Biograd na Moru Deset novooboljelih, ukupno 47 u županiji, pristigli reagensi...

[KORONAVIRUS] Deset novooboljelih, ukupno 47 u županiji, pristigli reagensi za testiranje na koronavirus

-

- Advertisment -spot_img

U posljednja 24 sata deset je novozaraženih koronavirusom na području Zadarske županije te je sada ukupan broj pozitivnih na virus porastao na četrdeset sedam, priopćio je na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Zadarske županije.
Ovoj brojci treba pridodati još dvije osobe iz Ličko-senjske županije, odnosno Novalje koji su se nedavno čarter letom vratili s turističkog putovanja iz Turske.
Od ovih deset novopozitivnih bolesnika, njih šestero se dovodi u vezu s biogradskom bolnicom. Isto tako, jedan je liječnik i tri su medicinske sestre. Još jednom je napomenut razlog zašto grad Biograd na Moru nije stavljen u karantenu: od dosadašnjih oboljelih, samo petero pacijenata je s prebivalištem u gradu Biogradu. Ostali su, njih trinaestero iz Zadra, četiri iz Benkovca i drugih obližnjih mjesta.
Od jučer, nakon što su pristigli reagensi, Služba za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije započela je s testiranjem na koronavirus. Metoda je uspješno validirana, međutim, držeći se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prioritet će biti testiranje osoba s visokim rizikom razvoja teškog oblika bolesti te zdravstvenih djelatnika. Rezultat testa je moguće dobiti za dva sata.
Od danas poslijepodne ambulanta COVID 2 na Ravnicama u Zadru započinje s testiranjem na koronavirus. Među prvima će se testirati zdravstveni djelatnici koji završavaju sa samoizolacijom, osobito iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru.
Već sa sutrašnjim danom, pretpostavka je, da će biogradska bolnica započeti s radom, odnosno s premještajem lakše oboljelih s odjela COVID 1 Opće bolnice Zadar u biogradsku bolnicu.
Trenutno na COVID 1 odjelu zadarske bolnice leži devetnaest bolesnika, od toga jedna je pacijentica na respiratoru u težem stanju.
Utvrđena su tri kršenja mjera sprječavanja širenja virusa. To su jedno kršenje rada u ugostiteljskom objektu u Zadru, dva su bila upozorenja prema skupini ljudi na ulici i na sportskom igralištu. S kontrolnih točaka u prometu vraćeno je ukupno 59 osoba. Četiri zaposlenika Policijske uprave zadarske je u samoizolaciji, jedan manje nego jučer.
Osobne iskaznice i vozačke dozvole kojima je istekao rok vrijedit će i dalje s obzirom na trenutno stanje u državi izazvano pandemijom. Ova odluka bit će regulirana posebnim aktom kojeg će uskoro objaviti Ministarstvo unutarnjih poslova.
Kako je i rekao epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić, osoba koja je preboljela koronavirus bi trebala imati razvijen imunitet i ne bi trebala ponovno oboljeti.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake