Biograd na Moru Deset novooboljelih, ukupno 47 u županiji, pristigli reagensi...

[KORONAVIRUS] Deset novooboljelih, ukupno 47 u županiji, pristigli reagensi za testiranje na koronavirus

-

U posljednja 24 sata deset je novozaraženih koronavirusom na području Zadarske županije te je sada ukupan broj pozitivnih na virus porastao na četrdeset sedam, priopćio je na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Zadarske županije.
Ovoj brojci treba pridodati još dvije osobe iz Ličko-senjske županije, odnosno Novalje koji su se nedavno čarter letom vratili s turističkog putovanja iz Turske.
Od ovih deset novopozitivnih bolesnika, njih šestero se dovodi u vezu s biogradskom bolnicom. Isto tako, jedan je liječnik i tri su medicinske sestre. Još jednom je napomenut razlog zašto grad Biograd na Moru nije stavljen u karantenu: od dosadašnjih oboljelih, samo petero pacijenata je s prebivalištem u gradu Biogradu. Ostali su, njih trinaestero iz Zadra, četiri iz Benkovca i drugih obližnjih mjesta.
Od jučer, nakon što su pristigli reagensi, Služba za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije započela je s testiranjem na koronavirus. Metoda je uspješno validirana, međutim, držeći se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prioritet će biti testiranje osoba s visokim rizikom razvoja teškog oblika bolesti te zdravstvenih djelatnika. Rezultat testa je moguće dobiti za dva sata.
Od danas poslijepodne ambulanta COVID 2 na Ravnicama u Zadru započinje s testiranjem na koronavirus. Među prvima će se testirati zdravstveni djelatnici koji završavaju sa samoizolacijom, osobito iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru.
Već sa sutrašnjim danom, pretpostavka je, da će biogradska bolnica započeti s radom, odnosno s premještajem lakše oboljelih s odjela COVID 1 Opće bolnice Zadar u biogradsku bolnicu.
Trenutno na COVID 1 odjelu zadarske bolnice leži devetnaest bolesnika, od toga jedna je pacijentica na respiratoru u težem stanju.
Utvrđena su tri kršenja mjera sprječavanja širenja virusa. To su jedno kršenje rada u ugostiteljskom objektu u Zadru, dva su bila upozorenja prema skupini ljudi na ulici i na sportskom igralištu. S kontrolnih točaka u prometu vraćeno je ukupno 59 osoba. Četiri zaposlenika Policijske uprave zadarske je u samoizolaciji, jedan manje nego jučer.
Osobne iskaznice i vozačke dozvole kojima je istekao rok vrijedit će i dalje s obzirom na trenutno stanje u državi izazvano pandemijom. Ova odluka bit će regulirana posebnim aktom kojeg će uskoro objaviti Ministarstvo unutarnjih poslova.
Kako je i rekao epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić, osoba koja je preboljela koronavirus bi trebala imati razvijen imunitet i ne bi trebala ponovno oboljeti.


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake