Subota, 20 travnja, 2024

[ZATVOREN BBS] Biogradski nautički sajam kao “šećer na kraju” iznimno uspješne nautičke sezone

Ovogodišnji Biograd Boat Show, kojeg je Ilirija d.d. po 23. put organizirala u svojoj marini Kornati, kao najveći nautički sajam u srednjoj i jugoistočnoj Europi, zatvoren je u nedjelju, nakon rekordne posjećenosti.
Povratak putovanja u EU uz uređene uvjete prelaska granica i lijepo vrijeme, omogućilo je vraćanje kontinuiteta rasta manifestacije od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i sigurnost izlagača, posjetitelja i zaposlenih.

Ovogodišnja manifestacija, prema mišljenju izlagača, imala je daleko najviše stranih posjetitelja ikad. Izložba je ugostila više od 300 registriranih izlagača te brojne svjetske i hrvatske premijere plovila. Nautički novinari bili su iznenađeni brojem premijernih plovila jer je bio puno veći i od službeno najavljenog. Veliki pobjednici ovogodišnjeg sajma bili su hrvatski brodograditelji koji su imali koristi uslijed otežane opskrbe plovila i viših troškova etabliranih međunarodnih brendova. To je bilo vrlo očito kod domaćih graditelja većih motornih jahti s mnogim ugovorima potpisanim na licu mjesta i uplaćenim depozitima.
I ostali segmenti sajma odnosno Biograd B2B, poslovni dio sajma, kongresni dio sajma 5. HGK Dani nautike bili su uspješni i vrlo posjećeni dok je charter sajam odnosno Croatia Charter Expo ima više od sto pružatelja flota i charter agencija koje su ugovorile više poslova nego ikad kroz dva dana trajanja događanja.
Uplovljavanje sto šezdeset jahti u charteru u marinu, za trajanja sajma, što je preko tri puta više od prosjeka za kraj listopada, i isplovljavanje šezdeset jahti k studenom s novim gostima, najbolje je svjedočilo elitnost i duljinu ovogodišnje nautičke sezone.
Uz partnerstvo i potporu sponzora i podršku nadležnih institucija, te uz trud profesionalnih službi Ilirije d.d. omogućeno je održavanje ovog događaja od iznimnog značaja za nautičku industriju i turizam čime je  Biograd Boat Show zadržao vodeće mjesto na hrvatskoj i europskoj nautičkoj karti kao ponosni zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova.
Biograd Boat Show na jednom je mjestu sjedinio izlagački sajam brodova i opreme, kongresni, charter i business to business, te se isprofilirao u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma, i stoga je i ove godine održan u znaku „4 sajma u jednom“ , odnosno: Biograd Boat Show – izlagačkog sajma, 5. Dana hrvatske nautike – kongresnog sajma, Croatia Charter Expoa – charter sajma i Biograd B2B – poslovnog sajma.
Izložbeni dio sajma oduševio je nizom svjetskih i hrvatskih premijera, a posebno su od sajma profitirali domaći izlagači koji su zbog zastoja proizvodnje a rasta potražnje za plovilima sklopili niz ugovora o prodaji svojih posebice motornih jahti.
U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora, kroz dvodnevne 5. HGK dane nautike, okupivši sva udruženja vezana uz nautičku industriju i turizam, raspravila je sve aktualne prilike i najave bitne za njihovo poslovanje. Direktno od strane ministrice se informiralo o mogućnostima nautike u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. i raspolaganju značajnim EU sredstvima, kao i novoj strategiji razvoja turizma.

Poslovni segment sajma provodio se putem “B2B” platforme za poslovno umrežavanje nautičkog sektora, što je višegodišnja posebnost BBS-a,  a ove je godine više nego ikad ima istaknuto značenje odnosno 450 sastanaka ugovoreno je putem plaforme i prije otvaranja sajma. Uz domaće predstavnike okupljeni su i predstavnici iz Austrije, Slovenije, Poljske, Belgije, Njemačke, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Ukrajine, Češke, Švedske i Turske.
Treći Croatia Charter Expo nadmašio je uspješnošću dosadašnje, a o želji stranih tvrtki, agencija i charteraša za ovim okupljanjem svjedoči sudjelovanje subjekata iz petnaest europskih zemalja kao i održavanje međunarodnog kongresa Udruge čarter agenata (Boat Charter Agency Association), s više od 200 međunarodnih članova, upravo u vrijeme sajma u hotelima Ilirije. Više do sto yacht charter kompanija, s 250 sudionika pretvorili su ovo u najveće ovogodišnje okupljanje charteraša “uživo” u svijetu.



Skoči do alatne trake