Petak, 29 ožujka, 2024

[NOVA STABLA NA DRAŽICI] U Biogradu se dvostruko više sadi nego što se uklanja nezdravih stabala

Sadnjom stabala Pinije (Pinus pinea) na šetalištu Dražica uz istoimenu plažu Dražica Grad Biograd na Moru i komunalna tvrtka u vlasništvu Grada Biograda „Bošana“ uključili su se u hvalevrijednu akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“.
Cilj ove akcije, koja se ove godine diljem Hrvatske provodi tijekom mjeseca ožujka, je razviti svijest o klimatskim promjenama i očuvanju okoliša.

U duhu očuvanja čovjekovog okoliša djelatnici Bošane zasadili su na Dražici šest sadnica Pinije (Pinus pinea) te nekoliko sadnica Fotinije. Novo bilje prikladno će se stopiti u ambijent postojeće zelene površine uz samo more, a navedena će stabla osigurati hladovinu, kako uzduž šetnice, tako i za kupače na samoj plaži.
Fotinija (Photinia x fraseri) je zimzeleni ukrasni grm koji se sadi kao živica,  raskošnog je izgleda, a zasigurno će privlačiti poglede tijekom cijele godine zbog svojih zelenih, a kasnije crvenih listova.

Posljednjih se nekoliko godina na području Grada Biograda na Moru sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti. Lokacije koje su obnovljene i ozelenjene novi sadnjama su dvorišta vrtića, okoliš osnovne škole i groblje gdje je posađeno niz čempresa.

Drveće je važan dio prirodnog krajolika, sprječava eroziju i odrone tla. Povoljno utječe na klimu u područjima gdje su veliki šumski kompleksi. Drveće zadržava i čuva vodu u tlu, proizvodi kisik koji nam je neophodan za život, a veže ugljični dioksid pa tako smanjuje njegove emisije u atmosferi. Ima estetsku ulogu, povoljno utječe na životnu i radnu sredinu. Drveće pomaže u očuvanju životinjskog svijeta. Iz drveća dobivamo lijekove, daje nam sjenu i štiti nas, čuva energiju. Šetnja prirodom, među drvećem, dokazano je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Studije su pokazale da su ljudi koji žive uz drveće – sretniji ljudi!


Skoči do alatne trake