Srijeda, 1 svibnja, 2024

[OBLJETNICA POGIBIJE] Odana počast poginulom hrvatskom branitelju Danijelu Mandiću

Na dvadesetu obljetnicu pogibije odana je počast hrvatskom branitelju rodom iz Turnja Danijelu Mandiću koji je kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske položio život u obrani neovisne države Hrvatske braneći bojišnicu u Zemuniku Donjem, u zaseoku Smrdelj.
Tada 21-godišnji Danijel Mandić poginuo je 5. siječnja 1992. godine od potezne mine braneći svoju domovinu od velikosrpske agresije. Bilo je to samo nekoliko dana poslije potpisivanja primirja u Sarajevu između agresorske JNA u savezu sa srpskim paravojnim formacijama te hrvatskih snaga predvođenih Zborom narodne garde.

Svijeće su zapalili i vijence položili članovi njegove uže obitelji, njegovi suborci i pripadnici Zbora narodne garde i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova, općinski načelnik Zoran Pelicarić u ime Općine Sv. Filip i Jakov, prijatelji i rodbina hrvatskog viteza Danijela Mandića.

S prisjećanjem na pokojnog Danijela, župnik župe Gospe Karmelske Turanj don Josip Lisica održao je molitvu na mjesnom groblju u Turnju. Osim na posljednje počivalište hrvatskog branitelja Danijela Mandića, svijeće su zapaljene i vijenci položeni i pod spomenik na Šetnici hrvatskog viteza Danijela Mandića u Turnju te u Zemuniku Donjem pod spomen ploču posvećenoj Danijelu i pod središnji križ u podignutom poginulim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani ovog ravnokotarskog mjesta.

S posebnim pijetetom, načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić naglasio je veliki obol hrvatskih branitelja u obrani gotovo 100 kilometara duge crte bojišnice u zaleđu Zadra i Biograda.

Isto tako, odana je počast uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca hrvatskom branitelju iz Biograda na Moru Hrvoju Jeličiću, prijatelju i suborci Danijela Mandića koji je položio svoj život u obrani hrvatske države dan poslije Danijelove pogibije – 5. siječnja 1992. godine.     





Skoči do alatne trake