Sv. Filip i Jakov Usvojen novi proračun Općine Sv. Filip i Jakov...

[PRORAČUNSKA SJEDNICA] Usvojen novi proračun Općine Sv. Filip i Jakov u iznosu od 92,1 milijuna kuna

-

- Advertisment -spot_img

U Svetom Filip i Jakovu, u općinskoj vijećnici, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Igora Pedisića (HDZ), održana je šesnaesta sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.

Od ukupno trinaestero vijećnika, sjednici je nazočilo dvanaestero: Marin Colić (HDZ), Zelina Kadija (HDZ), Renata Batur (HDZ), Anamarija Matešić (HDZ), Željko Serdarević (HDZ), Marijana Mrvičić (HDZ), Igor Pedisić (HDZ), Tomislav Demo (HDZ), Romano Raspović (HNS), Matej Mikulić (MODES), Snježana Raspović (MODES) te Josipa Skazlić (MODES). Izostala je Jovita Pirović (MODES).

Zoran Pelicarić

Usvojen je proračun za 2020. godinu u iznosu od približno 92,1 milijuna kuna. Za Općinu kao instituciju planirano je približno 77,2 milijuna, za Dječji vrtić Sv. Filip i Jakov oko 3 milijuna, za vlastiti pogon Općine Sv. Filip i Jakov približno 9,7 milijuna te za Centar za pružanje usluga u zajednici 256 tisuća kuna.

– Naravno, kada gledamo iznos proračuna, sami znamo da nije ostvariv. Iz iskustva prošle i ove godine, kada smo planirali proračune na razini od oko 80 milijuna kuna, ostvarenja su bila oko 36 milijuna, kako prošle godine, tako će biti i ove. To je u postocima oko 45 posto. Netko kaže zašto „napuhavati“ ali mi moramo poštovati neka pravila, prije svega, tu mislim na EU projekte i projekte u suradnji s Komunalcem koji znaju trajati i više godina. – naglasio je općinski načelnik Zoran Pelicarić (HDZ).

Za programe javnih potreba u kulturi za 2020. godinu planiran je iznos od 269 tisuća kuna, za socijalnu skrb 790 tisuća, za predškolski odgoj 2 milijuna i 240 tisuća te za sport približno 386 tisuća kuna.
Za program gradnje komunalne infrastrukture planira se izdvojiti 52,8 milijuna kuna a najveće stavke čine Centar za pružanje usluga u zajednici – 15,7 milijuna kuna, Poticajna stanogradnja Rabatin – 10,2 milijuna kuna te Izgradnja dječjeg vrtića u Turnju – 9,2 milijuna kuna.
Za program održavanja komunalne infrastrukture planira se iznos od 4 milijuna i 395 tisuća kuna.
Prihvaćen je prijedlog odluke od kratkoročnom zaduženju kod poslovne banke u 2020. godini u iznosu od 2 milijuna kuna na rok od jedne godine. Odluka je donesena isključivo iz razloga premošćivanja jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva financijskih sredstava i dospijeća obveza.
Usvojene su odluke o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja nekretninama te o korištenju poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Sv. Filip i Jakov. To se, pojasnila je pravnica Katarina Ralić, odnosi na korištenje Kino dvorane Sv. Filip i Jakov i Općinske vijećnice od strane profitnih i neprofitnih organizacija.

– Odnosi se na korištenje ovih dviju nekretnina u razdoblju do 30 dana za što nije potrebno raspisati natječaj, a koje bi korisnici ovih prostorija, odnosno udruge s područja općine ali i one izvan, na ovaj način sufinancirali njihovo održavanje. – rekla je Katarina Ralić.
Za korisnike sa sjedištem na području Općine Sv. Filip i Jakov koji prostor ne koriste u komercijalne svrhe korištenje će biti bez naknade dok će se u suprotnom naknada naplaćivati po satu ili danu, od 30 do 500 kuna, ovisno o nekretnini, sjedištu subjekta te duljini korištenja.

Usvojen je plan i program rada Dječjeg vrtića Cvit Sv. Filip i Jakov za pedagošku 2019./2020. godinu te financijsko izvješće Komunalca d.o.o. za 2018. godinu.
Privremenim ravnateljem Centra za pružanje usluga Sv. Filip i Jakov imenovan je Kristian Morović.
Usvojena je odluka o komunalnom doprinosu kojom su, obrazložio je pročelnik Jure Jelenić, preciznije definirane zone obračuna komunalnog doprinosa.
– Tri su zone i ostaju jednake. Definirane su jedinične cijene za svaku zonu: za prvu 135,00 kuna po prostornom metru, za drugu 100,00 te za treću 75,00 kuna po kubičnom metru. Malo preciznije je definirano obročno plaćanje, zatim popust od 80 posto za stanovnike Općine Sv. Filip i Jakov te ostaju definirani uvjeti ozakonjenja nezakonito izgrađenih građevina iako je proces legalizacije pri kraju. – kazao je Jelenić.
Prihvaćena je odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova u 2020. godini. Tako u odluci stoji da se radovi zabranjuju ili ograničavaju u razdoblju od 15. lipnja do 1. listopada 2020. godine. Predviđene su kazne od 2 do 10 tisuća kuna dok općinski načelnik temeljem odluke može odobriti izvođenje radova zbog neophodnih i interventnih radova kao i radova od interesa za Općinu Sv. Filip i Jakov.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake