Biograd na Moru Svečano otvoren Poduzetnički inkubator Biograd na Moru –...

[38 MILIJUNA KUNA VRIJEDAN] Svečano otvoren Poduzetnički inkubator Biograd na Moru – „san dosanjan nakon 11 godina“

-

- Advertisment -spot_img

U Biogradu na Moru, na ulazu u grad iz smjera autoceste, u nazočnosti brojnih uzvanika, svečano je otvoren Poduzetnički inkubator Biograd na Moru.
Novoizgrađeni suvremeni objekt namijenjen poslovnim subjektima, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji tek započinju svoj poduzetnički pothvat, vrijedan je gotovo 38 milijuna kuna, a gradnja je sufinancirana novčanim sredstvima u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.
Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru, a projektni partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i udruga CEDRA Split j.d.o.o..

Zvonimir Novak

Suvremenu zgradu Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvorio je pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak.
– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plasiralo je, preko financijske omotnice koja je na zalasku, više od milijardu eura kroz Prioritetnu os upravo ovim najranjivijima: malim i srednjim poduzetnicima. – naglasio je, među ostalim Zvonimir Novak.
Od navedenih milijardu eura, na natječaj za razvoj poduzetničke infrastrukture otpada 650 milijuna kuna od čega je gotovo 20 milijuna kuna utrošeno na izgradnju biogradskog poduzetničkog inkubatora.
Vlada je, dodao je Novak, osigurala 22 milijardu eura kroz financijsku omotnicu za razdoblje do 2027. godine.
– Za tih 22 milijarde eura treba se itekako pomučiti jer neće „sletjeti“ tek tako. Potrebno je pripremiti kvalitetne i adekvatne projekte. Upravo ovakva infrastruktura je za to da našim poduzetnicima pomogne pripremiti i prijaviti takve projekte kako bi se što bolje alocirala sredstva. – dodao je Novak.
Naglasak će biti na inovativnom, digitalnom i energetski učinkovitom, zelenom i plavom sektoru.

Ivan Knez

Gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez kazao je kako projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora predstavlja „san dosanjan jedanaest godina“.
– Kad netko kaže što ste napravili ovdje, mislim da, kad biste metrom mjerili, umorili se. Zgrada ima oko tri tisuće bruto kvadratnih metara površine, prizemlje je previđeno za proizvodne pogone, prvi i drugi kat za razne uslužne i intelektualne djelatnosti. Ima i dvorana koja će se iznajmljivati. Ovaj objekt će pet godina biti u funkciji, a nakon toga ćemo je prodati pa ćemo raditi novu zgradu. – rekao je Ivan Knez.
Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić pohvalio je gradonačelnika Kneza i njegov tim.
– Prošli ste dug put od projektne ideje do ovog što danas imamo ovdje. Svaka čast jer ste imali viziju, znanje i sposobnost provesti tu ideju u djelo. Od samo početka kada je ova površina bila livada, tu na ulazu u grad, kad ste shvatili da tu želite poduzetnički inkubator i gospodarstveno razvijati Biograd, do trenutka kada ste krenuli s pripremom projektne dokumentacije i onda uspjeli se nametnuti i izboriti se za sredstva EU. Naravno, tada ste bili sretni međutim tek tada pravi izazov počeo. – istaknuo je Erlić.

Božidar Longin

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je kako je Poduzetnički inkubator Biograd na Moru treći projekt poslovne infrastrukture na području Zadarske županije koji se sufinancira iz ovog operativnog programa. Uz biogradski, to su još Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku i Centar kreativne industrije u Zadru. Fokus razvoja, rekao je župan, u vremenima krhkog turizma možda bi trebalo usmjeriti na proizvodne djelatnosti, prvenstveno proizvodnja hrane te IT sektor utemeljenog na znanju i inovacijama.
Zgradu poduzetničkog inkubatora blagoslovio je župnik biogradske župe sv. Ivan Krstitelj don Nikola Tokić.


Biogradski “3D Parametric” u inkubatoru će projektirati specijalne alatne strojeve

Biogradski „3D Parametric“ u poduzetničkom inkubatoru će projektirati specijalne alatne strojeve Jedan od prvih korisnika prostora u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru je biogradska startup tvrtka „3D Parametric“ koja je tek započela s radom supružnika Drage Panđa i Sandre Panđa.   

Supružnici Sandra i Drago Panđa (3D Parametric)

– Bavimo se projektiranjem specijalnih alatnih strojeva. Ovo je predivan prostor koji će nam mnogo pomoći da razvijemo posao. Nekada sam radio kao projektant u zadarskoj tvornici SAS Strojogradnja, a sada sam, nakon sedamnaest godina rada, samostalno krenuo u poduzetnički pothvat. Uselili smo prije oko mjesec dana, evo danas je stigao priključak za Internet, a računala tek očekujemo. –  rekao je Drago Panđa.
ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake