Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

[HUMANITARNA POMOĆ] Veliko srce i vrijedne ruke za stradale u potresu

Kako bi pomogli unesrećenima na području zahvaćenim nedavnim potresom u Petrinji, sustav civilne zaštite jedinica lokalne samouprave organizirale su prikupljanje humanitarne materijalne pomoći. Tijekom jučerašnjeg dana aktivno je bilo u Biogradu na Moru gdje su građani automobili dovozili pomoć za one kojima je u ovom trenu najpotrebnije.
– U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru organizirali smo primopredaju pomoći u vidu hrane i higijenskih potrepština. Ovdje primamo pomoć ne samo iz Biograda već i iz susjednih općina odnosno s područja koje pokriva HCK – Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru. Zbog velikih gužvi koje se stvaraju na prilazima Petrinji, a i nemogućnosti odlaganja pomoći, od Hrvatskog Crvenog križa dobili smo uputu da pričekamo sa slanjem pomoći u Banovinu. Do tada ćemo skladištiti i sortirati pristigli pomoć ovdje u inkubatoru. Oko petnaest volontera biogradskog Crvenog križa vrijedno radi na tome, a još toliko ih je spremno pomoći ako se ukaže potreba. – rekla je ravnateljica biogradskog društva Crvenog križa Franka Troskot.


U Sv. Filip i Jakovu, Turnju, Raštanima Gornjima, Pakoštanima i Vrani tijekom jučerašnjeg dana, a nastavlja se i danas, organizirano je prikupljanje pomoći. U jutarnjim satima u Turnju humanitarnu pomoć su u prostoru Mjesnog odbora Turanj primali i u kamion ukrcali mladi iz Udruge mladih Turanj, u općinskog vijećnici u Sv. Filip i Jakovu članovi civilna zaštite Općine Sv. Filip i Jakov te komunalno redarstvo Općine Sv. Filip i Jakov, u Pakoštanima u vjeronaučnoj dvorani članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakoštane-Vrgada-Vrana i u prostoru svoje udruge članovi Torcide Pakoštane, u Vrani nogometaši Malonogometnog kluba Vrana, a u Raštanima Gornjim članovi Malonogometnog kluba Kanela.

Kako je kazala načelnika Stožera civilne općine Sv. Filip i Jakov Renata Batur, općinski stožer stupio je u kontakt sa žiteljima sela Jazvenik u blizini Siska te odlučio im poslati konvoj humanitarne pomoći stradalima od potresa.
– Konvoj kreće danas, međutim, s obzirom da nam polako pristižu obitelji iz pogođenih područja, sada nam je prioritet smještaj, hrana, higijenske potrepštine i grijalice. – rekla je Renata Batur.

Hrvatski Crveni križ dao je upute o što učinkovitijem pružanju humanitarne pomoći. Tako poručuju da oni koji ne moraju, dane kreću u potresom pogođenim područjima jer se u suprotnom stvaraju gužve koje otežavaju rad žurnih službi na terenu. Pozivaju na strpljenje u doniranju pomoći te poručuju kako u ovom trenutku svega ima dovoljno ali bit će potrebe u idućim danima.





Skoči do alatne trake