Sv. Filip i Jakov Čak pedeset godina obitelj Rukavina iz Zagreba ljetuje...

[VJERNI TURNJU] Čak pedeset godina obitelj Rukavina iz Zagreba ljetuje kod obitelji Pedisić

-

- Advertisment -spot_img

U povodu pedeset godina vjernosti jednoj turističkoj destinaciji, mjestu Turanj i Općini Sv. Filip i Jakov, općinski načelnik Zoran Pelicarić zajedno sa stručnom suradnicom za marketing Anom Barbarošom iz Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov primio je obitelj Rukavina iz Zagreba i svečano im uručio, kao znak zahvalnosti, umjetničko djelo s dalmatinskim motivima.
Te sada već davne 1969. godine Rukavine su u Turanj došli u „fići“ prašnjavim kamenjarom iz Sv. Filip i Jakova gdje su bili smješteni u kampu Đardin, međutim, tamo im se nije svidjelo što je prvi red već bio zauzet.

– Bili smo u potražnji za novim mjestom. Zaustavili smo se ispred kuće obitelji Pedisić, pokojnog Stanislava kojeg su zvali Gojko i njegove žene Blaženke. Međutim, s obzirom da su oni tada bili na poslu u Zadru, razgovarali smo s bakom Zorkom i na upit možemo li kampirati u njihovom dvorištu kazala nam je kako ništa ne može reći dok se sin i nevjesta ne vrate s posla. – vraća nas u prošlost i prepričava nam vitalni 83-godišnjak i glava obitelji Branko Rukavina.
Sin i nevjesta su se vratili s posla iz zadarske Maraske i otada se razvilo prijateljstvo obitelji Pedisić i Rukavina koje traje već pedeset godina. Bio je i to ujedno početak bavljenja turističkom djelatnošću obitelji Pedisić. Prve dvije godine Rukavine su bili sami a zatim su počeli pristizati i kamperi iz Njemačke i Austrije.

– Moja supruga Doroteja je tada rekla kako je dvorište krasno, lijepa plaža s malim mulićem, a prometa nikakvog. Pitali smo baku bismo li mogli ovdje šator podignuti, a ona je rekla kako nema sina i nevjeste i da pričekaju njih. Otišla ona kod drugog sina nešto mu pomoći, nije prošlo ni pet minuta, a mi postavimo šator u dvorištu. Razmišljali smo ako budu gazde rekle da idemo, otići ćemo, ako ne, ostajemo! – prisjeća se Branko.
Branko Rukavina (83) sa suprugom Dorotejom i sinom Željkom (61) i nevjestom Ljubicom pa kasnije i unucima Lukom (21) i Lovrom već pola stoljeća dolazi na odmor u Turanj. Sada umirovljenik, a ranije voditelj u zagrebačkoj tiskari Informator, Branko ističe kako su svake godine dolazili prve subote u srpnju i kako su im Pedisići čuvali najbolju poziciju.

– Kada uspoređujem Turanj sada i prije pedeset godina, najviše mi nedostaju stari obrti kao što je bila kovačnica u središtu mjesta. Puno se izgradilo i manje je bliskosti među ljudima. Isto tako, ranije sam poznavao puno više ljudi, danas tek kojeg „starčeka“. Sjećam se, kada bismo šetali uz more, svaka nas je „nonica“ poznavala koja bi nam dala nešto „pomidora“ i slično.  – dodaje Branko koji je u mlađoj dobi više puta sudjelovao na atletskoj utrci Cvjetnom obalom na kojoj je prve godine održavanja utrke po prvi puta osvojio zlatno odličje  u svojoj kategoriji na deset kilometara.
Načelnik Pelicarić dugogodišnje goste upoznao je s aktualnim projektima na području Općine Sv. Filip i Jakov, a kao važnije istaknuo je izgradnju novog dječjeg vrtića u Turnju na prostoru nekadašnjeg kampa u središtu mjesta.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake