Pakoštane Ratni veterani UHDDR-a Pakoštane obilježili 24. obljetnicu Oluje...

[PROSLAVA OLUJE] Ratni veterani UHDDR-a Pakoštane obilježili 24. obljetnicu Oluje i odali počast poginulim suborcima

-

- Advertisment -spot_img

Hrvatski branitelji iz Pakoštana i članovi pakoštanskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te dvadeset i četvrte obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, položili su vijenac i zapalili svijeće pod središnji križ i spomen-ploču na mjesnom groblju u Pakoštanima u znak sjećanja na poginule suborce tijekom Domovinskog rata: Radu MaksanaMira KukinaDragana MaksanaIvice MarketinaGorkog Maksana i Nedjeljka Maksana.

Polaganju vijenca i paljenju svijeća u čast poginulih suboraca, članovi temeljnog ogranka Pakoštane Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata nazočili su svetoj misi u crkvi Uzašašća Gospodinova koju je predvodio župnik don Jure Zubović odakle su se mimohodom  uputili prema groblju.

U predvečernjim satima branitelji su se okupili na pakoštanskoj rivi te na svečanoj večeri prisjetili se slavnih trenutaka oslobodilačke akcije Oluje. Na velikom zaslonu prikazani su fotografije pakoštanskih branitelja iz vremena Domovinskog rata, videosnimka dolaska branitelja u Pakoštane nakon uspješno izvedene akcije i proslava velike pobjede Hrvatske vojske i policijskih snaga, netom nakon Oluje. Mnogi gosti Pakoštana, domaći i strani, zastajali su i na nogama sa zanimanjem odgledali videosnimke koje svjedoče o agresiji velikosrpskih paravojnih snaga i takozvane JNA na hrvatske gradove i sela.

Na početku susreta, minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima koji su dali život za hrvatsku samostalnost, intonirana državna himna Lijepa naša dok je bogat stol blagoslovio župnik don Jure Zubović. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pakoštane Valter Lacman pozdravio je suborce i naglasio kako je rad udruge prvenstveno okrenut pomaganju svakome hrvatskom branitelju.

Valter Lacman

Svečanu večeru pakoštanskih branitelja uveličao je dolazak jednog od heroja hrvatske borbe za neovisnost i Domovinskog rata Bruno Zorica Zulu. Podsjetimo, brigadir u miru Bruno Zorica Zulu bio je zapovjednik specijalne postrojbe Frankopan i gotovo devetnaest godina vojnik i dočasnik francuske Legije stranaca.

– Što za mene znači Oluja? To je bilo sve što sam sanjao u životu. Sanjao sam je od 1971. godine kada sam morao pobjeći iz Hrvatske. Ali mogu vam reći, u vrijeme Oluje bio sam načelnik Operativnog centra Zbornog područja Split kod Gotovine, svim postrojbama na području Dalmacije dao sam zapovijed za početak akcije, a šifra je bila – „Vatra“! – rekao nam je Zulu koji se borio na bojištima od istočne do zapadne Slavonije, zadarskog i šibenskog zaleđa, a za vrijeme legionarstva, zajedno s Antom Gotovinom i Antom Rosom, gotovo po cijelom svijetu.
Članovi UHDDR Pakoštane pozvali su sve suborce da im se pridruže, dakako i one koji su ovom prigodom izostali.

Don Jure Zubović

– Svake godine odajemo počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Vukovaru na Ovčari, u Škabrnji te sudjelujemo u obilježavanju Dana Općine Pakoštane i odavanju počasti našem Miru Barešiću i njegovim suborcima. – rekao je jedan od članova UHDDR-a Pakoštane Darko Vukoja.
Za sljedeću jubilarnu 25. obljetnicu Oluje, najavio je Vukoja, pakoštanski branitelji planiraju se okušati u pripremanju velike svečane večere i  počastiti turiste kako bi im taj dan ostao lijepom sjećanju.

U sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja goste je na rivi zabavljao bend Babalubam, a svoj doprinos proslavi Oluje dala je i pakoštanska Torcida spektakularnom bakljadom na otočiću ispred Pakoštana Sv. Juština razvivši transparent s jasnom porukom: „Na tvrđavi kninskoj zastava hrvatska se diže, put pod noge bagro, Oluja stiže!“.ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

[VRIJEDNA DONACIJA] Biogradska bolnica dobila novčanu pomoć gospodarstvenika za nabavu dva uređaja vrijedna više od 100 tisuća eura

Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru osigurala je opremu vrijednu više od 100 tisuća eura koja je rezultat...

[“GASTRO KREIRAJ SAM”] Veliki uspjeh biogradskih srednjoškolaca u konkurenciji 25 strukovnih škola

Učenici 2. razreda smjera kuhar Patrik Čudina i Noa Rudić osvojili su 3. mjesto na natjecanju "Gastro kreiraj sam"...

[JAVNI POZIV] Prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti...

[„ČUDINOV DAN“] Nastavljen hvalevrijedan običaj kada Čudinovi počaste cijelo selo

Na dan prije korizme, U Pakoštanama na trgu ispred mjesne crkve, održan je desetljećima dug tradicionalni događaj - „Čudinov...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[PREMJEŠTAJ PLOVILA U JAZU] Zbog sanacije tri sjeverna gata, korisnici se obvezuju premjestiti plovila

Županijska lučka uprava Zadar obavještava korisnike prva tri sjeverna gata u luci Jaz u Biogradu na Moru o početku...

[TKO IMA NAJKVALITETNIJE ULJE?] Održana šesta Manifestacija mladih maslinovih ulja u Vrani

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima po šesti put održana je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja” u baštinskom hotelu Maškovića han...

Must read

- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

Skoči do alatne trake