Subota, 20 travnja, 2024

[MANIFESTACIJA U NADINU] Zlato Vinariji Karaba iz Pakoštana za vino merlot, do sada najviše prijavljenih uzoraka

Na ovogodišnjoj dvanaestoj manifestaciji „Degustacija mladih vina i maslinovih ulja“ u Nadinu Vinarija Karaba iz Pakoštana osvojila je zlato i naslov šampiona kategorije „Crno vino“ za vino merlot. Mladi vinar Šime Kurtov iz Pakoštana, naslijedio je obiteljski posao proizvodnje vine od svojeg oca Milivoja Kurtova, načelnika Općine Pakoštane i nastavio s uspjesima ove pakoštanske vinarije.

Šime Kurtov (lijevo)

Ove godine na tradicionalnoj manifestaciji najboljih vina i maslinovih ulja u Nadinu u organizaciji nadinskog vinara Tomislava Glavića, zbog epidemiološke situacije i zabrane većih okupljanja, izostao je uobičajeni program te su, slijedom toga, priznanja uručena najuspješnijim vinarima i uljarima pred nekoliko predstavnika. Pristiglo je rekordnih 197 uzoraka mladog vina iz cijele Hrvatske i susjedne Hercegovine.

Osim Šime Kurtova, u kategoriji „Bijelo vino“ zlato je osvojila Vinarija Degarra iz Zadra s vinom pošip, u kategoriji „Maraština“ Vinarija Fiolić iz Zadra s maraštinom, u kategoriji „Plavina“ nije dodijeljeno zlatno odličje već je najveći broj bodova osvojila Vinarija MasVin iz Polače. Ista situcija ponovila se i u kategoriji Rose gdje je najveći broj bodova osvojio OPG Ines Šarić iz Zemunika Donjeg dok je u kategoriji „Voćni“ zlato osvojila višnja Stjepana Sanjkovića iz Slanje u Varaždinskoj županiji.
Među pristiglim 81 uzorkom maslinova ulja s područja Dalmacije i Istre, najviše bodova osvojilo je višesortno ulje od oblice i drobnice OPG-a Branko Kutija iz Lisičića. Zlato za ulje od sorata picholine i coratina osvojio je OPG Vojko Škopić iz mjesta Ugljan.


Skoči do alatne trake