Četvrtak, 18 travnja, 2024

[LITNJA PRIČINJOŽA – SVA LICA SMOKVE] Posjetitelji uživali u blagodatima smokve

Ljetna zabavno-gastronomska manifestacija u organizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane s temom smokve, „Litnja pričinjoža – sva lica smokve“, privukla je mnoštvo posjetitelja koji su s užitkom rado kušali, a dio njih i kupili svježe pripremljene proizvode od ploda smokve.

Domaći izlagači ujedno i mali lokalni proizvođači, za ovu prigodu, na svojim stolovima uljepšanim plodovima i listovima smokve, ponudili su doista sve što se od smokve može pripremiti, od jela do pića ali i proizvoda za njegu tijela.  Tako su posjetitelji imali prigodu, među ostalim, kušati liker od suhih smokava, marmeladu i džem od smokava, kolače od smokava, rakiju od smokava i dakako svježe ubrane i suhe smokve.

– Za današnju manifestaciju „Litnja pričinjoža – sva lica smokve“ pripremila sam štrudle od smokve, slatko od smokve u soku od limete, svježe smokve punjene svježim kravljim sirom, medom i orasima, štrucu od smokava i kolač Svekrvine oči. – navela nam je jedna od izlagačica Milena Vukoja koja je ove slatke proizvode pripremala prvoga dana do dva sata poslije ponoći, a dan poslije cijelo poslijepodne.

Milena Vukoja

Za pripremljene proizvode vrijedna Milena koristila je sorte smokava: grčku smokvu, bilicu i običnu smokvu.
Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer slovi za jednu od najzdravijih voćki. Ljekoviti dijelovi smokve su plod, mliječni sok, list i kora drveta. Podrijetlom je iz Male Azije i stablo je koje može doživjeti od pedeset do sedamdeset godina. Smokva je odličan izvor minerala i vitamina, smanjuje razinu kolesterola u krvi i posjeduje anitoksidativna svojstva koja štite organizam od prijevremenog starenja, karcinoma i srčanih bolesti.



Skoči do alatne trake