Petak, 29 ožujka, 2024

[KLAPE U TURNJU] Na Večeri klapske pisme „Kamena Dalmacija“ pjevalo se Romeu Santiniju u čast

U Turnju, na trgu ispred crkve Gospe od Karmela, u organizaciji domaće ženske klape Karmel, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, održana je jedanaesta Večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“.

Klapa Karmel

Na manifestaciji posvećenoj preranom preminulom zadarskom kantautoru podrijetlom iz Turnja Romeu Santinija, u gotovo dvosatnom programu kojeg je vodila Branka Pelicarić, nastupilo je sedam klapa, četiri ženske, Karmel iz Turnja, Kolajna iz Zadra, Ventula iz Splita te osvajačice prve nagrade publike na Festivalu dalmatinske pisme u Omišu klapa Luše iz Splita, potom, dvije mješovite, Maraška iz Zadra te Kampaneli iz Donjih Kaštela te jedna muška, Condura iz Nina.

Pred prepunim gledalištem zaljubljenici u klapsku pjesmu uživali su u skladbama, među ostalim, „Da je meni s tobom kroz pasike“, „Niti san ja seljanka“, „Serenada Mandini“, „Murtilica lipo cviće“, „Ta tvoja barka mala“, „U poju se mala“, „Pismo moja“, „S izvora ‘ladna voda izvire“, „Garifule, cviće moje“ i drugima.
Između klapskih napjeva nastupila je nadarena mlada pjesnikinja Samantha Pedišić iz Bibinja i pritom recitirala neke od svojih autorskih pjesama naslova „Nevista“, „Sve se vidi kroz funestru“, „Klima“, „Buking“, „Dođi na kafu“, „Dvi kužine“, „Poplava“ i druge.

Romea Santinija pamtimo po njegovoj najslušanijoj pjesmi „Kamena Dalmacija za koju je spot snimljen u Turnju te koju je pokojni Santini izveo na splitskom festivalu 1997. godine. Santinija pamtimo i po drugima uspješnicama kao što su „Ljeto u gradu“, „Plačem za njom“, „Zvoni kraj“ i druge, a vrijedi istaknuti da je, nakon tragične smrti nogometaša Hrvoja Ćustića, Romeo Santini skladao njemu u sjećanje pjesmu „Dvanaesti anđeo“ no, nažalost, nikada je nije otpjevao.

Samantha Pedišić

Organizatori večeri ženska klapa Karmel osnovana je 2008. godine i ime je dobila po zaštitnici mjesta Turanj – Gospi od Karmela. Klapu vodi prof. Magdalena Miočić i ujedno pjeva kao drugi alt, a članice su još Anđela Santini-Šimunić, Slavica Santini, Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić, Sanja Santini-Šuperba, Andrea Bezinović, Ljiljana Kadija-Pulić i Nevija Kožul-Peričić. Svoj najveći uspjeh postigle su plasmanom u finale omiškog festivala 2013., 2014. i 2017. godine, a na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima, prema ocjenama stručnog žirija, osvojile su 2015., 2017. i 2018. godine Zlatnu plaketu Školjke.

Ove godine nastupile su na klapskim večerima u Pirovcu, Biogradu, Bilicama, Zadru (Diklo), još ih očekuju nastupi u Vodicama i Ninu.
U Turnju, na istom mjestu, na trgu ispred crkve Gospe od Karmela, u sklopu ljetnih događanja, na programu je 31. kolovoza 2019. klapski koncert u organizaciji klape Karmel pod nazivom „Turnju na dar“.



Skoči do alatne trake