Pakoštane Pakoštanski ratni veterani obilježili 25. obljetnicu veličanstvene pobjede

[PROSLAVA OLUJE ’95] Pakoštanski ratni veterani obilježili 25. obljetnicu veličanstvene pobjede

-

- Advertisment -spot_img

Ratni veterani, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ogranka Pakoštane, u povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, svečano su obilježili dvadeset i petu obljetnicu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja ’95.

U jutarnjim satima pakoštanski branitelji, u pratnji članova obitelji stradalih, odali su počast poginulim suborcima Radi Maksanu, Miru Kukinu, Draganu Maksanu, Ivici Marketinu, Gorkom Maksanu i Nedjeljku Maksanu na mjesnom groblju u Pakoštanima te položili vijenac i zapalili svijeće pod središnji križ i spomen-ploču. Molitvu za poginule suborce u Domovinskom ratu predvodio je župnik župe Pakoštane don Jerolim Lenkić.

Svetu misu za poginule branitelje u Domovinskom ratu, u crkvi Uzašašća Gospodinova, predvodio je don Pavao Mesarić iz župe Vratišinec.
U predvečernjim satima svečanim mimohodom pakoštanskih veterana kroz središte Pakoštana predvođenih članovima Puhačkim orkestrom Pirovac odana je počast veličanstvenoj pobjedi Hrvatske vojske i oslobađanju teritorija pod srpskom okupacijom. Na završetku mimohoda član predsjedništva UHDDR-a Pakoštane Boris Bašić položio je vijenac pod bistu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Svečanoj programu na rivi pridružio se i general Ante Gotovina koji je s posebnim zadovoljstvom pozdravio pakoštanske branitelje i sve uzvanike ali s prisjećanjem na sve one koji su dali žrtvu za obranu domovine.
– Danas je jedan važan dan u našoj povijesti. Dvadeset pet godina u miru i sigurnosti. Gledajmo naprijed u što bolje sutra. To je naša zadaća. Svaki od nas na svom mjestu. A vama Pakoštanima, da bude za koju godinu bude još ljepše, još jače i još bolje. Živimo zajedno uz božju milost uz naše ljude i naše mlade. Nadamo se jednom boljem sutra iako danas nemamo se što žaliti! – poručio je general Gotovina.

Ante Gotovina
Boris Bašić

Tijekom svečanog programa stihove pjesama autora Drage Ivanišević, Jakova Dukića, Dobriše Cesariće, Ljube Stipišića i Domenika Ležajića recitirali su Anđela Fržop i Filip Lokin.
Potporu organizaciji proslave 25. obljetnice Oluje ’95 dali su Općina Pakoštane i Turistička zajednica općine Pakoštane. Događaj su uveličali, uz spomenute, općinski načelnik Milivoj Kurtov, svećenici don Jerolim Lenkić, don Damir Juričin, don Marko Vujasin, dr. Tomislav Kukin, dr. Šime Vučkov, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin te udovice i članovi obitelji poginulih pakoštanskih branitelja.
U ime Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ogranka Pakoštane član predsjedništva Boris Bašić istakao je važnost povijesne pobjede Hrvatske vojske.
Prije dvadeset i pet godina upravo odavde, s rive našeg mjesta, krenuli smo u oslobodilačku akciju Oluja srcem i dušom znajući da je blizu ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog naroda, a to je slobodna i samostalna država Hrvatska. Trudom i mukom, zajedništvom i slogom nesebično smo i hrabro branili svoje i ostvarili svoj san. Sjećamo se i naših suboraca i prijatelja koji su svoje živote dali za domovinu. Nema riječi kojima bi se njihovima obiteljima mogli zahvaliti pa ću samo reći da dok je nas ovdje, oni nikad neće biti zaboravljeni. Neka ima je laka hrvatska gruda! – naglasio je Bašić.
Bojnik Hrvatske vojske i liječnik kirurg dr. Šime Vučkov istaknuo je kako je domoljublje u pakoštanskom kraju, od Vrane, preko Pakoštana pa do Draga, bilo motiv spremnosti na žrtvu za dom i vjeru u bivšoj komunističkoj državi Jugoslaviji. Pritom je spomenuo duhom i domoljubljem osnažene hrvatske heroje Antu Gotovinu te pokojnog Mira Barešića.

dr. Šime Vučkov

– Novija hrvatska povijest ovog našeg kraja ispunjena je žrtvom za dom mnogih Pakoštanaca, Vranjana i Dragara u novovjekom osnivanju pred osamdesetak godina i potiskivanje hrvatske države. Tada je bio ostvaren novovjeki san tadašnjih generacija o čemu će se znanstvenim istraživanjem doći do istine i zamračiti jugokomunističke i prosrpske nazovi istine. Snažan hrvatski nacionalni duh novijeg naraštaja našeg kraja dao je veliki žrtveni prilog ostvarenju u Domovinskom ratu ovog najnovije izraženog hrvatskog sna, to jest, Republike Hrvatske.  – rekao je, među ostalim, dr. Vučkov.

U zabavnom dijelu programa priređena je nagradna igra tombola, a prikupljena novčana sredstva namijenjena su radu udruge. Nagradnu igru pripomogli su mnogi pakoštanski poduzetnici i ugostitelji, a tijekom svečane večere prikazan je američko-hrvatski dokumentarni film „Operacija Oluja“ autora redatelja hrvatskog porijekla Nikole Kneza.

Svoj doprinos dali su i pripadnici navijačke udruge Torcida Pakoštane koji su upalili dvadeset i pet baklji za dvadeset i pet godina od Oluje. Pritom su na velikom gatu istaknuli velebni transparent s natpisom posvećenom operacija Oluja ’95: „Odlučujuća Legitimna Upečatljiva Jaka Autentična“.
Darko Vukoja, glavni pokretač i organizator proslave i obilježavanje jubilarne obljetnice Oluje ’95 u Pakoštanima i član UHDDR-a Pakoštane, kazao je kako je ove godine obilježavanje podignuto na višu razinu. Naglasio je kako je ovo jedinstvena prigoda da se ratni suborci okupe uz druženje uz pjesmu te se zahvalio svima koji su se odazvali ovom svečanom događaju.


FOTOGALERIJA (64)




ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake