Subota, 20 travnja, 2024

[VRIJEDNO PRIZNANJE] Baštinski hotel Maškovića han među svjetskom arhitektonskom elitom

Baštinski hotel Maškovića han u Vrani, Općini Pakoštane, našao se u prestižnom društvu u izdanju pod nazivom „Stay overnight – Hospitality Design in Repurposed Spaces“, knjizi o dizajnu u ugostiteljstvu u prenamijenjenim prostorima, nizozemsko–njemačkog autora, povjesničara umjetnosti, Chrisa van Uffelena.

Naslovnice knjige „Stay overnight – Hospitality Design in Repurposed Spaces“

Knjiga objedinjuje jedne od najdinamičnijih i uspjelijih arhitektonskih rješenja pretvaranja napuštenih zgrada i spomenika kulture u vrhunska ugostiteljska odredišta koja na izvrstan način gostima nude autentična iskustva i jedinstven kreativan doživljaj. Bilo da se radi o zapanjujućem kontrastu, reinterpretaciji ili zapravo oboje, svi istaknuti projekti definirani su očaravajućim odnosom između starog i novog.

Ponosno možemo istaknuti da se baštinski hotel Maškovića han našao među ovom arhitektonskom elitom kao jedini takav prepoznat objekt iz Hrvatske.
Knjiga je izdana u srpnju prošle godine Amazon u svojoj online trgovini knjigu opisuje:  

Pristup prilagodljive ponovne upotrebe dobiva na snazi ​​i u hotelijerstvu. Pažljivo i s poštovanjem postupanje s građevinskom tkaninom jednako je važno u ovom procesu kao i kreativno produženje. Prenamjena starih građevina izvrstan je način za pružanje autentičnog iskustva gostima, uz istovremeno očuvanje zemljišta, smanjenje gradskog širenja i očuvanje izvornosti povijesnih zgrada. Istaknuti arhitekti pokazuju različite mogućnosti kako stanice, skladišta, crkve i uredi mogu biti pokriveni hotelima. Bilo kroz zapanjujući kontrast s novom kreacijom ili reinterpretacijom postojeće arhitekture, ili zapravo oboje zajedno, svi istaknuti projekti definirani su njihovim poštovanjem i promišljenim stavom prema mjestima koja zauzimaju te uspostavljaju očaravajući odnos između starog i novog.



Skoči do alatne trake