Biograd na Moru Solarna brodica za prijevoz posjetitelja za bolju turističku...

[POTPISAN UGOVOR] Solarna brodica za prijevoz posjetitelja za bolju turističku ponudu Parka prirode Vransko jezero

-

- Advertisment -spot_img

Do Uskrsa sljedeće godine Parkom prirode Vransko jezero zaplovit će ekološka solarna brodica namijenjena turističkom razgledavanju i prijevozu posjetitelja.

U novouređenom prostoru Turističko-informativnog centra Biograd na Moru, u sklopu projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, potpisan je ugovor o gradnji turističke brodice vrijedne 352 tisuće kuna između naručitelja Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i brodograditelja tvrtke Agena Marin d.o.o. sa sjedištem u Biogradu na Moru. Ugovor su svečano potpisali ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin te vlasnik i direktor tvrtke Agena Marin d.o.o. Mladen Peharda.
– Jako mi je drago da smo u korak s globalnim trendom smanjena zagađenja okoliša, a s druge strane nam daje mogućnost mobilnosti. Posebno mi je drago da na lokalnoj razini na području našeg zavičaja od Zadra do Šibenika imamo ovakvog brodograditelja koji se već dokazao na međunarodnoj sceni te da dobivenim europskim novcem, ne samo da nabavimo nešto korisno za zajednicu već i od lokalnog proizvođača. – istaknuo je Katičin.

Danijel Katičin

Tvrtka Agena Marina od ranije je poznata po razvojnom i inovacijskom pristupu maloj brodogradnji, ponajprije po turističkoj polupodmornici koju su izvezli u trinaest zemalja svijeta. Buduća solarna brodica, duga osam i po metara i kapaciteta do dvanaest osoba, bit će izgrađena većim dijelom od ekološkog recikliranog PET materijala, a korištenjem vakuum infuzije i sendvič tehnologije bit će značajno smanjena masa plovila.
– U budućnosti planiramo koristiti nove materijale kao što su konoplja i lan, a koji su trenutno u procesu odobravanja za uporabu u izgradnji brodica. Ovo jest brodica koja ima potrebne dokumente za komercijalnu i javnu uporabu u hrvatskom registru brodova. Reakcije na brod su jako pozitivne i mi ga u budućnosti vidimo kao privatnu brodicu za vožnju, otići „na ribe“ ili za neku komercijalnu uporabu. Ja ga vidim kao – romantičnu kočiju! Posebno će biti zanimljiv kao dodatna turistička ponuda i u drugim nacionalnim parkovima i parkovima prirode kao Plitvička jezera, Telašćica ili Mljet – naglasio je Mladen Peharda.

Mladen Peharda

Ova brodica retro dizajna prvi put je predstavljena na nedavnom nautičkom sajmu Biograd Boat Showu i potpuno je ekološko plovilo koje pokreće sunčeva i električna energija. Predviđena putna brzina je oko pet i po čvorova, solarni krov je snage između jedna i po do dva kilovata. S jednim punjenjem baterije, ovisno o opterećenju, može ploviti od pet od osam sati. Namijenjena je za prijevoz putnika na kraćim udaljenostima te za panoramske plovidbe. Plovit će na relaciji svih triju jezerskih luka: Crkvine, Bašinka i Prosika.

U sklopu istog projekta nabavljen je električni vlak koji od srpnja 2020. g. prometuje na području parka prirode pa se s ovom novom solarnom brodicom upotpunjuje atraktivna ponuda u Parku prirode Vransko jezero. Sve aktivnosti koje se provode u sklopu projekta međusobno su povezane, a cilj im je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja u parku prirode. Time se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta: održivo korištenje odredište prirodne baštine i društveno-gospodarstveni razvoj na lokalnoj i regionalnoj razini.


Veći turistički brod „Danguba“ isto do Uskrsa sljedeće godine

Ranije nabavljeni električni brod imena „Danguba“ kapaciteta do 56 osoba, a koji već dvije godine čeka porinuće u matičnoj luci Crkvine u Parku prirode Vransko jezero, bit će u funkciji u isto vrijeme kao i naručena solarna brodica – do Uskrsa.
– Prije nekoliko dana završena je matična luka Crkvine primopredajom izvedenih radova. Sada smo u postupku ishođenja uporabne dozvole za luku Crkvine tako da, ako bude sve proteklo u redu, veliki turistički brod „Danguba“ zaplovit će do Uskrsa sljedeće godine. – rekao je Danijel Katičin.
Brod „Danguba“ plovit će na ruti od luke Crkvine do luke Bašinka na sjeveroistočnoj obali Vranskog jezera.
ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake