Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[„UREĐENA ZEMLJA“ I K.O. TURANJ] Uskoro započinje izlaganje podataka pred katastrom i sudom za katastarsku općinu Turanj

U Sv. Filip i Jakovu, u novoobnovljenoj kino dvorani, predstavljen je skorašnji početak izlaganja prikupljenih podataka o nekretninama pred katastarskom i sudskom komisijom za katastarsku općinu Turanj.
Nakon obavljene geodetsko-katastarske izmjere najveće katastarske općine na području Općine Sv. Filip i Jakov u vrijednosti približno 3,87 milijuna kuna, a koja uključuje naselja Sikovo, Sv. Petar na Moru i Turanj, te postupka predočavanja eloborata katastarske izmjere, tijekom ovog mjeseca započinje rad djelatnika katastra i suda u zgradi u središtu Sv. Filip i Jakov za čiji rad Općina Sv. Filip i Jakov izdvojila značajna novčana sredstva.

Voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Područnog ureda za katastar Zadar Državne geodetske uprave Mirko Štefanek, uz pomoć umirovljenog djelatnika zadarskog područnog ureda za katastar Zdravka Škorputa, ukratko je pojasnio što u ovoj fazi nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra „Uređena zemlja“ očekuje vlasnike nekretnina.
– Vlasnici nekretnina najprije će pred katastarskom komisijom provjeriti točnost izmjere za svako zemljište. Uz pomoć baze podataka i videoprojektora, a prema OIB-u vlasnika, za svaku od nekretnina moći će se provjeriti točnost snimka. Grešaka dakako ima, računamo na oko deset do petnaest posto. Upravo ovaj postupak izlaganja služi da ispravimo pogreške. – kazao je Štefanek.

Mirko Štefanek, područni ured za katastar Zadar

Pogreška se ispravlja podnošenjem prigovora nakon čega djelatnici Geoprojekta d.d. Opatija, izvođača radova, izlaze na teren zajedno s vlasnicima. Nakon toga, slijedi poziv vlasniku nekretnine od strane sudske komisije da dostavi dokumentaciju o vlasništvu.
– U ovoj fazi možete obaviti i diobu zemljišta, cijepati ili okrupnjivati više čestica ali pod uvjetom da ste se dogovorili. Dakle, naglasak je na dogovoru. Pokušajte se dogovoriti da imate 1/1 jer suvlasništvo nije rješenje ni za koga. – dodao je Štefanek.
Katastarska općina Turanj prostire se na 2.542 hektra površine i broji 4412 katastarskih čestica te 1125 objekata.
– Sud je napokon zauzeo stav da se ide na ruku ljudima, ne državi. Ako su građani dugogodišnji korisnici nečega privedenog svrsi, recimo maslinika za kojeg se vidi da je tu sto godina takoreći, neće se knjižiti Republika Hrvatska već građanin. – kazao je Štefanek.

Pred katastarskom komisijom vlasnika nekretnine može davanjem punomoći zastupati bilo koja poslovno sposobna osoba, međutim, pred sudskom opunomoćena osoba može biti isključivo član obitelji  ili odvjetnik.
– Najvažnije stvari su da provjerite nekretninu je li onako kako ste je obilježili, i druga, pokušajte ne ostati u suvlasničkoj zajednici. Pokušajte se dogovoriti čak i ako niste u dobrim odnosim s bratom, stricem ili već kime. Nemojte ostati u suvlasničkoj zajednici jer time nećete ništa napraviti. Onaj tko ostane u suvlasništvu, njemu nije ni trebala ova izmjera.  – savjetovao je dugogodišnji djelatnik zadarskog područnog ureda za katastar Zdravko Škorput.
Jedan od savjeta je i ne ostavljati privatne puteve unutar građevinskog područja naselja jer u tom slučaju, pojasnio je Škorput, ne postoji mogućnost ishođenja građevinske dozvole. Put tada prepišite na jedinicu lokalne samouprave, savjetuje Škorput.

– Računajte da se ovo radi jednom u dvjesto godina. Posljednji put je to bilo oko 1825. godine. Iskoristite priliku. Izravnajte međe, napravite puteve, okrupnite zemljište, cijepajte. Sada je sve moguće napraviti uz naglasak na dogovor. – poručio je Štefanek dodavši kako je Općina Sv. Filip i Jakov vrlo ozbiljno i zdušno shvatila ovaj projekt što nije slučaj sa svim općinama na području Zadarske županije.
Općinski načelnik Zoran Pelicarić iskazao je zadovoljstvo nastavkom projekta i ponos s obzirom na veliku zainteresiranost lokalnog stanovništva.
– Ponašat ćemo se kao i do sada, maksimalno profesionalno. Imamo iskustva s dosadašnje naše dvije katastarske općine: k.o. Sv. Filip i Jakov i k.o. Raštane. Znamo da je temelj svih temelja nova katastarska izmjera odnosno obnova zemljišnih knjiga. Ni pojedinac ni zajednica ne može ići naprijed ako nema riješeno vlasništvo. – rekao je Pelicarić.



Skoči do alatne trake