Sv. Filip i Jakov Ministrica Marija Vučković svečano otvorila novi dječji vrtić...

[ZA 58-ERO DJECE] Ministrica Marija Vučković svečano otvorila novi dječji vrtić u Turnju

-

- Advertisment -spot_img

U Turnju, u nazočnosti brojnih uzvanika i djece, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, svečano je otvorila novoizgrađeni dječji vrtić u središtu mjesta čija je izgradnja stajala 9,14 milijuna kuna od čega je Općina Sv. Filip i Jakov uložila 4,69 milijuna, a Europska unija 4,45 milijuna kuna.

– Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju izravne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o dvjesto projekata i ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna. Vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu. – istakla je u prigodnom govoru ministrica Vučković.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić posebno je istaknuo važnost doprinosa općinskih vijećnika i kontinuitet rada općinske uprave.
– Tu stoje ljudi koji su se izborili da se na ovakvoj poziciji izgradi novi dječji vrtić u Turnju. To su vijećnici i bivši općinski načelnici u kontinuitetu već dvadeset godina i veliko im hvala. Da nije tih ljudi, ovaj prostor ne bi dobio javnu namjenu. To su, među ostalim, vijećnica Jovita Pirović, naš predsjednik općinskog vijeća i bivši načelnik Igor Pedisić te Marin Colić, vijećnik i bivši načelnik. Oni su to odradili da bi ovdje mogao nastati dječji vrtić. Hvala im od srca! – naglasio je Zoran Pelicarić.

Pelicarić je istaknuo je aktualne projekte u susjedstvu vrtića, od rekonstrukcije i obnove zgrade u kojoj će biti smještena područna osnovna škola od prvog do četvrtog razreda, obnovljenog simbola Turnja kulturno-povijesnog spomenika kule odnosno kaštela u kojem je smješten turistički ured do projekta skorašnje gradnje nove crkve.
U novoizgrađenom dječjem vrtiću bit će omogućen boravak za ukupno pedeset i osmero djece za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
Kapacitet novog dječjeg vrtića tvorit će jedna odgojna jedinica s dvanaestero djece jasličke dobi – od 1 do 3 godine starosti, jedna jedinica za dvadeset i dvoje djece vrtićke dobi – od 4 do 7 godina te jedna odgojna jedinica za dvadesetero djece vrtićke dobi – od 3 do 7 godina.

Zoran Pelicarić, općinski načelnik

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je demografsku obnovu kao jedan od najvažnijih prioriteta Zadarske županije.
– U ovom mandatu Zadarska županije uložila je više od 100 milijuna kuna na rekonstrukciju i izgradnju čak četrdeset vrtića. Naravno, dječji vrtići nisu pod ingerencijom županije već lokalne samouprave, općina i gradova, i velik dio je sufinanciran iz EU fondova, međutim, mi uvijek, koliko možemo, pomažemo iz županijskog proračuna pa tako svaki od njih, rekli bismo, ima malu kap koju je utkala i naša županija. – naglasio je župan Božidar Longin.

Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov Mirjana Zalović istakla je otvaranje dječjeg vrtića kao posebno značajan i emotivan trenutak, posebno kada je riječ o objektu koji zadovoljava sve potrebe suvremenog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece od prve godine od polaska djeteta u školu.
– Zato dijelimo ponos i zadovoljstvo sa svim mještanima Turnja ali i Općine što su naših 58 „cvitića“ dobili priliku rasti i cvjetati u zasluženom poticajnom okruženju usmjerenom ka njihovom nesmetanom rastu i razvoju. – kazala je ravnateljica Mirjana Zalović.

Božidar Longin, župan Zadarske županije

Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov danas broji ukupno 24 djelatnika, dva objekta, sedam odgojnih skupina i 143 djece iz svih dijelova općine.
– Sve ovo ne bi bilo moguće bez zajedničke suradnje s osnivačem Općinom Sv. Filip i Jakov. Ona je pokazala da dijelimo zajedničku viziju u kojem su djeca i roditelji dio sustavne strategije usmjerene ka dobrobiti djeteta. – dodala je Zalović.
Novoozgrađeni objekt blagoslovnom molitvom blagoslovio je župnik župe Turanj don Josip Lisica.Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake