Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[DAN SJEĆANJA] Pakoštanski branitelji odali počast vukovarskim herojima i civilima

Hrvatski branitelji iz Pakoštana, odnosno, članovi općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, i ove godine odali su počast svojim suborcima,  poginulim vukovarskim braniteljima i civilima.

– Poštivali smo epidemiološke mjere pa se nas samo dvadeset uputilo u herojski grad Vukovar pokloniti se žrtvama i zapaliti im svijeću. U Vukovar smo stigli dan ranije, 17. studenog, gdje smo se u Spomen domu Ovčara sastali s našim prijateljem pukovnikom Hrvatske vojske i jednim od zapovjednika obrane Vukovara Petrom Janjićem Tromblonom. Vodio nas je kroz mjesta borbe i iz prve ruke nam ispričao sjećanja s bojišnice. Tromblon nas je srdačno ugostio i počastio te poklonio nam dvije svoje knjige s posvetom „Žedni krvi gladni izdaje“ i „Tri majmuna za krvavi Vukowar“. Hvala mu puno na tome! – rekao je Darko Vukoja, tajnik UHDDR-a Pakoštane.
Pakoštanski branitelji zapalili su svijeće kod Spomen doma Ovčara te pod spomen-bistu jednog od najvećih heroja Domovinskog rata generala-bojnika Blage Zadre kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Petar Janjić Tromblon (krajnje desno) u razgovoru s pakoštanskim braniteljima
Na tenku na Groblju tenkova – Trpinjska cesta

Sudjelovali su u, ove godine zbog epidemiološke situacije, manje masovnoj Koloni sjećanja te uz molitvu zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata pod spomen-obilježje s vječnim plamenom.
Istoga dana, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pakoštane Boris Bašić u pratnji članova udruge odao je počast stradalim civilima i hrvatskim braniteljima u masovnom pokolju u Škabrnji počinje od srpskih pobunjenika i pripadnika JNA na isti dan kada je pao Vukovar.
– Sljedeće godine na proslavu Oluje ’95 u Pakoštanima pozvali smo i našeg suborca i prijatelja Petra Janjića Tromblona. Ove godine smo dostojanstveno obilježili Dan sjećanja, a dogodine na tridesetu obljetnicu siguran sam da će nas biti puno više. Uvijek smo išli i ići ćemo! – dodao je Vukoja.


Petar Janjić Tromblon – uništitelj tenkova

Danas pedesetsedmogodišnji Petar Janjić Tromblon dragovoljac je Domovinskog rata i branitelj Vukovara koji je prošao strahote i torture srpskih logora iz kojih se vratio sa svega 38 kilograma tjelesne mase. Tijekom obrane Vukovara uništio je dvadeset i devet neprijateljskih tenkova za što je i dobio nadimak. Ranjen je četiri puta, a nakon logora imao je, zbog posljedica ranjavanja i mučenja, dvadeset i jednu kiruršku operaciju.



Skoči do alatne trake