Subota, 20 travnja, 2024

[SAJAM LOKALNIH PROIZVODA “LUKA I IGARA”]: Sinergija izlagača, konopaša i folklornih skupina na vidikovcu Kamenjak

Posljednje dane ljeta ispratili smo šestim po redu sajmom lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero “Luka i igara”. Do sada najbogatiji program privukao je veliki broj stranih i domaćih posjetitelja koji su na vidikovcu Kamenjak imali prigodu uživati u dvodnevnoj manifestaciji začinjenoj odličnim nastupom mješovite klape “Mirakul” iz Vrpolja i KUD-ova “Sv. Ante” iz Draga, “Vinac” iz Stankovaca te “Vukšić” iz Vukšića.

Entuzijastični članovi Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada pridružili su se po prvi puta i u izvrsnoj atmosferi prezentirali posjetiteljima cjelovit proces pripreme prisnaca. U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca, od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi i sačuvati običaje ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

Tradicijske igre koje su vodili članovi Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” izazvale su puno oduševljenja i smijeha. Posjetitelji su se rado priključili alci u „karijoli“ dok su u potezanju konopa sudjelovali krupni momci iz udruge Konopaši Škabrnja, udruge Ispaćeni iz Stankovaca i udruge Konopaši Pridraga.

Jedinstvenoj atmosferi sajma uvelike je pridonio i kutak za pletenje rešti luka gdje su posjetitelji mogli naučiti plesti luk i sami isplesti svoju reštu.Okosnica sajma su, kao i svake godine do sad, bili naši vrijedni izlagači. Njih gotovo četrdeset, među kojima tri obrta, dvije domaće radinosti, dvije udruge i više od trideset obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstava iz šire okolice Parka prirode Vransko jezero, izložili su bogatu paletu svojih proizvoda. Na sajmu se tako, osim luka, moglo naći graha, slanutka, grožđa, sušenih smokava, smokvenjaka, valjušaka od smokava, meda i oraha, zatim badem, sir, nagrađivano maslinovo ulje, med, liker, vrhunsko vino, mirisni macerati, sapuni, ljekovite kreme, eterična ulja, unikatni nakit od maslinovog drva, suveniri, ručno rađeno posuđe od keramike i još mnogo toga.

FOTOGALERIJA (101)


Fotografije: Javna ustanova Park prirode Vransko jezero


Skoči do alatne trake