Srijeda, 24 travnja, 2024

[POS STANOGRADNJA U SV. FILIP I JAKOVU] Potpisan predugovor s APN-om i ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju 24 stana na Rabatinu

Općinski načelnik Zoran Pelicarić u ime Općine Sv. Filip i Jakov svečano je potpisao predugovor s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN-om) o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Isto tako, potpisan je i ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s u Sv. Filip i Jakovu, u skladu s otvorenim postupkom javne nabave, s tvrtkom Organizacija za planiranje i arhitekturu d.o.o. iz Zagreba u vrijednosti približno 249 tisuća kuna s PDV-om. U ime APN-a predugovor je potpisao vršitelj dužnosti APN-a Krešimir Žunić dok je u ime izrađivača projektne dokumentacije to učinio direktor tvrtke Tihomil Matković.

Započeta je izgradnja komunalne infrastrukture na Rabatinu

– Sretan sam jer smo i mi kao mala općina, zahvaljujući suradnji s APN-om, dobili priliku ući u Program poticane stanogradnje. Zašto poticana stanogradnja u Dalmacija gdje ima dosta nekretnina, kuća i apartmana? Dosta roditelja moralo je prodati svoja zemljišta i većinom ih je uložilo u apartmane. Međutim, ti apartmani u malim mjestima su u međuvremenu postali socijalni slučaj jer su nastale promjene u turizmu i svelo se na četrdeset do pedeset dana popunjenosti. Većina roditelja je planirala apartmane ostaviti djeci, međutim, zbog malih mirovina nisu mogli. I zato smatram da ova poticana stanogradnja spada u demografske razvojne mjere jer, iako imamo relativan dobar broj radnih mjesta, cijena četvornog metra stana za kupnju je jako skupa. – istaknuo je Pelicarić dodavši, ako se ovaj projekt poticane stanogradnje pokaže uspješnim, bit će nastavljen.

Krešimir Žunić iz APN-a, na primjeru stana od pedeset kvadrata, kazao je kako je cijena kvadrata oko tisuću i sto eura, mjesečni anuitet iznosi oko tisuću kuna na razdoblje od trideset godina uz udio od petnaest posto.

Zoran Pelicarić, općinski načelnik

– Naša kamata je na trideset godina prosječno manja od dva posto. POS program nema alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina kako u cijeni tako u uvjetima kreditiranja. Cijena stana je zbroj troškova na lokaciji i mi kao neprofitabilna Vladina agencija ni na koji način nismo motivirani korigirati je već smo obvezatni poštovati zbroj troškova. Što je više sufinanciranja zemljišta, komunalne infrastrukture i projektne dokumentacije, dolazimo do cijene od oko tisuću i sto eura po kvadratu, daj Bože i niže. – naglasio je Žunić.

Krešimir Žunić, v.d. direktora APN-a

Vrijedi napomenuti da su u POS programu dva kreditora: prvi poslovna banka po izboru korisnika te drugi Republika Hrvatska. Prvo na redu je otplata kredita po izboru korisnika u iznosu od 45 posto kupoprodajne cijene stana po kamati do 3 posto. Preostalih 35 posto, uzimajući u obzir udio od 15 posto, otplaćuje se Republici Hrvatskoj po kamati od 1 posto na poček i 2 posto za vrijeme kredita.

– Manje od 20 posto cijene stana platite kamata na 30 godina, a ako isti takav stan kupite na tržištu, platit ćete 50, 80 pa i 100 posto kamata. – pojasnio je Žunić.
Na natječaj je bilo prijavljeno sedamdeset zainteresiranih a odobreno je njih dvadeset i četiri. Ishodovanje građevinske dozvole, naglasio je Pelicarić, planirano je za lipanj sljedeće godine, a useljenje se previđa do kraja ljeta 2021. godine.

Na predjelu Rabatin u Sv. Filip i Jakovu, u blizini osnovne škole, u planu je izgradnja četiri stambene zgrade s ukupno dvadeset četiri stana, od toga osam stanova od 60 (dvosobni do dvoiposobni), sedam stanova od 73 (dvoiposobni do trosobni), četiri stana od 55 (jednoiposobni do dvosobni), tri stana od 77 (trosobni do troiposobni) te 2 stana od 44 četvorna metra (jednosobni do jednoiposobni). U sobnost stana uračunan je i dnevni boravak. Ukupna neto površina stanova, koja obuhvaća prema koeficijentu površinu prostorija, terasa, balkona, lođa, spremišta te parkirnog mjesta, iznosi 1674,00 četvorna metra.

Dva stana bit će potrebno projektirati kao prilagodljive (bez invalidske opreme) sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. 
Do početka radova, odnosno za vrijeme izrade projektne dokumentacije, u slučaju povećanja obitelj za još jednog ili više članova, obitelj odnosno korisnik programa poticane stanogradnje bit će u mogućnosti podnijeti zahtjev za stan veće površine odnosno sobnosti.
Za izgradnju POS stanova Općina Sv. Filip i Jakov darovala je zemljište, izgradit će cjelovitu komunalnu infrastrukturu, od elektroenergetske, vodoopskrbne do mreže odvodnje fekalnih i otpadnih voda. 

APN do sada je investirao više od 4,3 milijarde kuna u poticanu stanogradnju i kroz program poticane stanogradnje izgrađeno je više od 8 tisuća stanova. Na razini Zadarske županije, ključeve novog stana iz ovog programa dobilo je petsto novih vlasnika. U ovom trenutku, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za sto stanova u Zadru, u tijeku je gradnja trideset šest stanova u Biogradu na Moru te izrada projektne dokumentacija i gradnja komunalne infrastrukture za dvadeset četiri stana u Sv. Filip i Jakovu.


Skoči do alatne trake