Petak, 26 travnja, 2024

[MASLINARSTVO] U petak predavanja Zvonimira Vlatkovića i Ivana Šimičevića o utjecaju klimatskih promjena i paunovom oku

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, bivša Savjetodavna služba, pozivaju sve zainteresirane maslinare s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice na besplatna predavanja u petak, 16. listopada 2020. od 9 sati u novom  Turističko-informativnom centru Biograd na Moru, Trg hrvatskih velikana 20, Biograd na Moru (kod zgrade policije, nasuprot autobusnog kolodvora).
Predavanjima će se obuhvatiti dvije vrlo aktualne teme – klimatske promjene i njihov utjecaj na maslinarstvo Zadarske županije, koju će maslinarima predstaviti viši stručni savjetnik Zvonimir Vlatković dok će o zaštiti masline s posebnim osvrtom na paunovo oko govoriti viši stručni savjetnik Ivan Šimičević.
Česti klimatski ekstremi, bilo da su posljedica niskih ili visokih temperatura, tuča, led, suša, prekomjerne oborine i slično, mogu nanijeti velike štete maslinama. U današnjem poluintenzivnom i intenzivnom uzgoju maslina na mnogo toga možemo utjecati, od izbora položaja za sadnju, pripreme terena, adekvatnog odabira razmaka sadnje kod podizanja maslinika, navodnjavanja i slično, međutim na klimatske uvjete – nežive čimbenike u koje spadaju toplina, oborine i svjetlo, čovjek ne može utjecati u velikoj mjeri ali može ublažiti štetne posljedice od klimatskih promjena, kao npr. u suši može osigurati navodnjavanje, pomoći kod oplodnje primjenom mikroelementa bora, smanjiti štetan utjecaj visokih temperatura uz primjenu fizioloških biostimulatora te koristeći druge agrotehničke mjere. Cilj edukacije je informirati maslinare i potaknuti ih na pravovremenu prilagodbu klimatskim promjenama kao i adekvatnu zaštitu maslina, kako bi se omogućio daljnji razvoj maslinarstva i kontinuirana proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja čak i u klimatski izazovnim uvjetima.

Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za predavanja je potrebno obavezno obaviti najkasnije do 15.10.2020. do 12 h na e-mail: [email protected] ili telefon 023/383-181.
Sve sudionike molimo da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te ponesu masku i vlastitu kemijsku olovku.


Dnevni red

9:00 – 10:00 Klimatske promjene i njihov utjecaj na maslinarstvo Zadarske županije, Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik, MPS

10:00 – 11:00 Zaštita masline s posebnim osvrtom na paunovo oko, Ivan Šimičević, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik, MPS

11:00 – 11:30 Rasprava uz osvježenje



Skoči do alatne trake