Petak, 19 travnja, 2024

[SJEDNICA OPĆINE SV. FILIP I JAKOV] Usvojen proračun od 65,8 milijuna kuna, razvojni projekti su prioritet uz nadu za što manjim posljedicama pandemije

U Kino dvorani u Sv. Filip i Jakovu, pod predsjedanjem Igora Pedisića (HDZ), u skladu s epidemiološkim mjerama, Općinsko vijeće Općine Sv. Filip i Jakov održalo je dvadesetu sjednicu s dnevnim redom od dvadeset i tri točke.
Od ukupno trinaestero vijećnika, sjednici je nazočilo jedanaestero: Zelina Kadija (HDZ), Marijana Mrvičić (HDZ), Željko Serdarević (HDZ), Igor Pedisić (HDZ), Matej Mikulić (MODES), Josipa Skazlić (MODES), Snježana Raspović (MODES) dok su vijećnici Renata Batur (HDZ), Anamarija Matešić (HDZ), Marin Colić (HDZ) i Jovita Pirović (MODES) sudjelovali virtualnim putem zbog oboljenja od COVID-a 19. Sjednici nisu nazočili Romano Raspović (HNS) te Tomislav Demo (HDZ).
Jednoglasno je prihvaćen općinski proračun za 2021. godinu u iznosu od 65,8 milijuna kuna s napomenom općinskog načelnika Zorana Pelicarića (HDZ) kako se radi o uvećanom proračunu radi uvrštenih projekata sufinanciranih iz EU izvora, a do čije realizacije i ne mora doći.

– Prošle godine su bile puno veće ambicije s planiranim proračunom od oko 96 milijuna kuna, a sada je plan smanjen za oko trećinu dok će ostvarenje biti,  predviđam, oko 32 do 34 milijuna kuna. Svi znamo da je sadašnja godina tekla po inerciji stvari, turistička sezona je bila djelomična, a ostvarenje proračuna bit će sve upitnije jer što ovakvo stanje duže traje, to je teži izlazak iz bilo koje situacije. – kazao je Pelicarić.
Za program javnih potreba u kulturi planirano je 206 tisuća kuna, za socijalnu skrb 643 tisuće kuna, za sport 310 tisuća, za program građenja komunalne infrastrukture 29,4 milijuna te za program održavanja komunalne infrastrukture 4,16 milijuna kuna.

Zoran Pelicarić

Načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) istaknuo je zadovoljstvo zatvaranjem kreditnih obveza za projekt Krč u Turnju, za izgradnju novog Reciklažnog dvorišta Sv. Filip i Jakov, za izgradnju zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Sv. Filip i Jakov kao i isplaćenim obvezama temeljem izvansudske nagodbe za zgradu u općinskom vlasništvu u Turnju u kojoj se trenutno nalaze Dječji vrtić Cvitić, područna osnovna škola te trgovina.
– Područna škola u Turnju nastavu održava u dvije smjene, a ako Bog da, drugo polugodište će biti nastava u jednoj smjeni. Iznad sadašnje trgovine uredit će se tri nove učionice. Za tu svrhu županija je osigurala 210 tisuća kuna za novi krov, 30 tisuća kuna dat će Općina za dizalicu topline, dio će dati Osnovna škola Sv. Filip i Jakov, a 30 tisuća će donirati tvrtka Bure– rekao je Pelicarić.
Jednoglasno usvojenim trećim rebalansom ovogodišnjeg proračuna, obrazložila je Vlatka Budanović, voditeljica Odsjeka za proračun i financije, iznos proračuna se smanjuje s približno 96 milijuna na 62,8 milijuna kuna što predstavlja smanjenje od nešto više od 33 milijuna kuna. Najveće smanjenje odnosi se na projekt Centar za pružanje usluga u zajednici od 15 milijuna kuna. Isto tako, nove stavke su projekt uređenja vidikovca Crni krug, uređenje škole i druga faza projekta „Zaželi – Sv. Filip i Jakov“.
Prihvaćena je odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova u 2021. godini. Slijedom odluke, zabranjeno je izvođenje građevinskih radova od 1. srpnja do 1. rujna 2021. godine, a za one radove koji obuhvaćaju zemljane i betonske radove, odnosno strojnu betonažu, zabrana je na snazi od 15. lipnja od 15. rujna 2021. godine.

Usvojeno je godišnje izvješće o ostvarivanju plana i programa rada Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov. Kako je istakla ravnateljica ustanove Mirjana Zalović, zbog proglašenja COVID-19 pandemije početkom ožujka, program predškole nije proveden u Raštanima Donjim i Raštanima Gornjim, međutim, integracijom u neki od redovitih programa dječjeg vrtića, predškolci su ipak uspjeli završiti program predškole. Novi objekt u Turnju bit će otvoren u siječnju sljedeće godine.
– Od 40 prijava, upisano će biti 36 novih polaznika. Dvoje djece nisu ispunila uvjet od dobi, a dvoje zdravstveni uvjet. Ovim 36 novih pridružit će se 26 djece u starom objektu. Radimo u tri odgojne skupine. Što se tiče radnog kadra, plan je imati 6 odgojiteljica, dvije postojeće uz zapošljavanje četiri nove, zatim, jedna spremačica ide na puno radno vrijeme uz zapošljavanje još jedne, a kuhinju ćemo pokriti sa sadašnjim kadrom. – rekla je Zalović.
Usvojena je odluka o osnivanju Poslovno-komercijalno-servisne zone Turanj koja se nalazi na jugozapadnom dijelu predjela Krč u Turnju površine četiri tisuće i dvjesto četvornih metara. Ovo je jedan od načina rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s Republikom Hrvatskom, pojasnili su načelnik Zoran Pelicarić (HDZ) i voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Darko Mikas, budući da Općina Sv. Filip i Jakov, s ciljem privlačenja investicija, želi stvoriti uvjete za izgradnju buduće benzinske postaje.

Usvojena je odluka o ukidanju javnog dobra u općoj uporabi. Kako je rekao pročelnik Jure Jelenić, radi se o prestanku potrebe za korištenjem javnog parkirališta u Sikovu te stjecanju uvjeta za izgradnju društvenog doma te poslovnog prostora za trgovinu.
Jednoglasnim odlukom te sklapanjem novog četverogodišnjeg ugovora nastavit će se suradnja s tvrtkom Bošana d.o.o. kao prinudnog upravitelja na nekretninama, odnosno stambenim zgradama, za koje suvlasnici nisu osigurali upravljanje i održavanje na području Općine Sveti Filip i Jakov.
Usvojeno je financijsko izvješće tvrtke Komunalac za koje je, istaknuo je vijećnik i direktor Komunalca Marin Colić (HDZ), revizijska tvrtka dala pozitivno mišljenje bez uvjeta.
– Mislim da smo jedini u Hrvatskoj koji smo uvećali iznos temeljnog kapitala za 50 milijuna kuna. U vlasništvo tvrtke unijeli smo stvari koje se dugo godina nisu unosile sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Povećali smo temeljni kapital na 76,5 milijuna kuna što je vrlo bitno u mogućim spajanjima da bismo dobili što bolju poziciju kao tvrtka i kao vlasnici. – naglasio je Colić.

Za aglomeraciju Biograd-Pašman-Tkon Komunalac d.o.o. ishodio je sve potrebne građevinske dozvole i dobio oba pozitivna mišljenja. Predan je aplikacijski paket i trenutno je na pregledu u Bruxellesu, dodao je Colić.
– Očekujemo s njihove strane prijedloge i ispravke s obzirom na velik broj troškovnika i obim dokumentacije za projekt vrijednog milijardu kuna. – dodao je Marin Colić (HDZ).
Odlukom o darovanju nekretnine u vlasništvu Općine Sv. Filip i Jakova žitelju Sv. Filip i Jakova Juri Milatu Općina Sv. Filip i Jakov pomoći će u rješavanju vlasništva svoje obiteljske kuće s pripadajućim dvorište. Kako je obrazložila pravnica Katarina Ralić, u tijeku obnove zemljišnih knjiga za katastarsku općinu Sv. Filip i Jakov, posjednik Jure Milat nije raspolagao ispravama za stjecanje prava vlasništva nekretnine, međutim, preci posjednika nalazili su se u posjedu nekretnine više od sto godina te tijekom tog razdoblja nitko nije osporavao vlasništvo a ni posjed nad obiteljskom kućom s dvorištem. Sjednice je zaključena prihvaćanjem odluke o imenovanju privremenog ravnatelja Centra za pružanje usluga Općine Sveti Filip i Jakov Darka Mikasa umjesto dosadašnjeg Kristiana Morovića.


