Pakoštane Brojnim aktivnostima obilježen rođendan Parka prirode Vransko jezero

[21 GODINA] Brojnim aktivnostima obilježen rođendan Parka prirode Vransko jezero

-

- Advertisment -spot_img

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero 4. listopada proslavila je svoj 21. rođendan. Uoči svog rođendana, organiziran je bogat dvodnevni program. Prvi dan proslave bio je posvećen edukaciji djece dok su drugi dan posjetitelji parka prirode, uz besplatan ulaz, mogli sudjelovati u brojnim aktivnostima.

U petak, 2. listopada, učenici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov te Srednje škole Gračac, smjer tehničar zaštite prirode, sudjelovali su na volontersko-edukativnom programu obnove vlažne livade u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i udruge BIOM.
U sklopu edukativnog dijela djeca su naučila važnost vlažne livade sudjelujući aktivno u njezinoj zaštiti. Osnovnoškolci su pokazali spretnost u presađivanju sadnica kupine, smokve i ostalih biljnih vrsta karakterističnih za naše podneblje kako bi u rastu pticama bio osiguran dodatan izvor hrane i zelena barijera koja pticama omogućuje nesmetan boravak od obližnjih ceste i infrastrukture posjetitelja. Srednjoškolci su vježbali svoju snagu i vještinu poravnavanjem dijela livade kako bi se livada u narednim godinama mogla održavati košnjom.
Dan kasnije, unatoč jakom jugu posjetitelji su mogli birati razne aktivnost iz bogatog programa: volonterska akcija poravnavanja livade, promatranje ptica u ornitološkom rezervatu uz stručno vođenje, obilazak vidikovca Kamenjak, mini-sajam lokalnih proizvoda, vožnja električnim vlakom ili iskušavanje spretnosti u adrenalinskom parku u šumi pored info centra Crkvine.

U ornitološkom rezervatu uz info centar Crkvine odvijala se u prijepodnevnim satima volonterska akcija poravnavanja neravnog dijela vlažne livade koja se nalazi se uz drvenu poučnu stazu kao neophodno hranilište brojnih vrsta ptica. Volonterskoj akciji u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero pridružili su se udruga BIOM, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zadar te brojni drugi volonteri ljubitelji prirode iz Pakoštana, Zadra i okolice. Volonteri su svojim rukama pridonijeli da „svaka ptica poželi sletjeti baš na ovu livadu“ kako je srednjoškolac Ivan komentarom motivirao svoje prijatelje iz razreda.
Istodobno u adrenalinskom parku uživali su i mali i veliki.
Ovaj vikend obilježava se i Europski dan promatranja ptica pa su sudionici stručnog vođenja u ornitološkom rezervatu uživali u promatranju ptica – brojnim patkama, čapljama, malim vrancima, pastiricama koje su hrabro odolijevale jakom jugu.
Posjetitelje su na jednom od najljepših vidikovaca na Jadranu, na Kamenjaku, dočekali i desetak lokalnih OPG-ova nudeći svoje domaće poljoprivredne proizvode i suvenire od lavande i drva.
Ovom prigodom Park je posjetila i Udruga orača iz Virovitičko – podravske županije uživajući u pogledu na cijelo jezero i otoke.
Za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena u Parku bio je moguć najam bicikala.
Stručna služba na čelu s ravnateljem Danijelom Katičinom iz JU Park prirode Vransko jezero se zahvaljuje učenicima i učiteljima te ravnateljima škola, izlagačima, volonterima, udrugama i svim posjetiteljima koji su ih ovom prilikom posjetili.ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake