Pakoštane Povijesno-scenski spektakl u Vrani i Pakoštanima privukao tisuće...

[DANI VITEZOVA VRANSKIH] Povijesno-scenski spektakl u Vrani i Pakoštanima privukao tisuće posjetitelja

-

- Advertisment -spot_img

U Vrani, na novoj lokaciji u odnosu na prošle godine, na prostoru podno izvora Pećina odakle se vodom opskrbljivao antički Zadar, a iznad srednjovjekovne utvrde Gradine, održan je povijesno-scenski spektakl „Dani Vitezova vranskih“.

U organizaciji udruge „Vitezovi vranski“, Općine Pakoštane i Turističke zajednice općine Pakoštane, uz sudjelovanje oko četiri stotine članova povijesnih viteških skupina iz Hrvatske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine, izvedeno je uprizorenje povijesnih bitaka između kršćanske vojske križara i turskih osvajača koje su odvile u Vrani u rano proljeće 1647. godine.

Vođe „sukobljenih“ strana utjelovili su Ante Šarić iz udruge Vitezovi vranski kao križar te Dražen Leš iz Dubovačkih streličara kao vođa turskih osvajača.
– Od postanka Vrane, za njom su posezale mnoge ruke Latina i Azijata. Bogatstvo Vrane i Vranskog jezera bilo je svima njima meta. Želja da se dočepaju te prirodne ljepote sezale su nevolje i s istoka i sa zapada. Za Vranu, za sveti križ, za svetu slobodu ginule su generacije vranskih vitezova da na ovom prostoru ne vijori zastava tuđina pa i te 1647. godine! – uzviknuo je Ante Šarić u govoru nakon postrojavanja viteških skupina na bojnom polju te pozvao Kuburaško društvo „Tri kralja“ iz Hrvatskog zagorja da počasnim plotunom označi početak trinaestih “Dana Vitezova vranskih”.

Noćnim bitkama za Vranu prethodili su nastupi trbušnih plesačica, svečana povorka povijesnih skupina te glazbeno-scensko-konjički spektakl o najljepšoj djevojci Vrane i njezinom vitezu u izvedbi udruge Nobiles de Croatia iz Zagreba.

Predstavljena je i srednjovjekovna kuhinja, obrti i glagoljaška radionica, podignuti su srednjovjekovni tabori i borilišta, a posjetitelji su mogli uvjeriti u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina. Posebno oduševljenje publike izazvalo je vješto i osobito atraktivno baratanje vatrenim plamenom.

Udruga Vitezovi vranski iz Vrane predstavlja povijesnu postrojbu koja se naslanja na vitezove templare iz 12. te Ivanovce iz 13. i 14. stoljeća. Brojnim aktivnostima žele ukazati na snažnu ulogu Vrane u Srednjem vijeku kao kraljevskom gradu, čuvaru kraljevske krune, papinskom posjedu i veleposlanstvu i sjedištu hrvatskih banova.

Trećeg dana težište događanja premjestilo se u Pakoštane gdje je u središtu mjesta priređena atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača.


FOTOGALERIJA


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake