Četvrtak, 25 travnja, 2024

[BOŽIĆNO KUPANJE] Odvažne četiri Turanjke i jedan Zadranin uživali u zimskom kupanju

Četiri žiteljice Turnja, Sanja Santini-Šuperba, Anđela Šarić, Andrea Bezinović i Marina Matulj te Zadranin Edgard Duka, na blagdan svetog Stjepana, obnovile su stari turanjski običaj i hrabro zaplivale s malog „parapeta“ u turanjskoj luci u središtu mjesta.
Povod nesvakidašnjim pothvatu, pri temperaturi mora od četrnaestak stupnjeva i zraka za stupanj više, je jednostavan – ljubav prema moru. S kopna su ih bodrili znatiželjni sumještani, a članice domaće Kulturno-umjetničke udruge Maslina okrijepile su ih svježim blagdanskim kolačima i fritulama.

Na pitanje novinara je li more hladno, jedna od kupačica Sanja Santini-Šuperba odgovorila je niječno.
– Nije ledeno! Iskreno rečeno, nije. Malo burice puše ali hvala Bogu, svi smo je čekali! – kazala je Sanja Santini-Šuperba nakon izlaska iz mora.
Prosinačko kupanje „palo“ je, otkrila nam je Andrea Bezinović, i zbog datuma najkasnijeg kupanja u godini.

– Uvijek se natječemo tko se zadnji okupao! Sada nema dvojbe, sad smo svi zadnji! Prije ovoga, kupala sam se 23. listopada i napisala prijateljici Sanji na Facebook „Spavaš li mirno?“! – prepričava nam Andrea.
„Blažen među ženama“ ovom prigodom bio je mladi Edgard Duka kojeg je na ovaj pothvat potakao prijatelj iz Turnja – Marko Kadija.

– Prije dvije godine kupao se sam se kroz čitavu godinu. Kakav je osjećaj? Fantastičan! To se s vremenom zavoli, ljeti se i rjeđe kupam nego zimi. Ne volim gužvu, a i sad je more čišće. Kada skočim u more, kao da sam se očistio! – rekao je Duka.
Božićnom kupanju, uz najljepše želje svima u nadolazećoj godini, veselo društvo nazdravilo je šampanjcem koji je za ovu prigodu pristigao iz, ni manje ni više, – Danske.



Skoči do alatne trake