnosti i doktorica znanosti Danka Radić, bivša dugogodišnja ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, kazala je kako izložba Tomislava Šalova u biogradskom muzeju donosi presjek njegova dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva te pokazuje pomak njegovih kiparskih dometa i prijelaz u drukčije umjetničke forme, moderne odnosno suvremene skulpture.

Tomislav Šalov

– Osjetila sam, vidjela i čula da je naš mladi kipar Tomislav Šalov nacionalno osviješten. On strepi nad našom državom, hrvatskim čovjekom, suosjeća sa žrtvama Hrvatskog proljeća i Domovinskog rata pa progovara kroz ove skulpture, to jest, to je njegov izričaj vlastitih osjećaja. – naglasila je dr.sc. Danka Radić.

Draženko Samardžić

Tomislav Šalov kazao je kako se na izložbi mogu vidjeti radovi koji su nastajali i do deset godina. Neki su radovi trajalo i tri godine poput Gospodina i Gospođice.
– Izloženi su i simboli nekoga od svetaca: sveti Sebastijan – zagovornik ozdravljenja od kuge, tu vidimo stup na kojem je bio zavezan i mučen. Zatim, tu je sveti Petar koji je isto tako stijena i predstavlja početak kršćanstva. Materijali su kamen, željezo i mramor. Imamo i Hrvatsko proljeće kao i kamen temeljac kao simbol kamenoklesarskog obrta.Imamo i Gospodina i Gospođicu kao simbol života. – kazao je Šalov.

Danka Radić, dr.sc.

Izložbu je otvorio ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić.


Skoči do alatne trake