Petak, 29 ožujka, 2024

[BIOGRADSKA NOĆ] Deseci tisuća posjetitelja proslavilo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Najveća turistička manifestacija u Biogradu na Moru „Biogradska noć“, posvećena oslobodilačkoj vojnoj akciji Oluja i Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te Danu hrvatskih branitelja, i ove godine privukla je nekoliko desetaka tisuća gostiju, što stranih, što domaćih.

„Rijeke ljudi“ slile su se na obalu Biograda kako bi doživjele izvorne okuse i mirise uz glazbu i pjesmu zabavno-klapskih izvođača. Nastupi Gazda, klape Monada pa nakon spektakularnog piroglazbenog vatrometa, Luke Nižetića i The Second Hand Banda, podizali su raspoloženje i ritam, a za „probiti se“ kroz masu posjetitelja od jedne pozornice u ribarskoj luci do one druge ispred gradske uprave, mnogima je trebalo i do pola sata. Toliko očekivanom vatrometu uz glazbenu podlogu od Oliverovih uspješnica za sva vremena, prethodio je ništa manje atraktivni defile osvijetljenih brodica koje su, uz ugašenu javnu rasvjetu, stvorile nezaboravan ugođaj ljetne noći u Biogradu.

Mirisi svježe pripremljenih jela izvornog podrijetla, od rižota sa školjkama i škampima, srdela sa gradela, slanih srdela, raznih sireva, pršuta, pancete do kroštula, privlačili su goste ka izlagačkim stolovima koji pritom nisu štedjeli par desetaka kuna za obrok vrhunskog okusa.
Jedni od vjernih izlagača i sudionika biogradskih manifestacija bilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matučec iz Varaždina, supružnika Darka i Anice Matučec.

Anica i Darko Matučec već desetak godina sudjeluju na biogradskim manifestacijama

– Već desetak godina sudjelujemo na Gastro stolu Biograd, prijašnjem Biogradskom stolu. Ovo nam je peta godina na Biogradskoj noći. Bavimo se proizvodnjom i prodajom svježih kupina na koje ste nažalost zakasnili jer smo ih sve prodali te proizvodnjom vina i džemova. – ukratko nam je rekao Darko Matučec.
Na gotovo jednom hektru površine uzgajaju oko tisuću i tristo grmova što je dostatno za oko dvije i po do tri tisuće litara vina te nešto za džem kojeg proizvode na starinski način bez konzervansa, aditiva i drugih dodataka.

– U Biogradu su najbolji hrvatski kupci koji imaju novca, a od stranih vino najviše kupuju pretežito Poljaci, Mađari i Slovaci. – kazao nam je Darko Matučec.
Završetkom veličanstvenog vatrometa u realizaciji tvrtke Mirnovec, zabava nije prestala te se uz pjesmu i opušteno ozračje nastavila do kasno u noć.



Skoči do alatne trake