Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[POSJET GRADILIŠTU] Općinsko vodstvo u pratnji državnog tajnika Josipa Bilavera posjetilo gradilište biciklističke staze Sveti Petar na Moru – Turanj

Općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Zoranom Pelicarićem posjetilo je gradilište biciklističke staze uz državnu cestu D8 od Sv. Petra na Moru do Turnja u pratnji državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera te gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza i načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova.

U tijeku su radovi na izgradnji biciklističke staze od Svetog Petra na Moru do Turnja koja će povezati dvije važne turističke destinacije na području Općine Sv. Filip i Jakov. Biciklistička staza predstavlja poboljšanje turističke ponude na način da će od sljedeće turističke sezone turisti moći biciklom, uz najviše sigurnosne prometne standarde, posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali. U suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave planiran je nastavak izgradnje biciklističke staze do Draga u jednom smjeru te u drugom do Sukošana. – istaknuo je Pelicarić.
Uz spomenute, gradilište su posjetili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, zamjenica načelnika Josipa Mrkić, općinski vijećnici Marin Colić, Marijana Mrvičić, Renata Batur i Anamarija Matešić te drugi.

Sveti Petar na Moru
Sveti Petar na Moru
Sveti Petar na Moru

Vrijednost radova je 3 milijuna i 250 tisuća kuna, izvođač radova je tvrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, investitor Hrvatske ceste, a staza je duljine oko 2 i po kilometra te širine 2 metra.

Zoran Pelicarić, Milivoj Kurtov, Josip Bilaver i Ivan Knez – zajedno do novih kilometara biciklističkih staza
Turanj

Sa svojim vrlo raznolikim krajolikom, kulturnim i povijesnim znamenitostima, Zadarska županija, odnosno cijela Hrvatska imaju ogroman potencijal u razvitku bilo kakvog oblika cikloturizma. Cikloturizam je jedna od turističkih niša i trendova koji globalno ima rast veći od 20 posto. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite: od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka. Istraživanja pokazuju da prosječna dnevna potrošnja turista u cikloturizmu iznosi od 65 eura naviše.



Skoči do alatne trake