Četvrtak, 25 travnja, 2024

[FOLKLORNA VEČER] Na manifestaciji „Bonaca mi spokoj daje“ gostovala dva kulturno-umjetnička društva iz Varaždinske županije i jedno s otoka Pašmana

Na trgu ispred župne crkve Gospe od Karmela u Turnju, u organizaciji domaće Kulturno-umjetničke udruge „Maslina“, uz potporu Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, održana je Folklorna večer „Bonaca mi spokoj daje“ u sjećanje na prerano preminulog Božidara Boška Budanovića, dugogodišnjeg voditelja i dopredsjednika turanjske kulturno-umjetničke udruge.

Tijekom jednoiposatnog programa kojeg je vodila Branka Pelicarić, uz domaćina, nastupila su dva kulturno-umjetnička društva iz Varaždinske županije „Vidovec“ iz Vidovca i „Salinovec“ iz Salinovca te Kulturno-umjetničko društvo „Bokolje“ iz Dobropoljane.

Priredba „Bonaca mi spokoj daje“ održava se devetu godinu zaredom, a naziv je dobila po skladbi koju je skladao i napisao pokojni Budanović. Prerana smrt spriječila je Božidara da objavi knjigu „Zapisi o Turnju“ pa je tako njegova Kultruno-umjetnička udruga „Maslina“ to učinila 2015. godine.
Ulomke teksta i pjesme Božidara Budanovića iz knjige „Zapisi o Turnju“, između nastupa kulturno-umjetničkih društava, čitale su članice „Masline“ Tea Mandić, Doris Dušković i Kristina Budanović.

Tea Mandić
Doris Dušković
Kristina Budanović

Kulturno-umjetnička udruga „Maslina“ iz Turnja osnovana je 1990. godine na inicijativu Vesne Santini i tadašnjih članova s ciljem očuvanja običaja svojeg mjesta, Zadarske županije i cijele Hrvatske. Najstarija je kulturno-umjetnička udruga na području Zadarske županije i njeni članovi tijekom ovih gotovo trideset godina djelovanja sudjelovali su na mnogim državnim i međunarodnim smotrama njegujući izvorni folklor i tradicijske običaje mjesta i okolice. Trenutno „Maslina“ broji više od dvadeset članova, a do danas u njenom radu sudjelovalo je više od osamdeset članova.

Ponosno ističu sudjelovanja na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, u Riminiju, Sloveniji, Pragu, zatim dvanaest puta u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima, u Đakovu, Slavonskom Brodu i tako dalje. Jedino su kulturno-umjetničko društvo koje je ispraćalo slavljenički „Vlak slobode“ nakon Oluje koji 26. kolovoza 1995. godine krenuo iz Zagreba preko Knina u Split.

Na kraju večeri, predsjednica KUU „Maslina“ Jovita Pirović uručila je zahvalnice sudionicima devete Folklorne večeri „Bonaca mi spokoj daje“.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake