Nedjelja, 5 svibnja, 2024

[SJEDNICA VIJEĆA BIOGRAD] Prihvaćen proračun za 2021. u iznosu od 220,4 milijuna kuna

U skladu s epidemiološkom situacijom, u Biogradu na Moru, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Tončija Šangulina (HDZ), održana je virtualnim putem 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru.
Od ukupno petnaestero vijećnika, sjednici je nazočili trinaestero: Toni Bogdanić (HDZ), Ivica Kapitanović (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Suzana Tolić (HDZ), Josipa Pribilović (HDZ), Ivana Stamičar (HDZ), Angela Šarić Lončar (HDZ), Josip Pešić (HDZ), Ante Fuzul (MODES), Petra Jokić Pavlinović (MODES), Filip Rimac (Nezavisna lista Antoni Rudić), Ratko Krstinić (SDP) te Tonči Šangulin (HDZ). Izostali su Slavica Jeličić (SDP), Jurica Rudić (Nezavisna lista Antoni Rudić).

Od navedenih trinaestero, petero je sudjelovalo kombinirano putem videokonferencije i fizičkom nazočnošću u gradskog vijećnici: Ivica Kapitanović (HDZ), Nikoleta Mustapić (HDZ), Filip Rimac (Nezavisna lista Antoni Rudić), Ratko Krstinić (SDP) te Tonči Šangulin (HDZ).
Većinom glasova uz dva oporbena glasa „protiv“, usvojen je proračun Grada Biograda na Moru za 2021. godinu u iznosu od 220,4 milijuna kuna.
Kroz proračun za sljedeću godinu od većih investicija planira se utrošiti 9,8 milijuna za nastavak gradnje knjižnice, 8,4 milijuna za izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskoj zoni, 4,1 milijuna za kupnju građevinskog zemljišta, 20 milijuna za izgradnju autobusnog kolodvora, 16 milijuna za izgradnju sortirnice za odvojeno prikupljanje otpada, 31,9 milijuna za sanaciju odlagališta Baštijunski brig, 6 milijuna za nastavak rekonstrukcije ljetnog kina, 5,5 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade interpretacijskog centra pomorstva i ribarstva i tako dalje. Od ukupnog iznosa 25 milijuna kuna predviđa se utrošiti za pokriće manjka iz prethodnih proračunskih godina.

Iznos od 10,45 milijuna kuna planira se za održavanje komunalne infrastrukture za 2021. godinu, a za gradnju objekata i uređaja  komunalne infrastrukture predviđeno je 83 milijuna kuna. Za javne potrebe u kulturu za 2021. godinu predviđeno je 2,75 milijuna, najviše za Zavičajni muzej Biograd na Moru (1,03 milijuna), Gradsku knjižnicu Biograd na Moru (897 tisuća) te Pučko otvoreno učilište Biograd na Moru (423 tisuće kuna). Za javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvu planirano je 1,82 milijuna kuna.
Na samom početku, tijekom Aktualnog sata, vijećnici Ante Fuzul (MODES) i Petra Jokić Pavlinović (MODES), nezadovoljni novim proračunom, napustili su virtualnu sjednicu gradskog vijeća.
Prihvaćena je odluka o kratkoročnom zaduženju Grada Biograda na Moru podizanjem kredita u iznosu od milijun kuna u vidu prekoračenja na bankovnom računu.
– Imamo velik projekt, a to je aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon. S građanima smo se dogovorili da ga nećemo financirati kroz jednu nego kroz deset godina. Dogovorene ugovorne obveze su „razbijene“ na deset godina upravo zbog toga što nismo bili su stanju to riješiti odmah. – istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez (HDZ).
Prihvaćena je odluka o stavljanju izvan snage odluke o osnivanju Doma za starije osobe Sv. Ante. Prema uputi Trgovačkog suda u Zadru, prethodno je potrebno provesti postupak likvidacije Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Ante iz 2014. godine, a koji bi trajao godinu dana. S obzirom na dugotrajnost postupka, pristupilo se izmjenama i dopunama odluke iz 2014. godine za što je bilo potrebno staviti izvan snage odluku iz svibnja 2020. godine. Stoga su sljedećom točkom dnevnog reda prihvaćene izmjene i dopune odluke o osnivanju Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Ante.
Prihvaćena je odluka o mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu povezanih s nepovoljnim utjecajem COVID-19 pandemije na turističku sezone 2020. godine. S obzirom na turistički promet u razdoblju od siječnja od studenog ove godine ostvaren za oko pedeset posto manje broja noćenja u odnosu na prethodnu godinu, iznos zakupnine za korištenje javnih površina umanjit će se za 50 posto kao i iznos zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, obrazložila je pročelnica Drina Bešenić. Pravo na umanjenje imaju pravne i fizičke osobe koje su podmirile sva dospjela dugovanja prema Gradu Biogradu na Moru, Bošani d.o.o., Komunalcu d.o.o., Turističkoj zajednici grada Biograda na Moru te Dječjem vrtiću Biograd.
Usvojen je Program potpora poduzetništvu Grada Biograda na Moru za 2021. godinu. Prema riječima Ivana Čupića, voditelja Lokalne akcijske grupe Laura, ovogodišnji program pokazao se dobrim te nema razloga da se ne nastavi i u sljedećoj godini. Ovim programom obuhvaćene su potpora poduzetnicima u djelatnosti dadilja te potpora subvencioniranog korištenja poslovnog prostora Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru za 2021. godinu.

– Četrnaest poslovnih subjekata podnijelo je zahtjev za korištenje poslovnog prostora u inkubatoru, a svega nekoliko zahtjev za subvencioniranje troška poslovnog prostora. S današnjim danom, oko 45 zaposlenika odlazi na radno mjesto u poduzetnički inkubator, a popunjenost prostora je oko 70 posto. – rekao je Čupić.
Prihvaćena je odluka o raspisivanju javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstva za korištenje poslovnog prostora u biogradskom poduzetničkom inkubatoru. Najmanji iznos potpore je tisuću, a najviši pedeset tisuća kuna.
Isti tako, bit će raspisan i javni poziv za potpore u djelatnosti dadilja, a za što je u proračunu predviđeno 200 tisuća kuna.
Nakon što je dosadašnjem koncesionaru obavljanja usluge javne tržnice na malo istekao ugovor, tvrtki Orandum savjetovanje d.o.o. Zagreb, ovu djelatnost će preuzeti komunalna tvrtka Bošana.
Usvojene su dvije odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja za prodaju nekretnine odnosno građevinskog zemljišta površina 163 i 546 četvorna metra.
Prihvaćena je odluka o dodjeli Nagrade Grada Biograda na Moru za životno djelo za 2020. godinu Josipu Strpiću, turističkom djelatniku i diplomiranom politologu, za iznimna dugogodišnja postignuća u turizmu. Isto tako, usvojena je odluka o dodjeli Godišnje nagrade Grada Biograda na Moru za 2020. godinu časnoj sestri Anki Špralja, za izniman doprinos društvenoj zajednici na području pastorale i kateheze, osobito kroz plemenit rad s mladima.
Pretposljednja ovogodišnja sjednica Vijeća je zaključena usvajanjem odluke o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Biograd.
Sljedeća i posljednja u 2020. godini, također virtualnim putem, održat će se sutra na Staru godinu (31.12.2020.) s dnevnim redom od šest točaka.



Skoči do alatne trake