Subota, 20 travnja, 2024

[AKCIJA ČIŠĆENJA NOVIH STAZA] Novouređene pješačko-brdsko-biciklističke staze tvorit će dodatnu turističku ponudu za goste željnog aktivnog turizma

Vrijedna skupina rekreativnih brdskih biciklista i zaljubljenika u prirodu iz Turnja, Svetog Filip i Jakova, Biograda na Moru i Draga, očistila je i uredila dvije staze pogodne za pješačenje, brdski biciklizam ili trčanje.

Prva je Prikorovica, zapušteni pješački put dug tisuću i tristo metara kojim najmanje tri desetljeća nije kročila ljudska noga, smješten sjeverozapadno od vidikovca Crni krug, iznad mjesta Turanj, dok je druga Matuljeva draga, staza duga jedan kilometar koja započinje od glavnog kamenjarskog puta i vodi do mjesta Sikovo.

– Ideja je nastala za vrijeme koronavirusa prošle godine kada smo takoreći svi imali viška vremena. Nas dvojica, moj kum Danijel Nevistić i ja, iz ljubavi prema brdskom biciklizmu, sportu i općenito prirodi, imali smo oduvijek želju urediti neku stazu na kojoj ćemo iskoristiti vrijeme za bicikliranje, trčanje i slično.Stvorila se želja među nama da uredimo neku stazu u blizini Crnog kruga odnosno Gradine. S Brunom Mandićem i Ivanom Matuljem spojio nas je zajednički prijatelj iz Sv. Filip i Jakova Ive Morović. – prepričava Marin Fantina, brdski biciklist i član BBK Pakoštane i neformalnog BBK Krkani Biograd na Moru.

Koristeći se starom topografskom kartom iz sedamdesetih godina, Marin je istraživao puteve koje je lokalno stanovništvo u davnini koristilo za vođenje stoke na ispašu ili kao u slučaju Prikorovice, među ostalim, za prijevoz pokojnika iz Sikova na pokop u Turanj.
– Naša želja, Bruna i mene, da učinimo ovu stazu prohodnom i korisnom, javila se kada smo jedno prilikom trčali makadamskim požarnim putem ispod Crnog kruga. Tada smo  rekli da tu opet moramo doći i nešto napraviti u vezi toga! – prepričava Ivan Matulj nadimka Bakilac čije su pizze iz konobe Kod Bakilca okrjepile umorne sudionike akcije.

Gradnjom novih širih puteva, stari su padali u zaborav, nisu se više koristili i zarastali su do toga da su postajali neprohodni. Sve do danas.
– Tako smo krenuli u izvidnicu te smo naišli na Prikorovicu koja mi se učinila prikladnom što se tiče podloge i terena iako je bila u jako zaraslom stanju. U prvi danima radne akcije sudjelovalo nas je petnaestak, a s radovima smo započeli početkom lipnja prošle godine. Gotovo svaki dan smo čistili tako da smo završili za oko mjesec dana. Donosili smo svoj alat, od motornih pila, trimera, do škara. – navodi Fantina.
Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala je značaj ove atraktivne staze ne samo za lokalnu zajednicu već i za razvoj aktivnog turizma. Stoga je općinski načelnik Zoran Pelicarić razgledao staze i sudionicima akcije čišćenja obećao „pokriti“ trošak materijala i goriva.
– U početku smo koristili svoj potrošni materijal da bismo kasnije, kako su radovi postajali sve veći, zatražili pomoć od načelnika i Općine Sv. Filip i Jakov budući da ova akcija predstavlja značaj i za razvoj turizma na području općine. Nismo tražili ni strojeve ni ljude već da nam se samo pomogne u financiranju goriva i potrošnog materijala. Ove staze sada mogu biti istaknute i u kartama naše turističke zajednice uz postavljanje oznaka na terenu. Zahvaljujem se na pomoći Općini Sv. Filip i Jakov, posebno načelniku Zoranu Pelicariću koji nam je izašao u susret i pomogao da se ova akcija realizira. – rekao je Bruno Mandić, sudionik akcije i u slobodno vrijeme brdski biciklist.

Dugoročni plan je novouređene staze uklopiti u projekt naziva Turanj Sport, uz uključenje nogometnog i vaterpolskog kluba, kroz koji će biti predstavljena i promovirana ponuda aktivnog turizma na području Turnja odnosno cijele Općine Sv. Filip i Jakov.
– Kroz nekakvu udrugu ili sport, u planu je ove staze trajno održavati i širiti. Sportske manifestacije koje bi se mogle organizirati su trail trčanje, brdskobiciklističke utrke ili biciklijade. Dogovori su već u tijeku, i s općinom i s klubovima koji već imaju iskustva u tome. – nadodaje Fantina.
Namjera je zadržati staro nazivlje iz prošlosti, posebno onih koje imaju arheološko značenje poput vrha Gradina.
Akcija čišćenja i probijanja novih staza naišla je i na pozitivan odjek među lokalnim mještanima.
– Znali smo ponekad naići na pastire s ovcama i zateći ih kako sami „kosorom“ čiste stazu. Tako smo jednom prilikom naišli na bakicu koja nas je blagoslivljala kada smo joj rekli da idemo čistiti stazu. – dodaje Mandić.
U suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, izradit će se turistička karta u kojem će biti ponuđeni prijedlozi staza razvrstani prema duljini, zahtjevnosti, visinskoj razlici i drugima parametrima.
Druga atraktivna pješačko-brdsko-biciklistička staza Matuljeva draga vodi nizbrdo prema mjestu Sikovo i u pojedinim dionicama nudi užitak u prolascima kroz „zelene tunele“ – prirodne tunele formirani od različitog raslinja. Do čišćenja, bila je potpuno neprohodna, praktički nije se nazirao ikakav put.

Na vrhu Prikorovice odakle se pruža atraktivni pogled na Pašmanski kanal postavit će se odmorište s klupama.
Uz ove Prikorovicu i Matuljevu dragu, uređene su i druge staze: Duboka draga – 2 kilometra, Šumski trail – 1 kilometar i Krkanski trail – 800 metara. Do sada je očišćeno oko osamnaest kilometara staza, a do početka ljeta u planu je još četiri. Kada se novouređene staze spoje s prethodno očišćenim stazama, dobiva se zaokružena cjelina u dužini od 18 kilometara, a bit će nazvana Gradina Trails.


FOTOGALERIJA (39)



Skoči do alatne trake