Poduzetnička zona Sv. Filip i Jakov – renesansa „Nove zore“

Načelnik Pelicarić istaknuo je važnost imati minimalno tisuću i četiristo zaposlenih na području Općine Sv. Filip i Jakov, kao razvojni smjer istaknuo je poduzetničku zonu.
– Poduzetnička zona Sv. Filip i Jakov je temelj za stvaranje zaposlenih. Želimo graditi hale od tisuću od šest tisuća kvadrata u kojoj će biti proizvodnja i poluproizvodnja. Sada radimo javno-privatno partnerstvo u poslu s rajčicama, a želimo da svakog jutra na posao u zonu dolazi 50 do 60 ljudi, a jednog dana i 500 do 600, i da rade u plavim ili bijelim mantilima i da svatko ima plaću od tisuću eura. To bi bila kao neka renesansa „Nove zore“ koja je to pokušala ali su male plaće bile. Vjerujete mi, šanse se otvaraju onima koji ih žele prepoznati. – rekao je Pelicarić.


Električni putnički brod na sunčevu energiju – plava magistrala

Načelnik Zoran Pelicarić najavio je projekt „plave magistrale“ kojim bi se nabavkom električnog putničkog broda na sunčevu energiju morskim putem povezala mjesta u Općini Sv. Filip i Jakov s mjestima iz susjedstva. Ujedno bi se  podigla razina turističke ponude.
– Ovo bi bila nazovimo je „zapadna plava magistrala“. Brod bi plovio od Sv. Filip i Jakova, Turnja, Svetog Petra, Pašmana, Tkona pa do Biograda. Nadam se dobroj suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave jer moramo zajednički raditi na dodatnim sadržajima. – rekao je Pelicarić.
Brod će biti kapaciteta od osamdeset osoba, putnička linija bi bila cjelogodišnja uz povoljnu cijenu karte s obzirom na izvor napajanja broda, odnosno njegovu samoodrživost.


Ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2021. godini

– sanacija lučice Kontov mul Sv. Filip i Jakov – 1.442.417,00 kn;
– luka otvorena za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov – 1.750.000,00 kn;
– vodovod – 1.000.000,00 kn;
– kanalizacija – 2.000.000,00 kn;
– izgradnja Dječjeg vrtića Cvitić u Turnju – 3.933.040.17 kn;
– zgrada za predškolu u Raštanima Gornjim – 1.027.000,00 kn;
– razvoj širokopojasnog interneta – 988.713,31 kn;
– plaža Iza Banja Sv. Filip i Jakov – 1.00.000,00 kn;
– električni putnički brod – 4.200.000,00 kn;
– zemljište 1.800.000 kn;
– Rabatin Sv. Filip i Jakov – poticajna stanogradnja – 1.400.000,00 kn;
– most Sikovo-Raštane Gornje – 300.000,00 kn;
– poduzetnička zona Sv. Filip i Jakov – 550.000,00;
– uređenje vidikovca Crni Krug i uspostava staza – 726.328,75 kn;
– zvonik Sikovo – 165.000.,00 kn;
– projektna dokumentacija – 912.000,00 kn;
– obnova kule Fortica na otoku Bapcu – 320.000,00 kn;
– nogostup Raštane Donje – 770.000,00 kn;
– groblja – 630.000,00 kn;
– odvodnja oborinskih voda – 300.000,00 kn;
– javna rasvjeta – 800.000,00 kn;
– dječja igrališta  – 110.000,00 kn;
…i tako dalje.


Skoči do alatne trake