Sv. Filip i Jakov Dodijeljene nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama

[25 GODINA DVD-A SV. FILIP I JAKOV] Dodijeljene nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama

-

- Advertisment -spot_img

U Sv. Filip i Jakovu, u povodu dvadeset pete obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov, održana je svečana sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov. U prigodnom govoru zapovjednik društva Joško Majica istaknuo je, među ostalim, najznačajnije događaje od godine osnivanja do danas.

– U posljednjih devet godina odradili smo u prosjeku oko šezdeset intervencija godišnje, a njihov broj svake godine raste. Tijekom cijele godine obavljamo sve vrste intervencija, a posljednjih godina imali smo dosta zahtjevnih intervencija, od teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama i teškim tjelesnim ozljedama, poplava, uklanjanja stabala, požara ugostiteljskih objekata, brodica, pojate, požara od eksplozija plinskih boca, ljetnih kuhinja, kamp kućica do požara otvorenog prostora radi velike suše. – kazao je zapovjednik Majica.

Zoran Pelicarić

DVD Sv. Filip i Jakov raspolaže s pet vozila, zapovjednim, navalnim, autocisternom, šumskim te kombi vozilom.  
Od ostalih aktivnosti, članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva sudjeluju u organizaciji humanitarne utrke Wings for Life – World Run, atletske utrke Cvjetnom obalom, biciklističke utrke Tour of Croatia, a aktivni su i u dobrovoljnom davanju krvi, pranju ulica i trgova, zalijevanju zelenila kao i u dostavi vode socijalno ugroženim domaćinstvima.

Joško Majica

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić zahvalio se svima koji su pomogli u radu društva kroz ovih dvadeset pet godina, od mještana, institucija do donatora iz inozemstva.
– Posebno veliko hvala jednom čovjeku koji stoji iza organizacije ovog skupa, a koji ne voli da ga se posebno ističe, a to je gospodin Damir Majica. Ovo je primjer nastavka obiteljske tradicije za koju bih volio da bude na svim razinama jer jedino tako možemo opstati. – naglasio je Pelicarić.

Uz domaćine Joška Majicu i Zorana Pelicarića, nazočnima su prigodnim riječima još obratili zapovjednik DVD-a općine Sukošan Milan Ročak, , predsjednik DVD-a Mala Mlaka Vladimir Pisačić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Boris Jović te predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša. Pritom je Šoša istaknuo značaj prenošenja životnog poziva vatrogasca s naraštaja na naraštaj.

Željko Šoša

– Napadali su me prije nekoliko godina kada sam primao na posao u Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra, od deset ljudi, oko sedam ili osam sinova vatrogasaca. Pa naravno, ja i danas imam desetak sinova vatrogasaca koji će sutra dati molbu. Ovo je poziv i ljubav i ne može se ovdje netko zaposliti tko kaže „Idem završiti vatrogasnu školu, zaposliti se kao vatrogasac i dobivati plaću!“. Tko iz takvog razloga dolazi, bolje da ne dolazi. Ovo treba biti ljubav prema poslu, to ima vaš zapovjednik Joško Majica, njegov sin i svi oni koji ovdje rade! – istaknuo je Šoša.

Boris Jović

Kroz DVD Sv. Filip i Jakov od osnutka do danas prošlo je sto sedamdeset članova od toga trideset profesionalnih vatrogasaca sa završenom vatrogasnom školom, šezdeset pet članova je završilo tečaj za zvanje vatrogasac dok jedanaest članova ima položen ispit za vođenje vatrogasne intervencije s posebnim ovlastima i odgovornostima. Danas DVD Sv. Filip i Jakov broji pedeset osam članova od čega dvadeset šest operativnih.
Za poseban doprinos i potporu vatrogastvu istaknutim pojedincima i institucijama zahvalnice, priznanja, spomenice i odlikovanja uručili su zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Joško Majica, predsjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.


OSNOVANO U DOMOVINSKOM RATU

DVD Sveti Filip i Jakov osnovan je 31. kolovoza 1994. godine u vrijeme Domovinskog rata za područje Općine Sv. Filip i Jakov odnosno mjesta Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar na Moru, Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje.
Osim što djeluje na području općine, na poziv županijskog vatrogasnog zapovjednika djeluje i izvan općine sukladno Zakonu o vatrogastvu.
Prvi upravni odbor DVD-a činili su, Ivo Eškinja kao predsjednik, Joško Majica kao zapovjednik, Anđelko Erstić kao zamjenik zapovjednika, Slavko Fantina kao tajnik te Željko Eškinja kao član. Prvi delegat, odnosno predstavnik DVD-a u Skupštini Vatrogasne zajednice Zadarske županije bio je Milivoj Milat.


NAGRAĐENI

Zahvalnice:

Ante Škara, Kristijan Colić, Filip Ante Eškinja, Mislav Mikas, Ivan Baričić, Nikola Perković, Nikola Zrilić i Ivan Majica.

Priznanja:

Željko Šoša (predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske Županije), Boris Jović (županijski Vatrogasne zajednice Zadarske županije), Milan Ročak (predsjednik DVD-a Općine Sukošan), Denis Brzić (predsjednik udruge „Napredak“ Sveti Filip i Jakov), Zoran Pelicarić (načelnik Općine Sv. Filip i Jakov), Klara Eškinja Glavan (dugogodišnja direktorica TZO Sv. Filip i Jakov), Restoran Pikolo (Ante Milat Pikolo), Marcelo Baričić (dugogodišnji predsjednik nadzornog odbora DVD-a Sv. Filip i Jakov), Milivoj Milat (prvi predstavnik-delegat DVD-a Sv. Filip i Jakov u Skupštini Vatrogasne zajednice Zadarske županije), Slavko Fantina (član upravnog odbora u osnivanju), Željko Eškinja (član upravnog odbora u osnivanju) i Ivo Eškinja (član upravnog odbora u osnivanju te dugogodišnji predsjednik, 23 godine predsjedničkog mandata u DVD-u Sv. Filip i Jakov).

Odlikovanja:

Brončana vatrogasna medalja:

Niko Erstić, Željko Morović, Denis Erstić, Damir Mikulić, Damir Majica, Martin Brkljača, Slaven Mikas, Mišo Barbaroša, Stjepan Marko Batur, Luka Petrina, Lovre Katalinić i Nikola Miljanić.

Srebrna vatrogasna medalja:

Ante Tot, Antonio Zrilić, Mario Eškinja, Igor Batur i Mario Milat.

Spomenice za 20 godina članstva:

Dario Batur, Anastazio Eškinja i Željko Baričić.


FOTOGALERIJA


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake