Sv. Filip i Jakov KUD-u „Mikleuš“ nagrada za najbolju prezentaciju izvornog folklora

[FESTIVAL FOLKLORA I STARIH OBIČAJA U RAŠTANIMA DONJIM] KUD-u „Mikleuš“ nagrada za najbolju prezentaciju izvornog folklora

-

- Advertisment -spot_img

U Raštanima Donjim, na igralištu područne osnovne škole, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sveti Filip i Jakov te u organizaciji domaćeg Kulturno-umjetničkog društva Sveti Ivan Glavosijek, održan je četrnaesti Festival folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“.

Uz domaćina, KUD Sveti Ivan Glavosijek, nastupili su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja, KUD Sveta Ana iz Vučjaka u Karlovačkoj županiji, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, KUD Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, KUD Vinčica iz Belajskih Poljica u Karlovačkoj županiji, KUD Dusina iz Dusine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, KUD Mikleuš iz Mikleuša u Virovitičko-podravskoj županiji, KUD Leopold iz Osijeka te Folklorna skupina Kolpa iz Vinice u Sloveniji.

U uvodu programa minutom šutnje odana je počast poginulom  hrvatskom branitelju iz Raštana Zoranu Galešiću kao i svim preminulim hrvatskim vitezovima u Domovinskom ratu. Himnu Lijepu Našu otpjevala je sedamnaestogodišnja Magdalena Buterin iz Paljuva.

Magdalena Buterin

Voditeljica programa i članica domaćeg KUD-a Vesna Matešić istakla je važnost očuvanja kulturne baštine, narodnih običaja i tradicije.
– U našim običajima i tradiciji sačuvani su svi odjeci naših života. Svih naših koraka, govora, ljubavi i protivljenja, našeg svakodnevlja. To je obrazac stvarnog života. – naglasila je Matešić zahvalivši se na pomoći svima onima koji su pridonijeli radu kulturno-umjetničkog društva iz Raštana Donjih koji je prošle godine na Državnom smotri folklora u Sisku osvojio izvrsno treće mjesto.

Tročlano prosudbeno povjerenstvo u sastavu pjesnikinja Anka Birkić, Nada Morović te profesor i etnomuzikolog Jordanko Miloš  pozorno je pratilo nastupe svakog od izvođača te na temelju ocjene triju kategorija, izvedbe pjevanja, izvedbe plesnog koraka te scenskog nastupa, donio odluku o najuspješnijima. Nagrada za najbolju pjevnu izvedbu pripala je dvama društvima: KUD-u Sveta Ana iz Vučjaka i KUD-u Sveti Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih. Nagradu za najbolju plesnu izvedbu osvojio je KUD Leopold iz Osijeka dok je Grand prix nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora pripala KUD-u Mikleuš iz Mikleuša.

– Ova nagrada koju ću izreći nije bila predviđena, međutim, uz to što su najbolji, pozivam KUD Miklueš na 18. Smotru otočnog folklora u Dobropoljani dogodine na otoku Pašmanu, jedinu takvu u Europu. Tri dana mogu uživati i kupati, a autobus ostaviti u Biogradu. Ova smotra ima izlučni karakter jer šaljemo kulturno-umjetnička društva na smotre Đakovo, Vinkovce i još neke druge. – kazao je predsjednik stručnog povjerenstva Jordanko Miloš.

Nagrade i zahvalnice nagrađenima uručili su načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić te načelnik Policijske postaje Biograd na Moru Petar Strmota.

Festival folklora i starih običaja „Pisme moje u škatuli stoje“ zaključen je spektakularnim vatrometom, prvim u povijesti mjesta Raštana Donjih te nakon njega, zajedničkom izvedbom svih sudionika skladbe „Lijepa li si“.


FOTOGALERIJA (33)


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake