Biograd na Moru LAG Laura jedan je od najuspješnijih LAG-ova u...

[DESET GODINA OD OSNIVANJA] LAG Laura jedan je od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj

-

U Biogradu na Moru Lokalna akcijska grupa Laura svečano je obilježila desetu obljetnicu svog postojanja. Svečanom događaju u hotelu Adriatic nazočilo je više od devedeset uzvanika među kojima državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, predstavnici općina i gradova s područja djelovanja LAG-a LAura  kao i predstavnici raznih institucija, ministarstava, agencija i svi ostali koji su svojim radom i iskustvom pridonijeli da se ova lokalna akcijska grupa sa sjedištem u Biogradu na Moru razvije u ono što je danas, jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.

Ivan Čupić

Predsjednik LAG-a Laura Radoslav Bobanović, u uvodnom govoru, osvrnuo se trenutke osnivanja LAG-a i izazove s kojima su se susretali kako bi na kraju ipak uzdigli LAG i uspostavili ga kao kvalitetnu potpornu instituciju za sve dionike ovog ruralnog područja.

Pozdravne govore održali su još zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić nakon čega je voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić upoznao nazočne s dosadašnjim rezultatima kao i s planovima za budućnost.
U svojih deset godina postojanja LAG Laura je kao nositelj, partner, suradnik ili koordinator sudjelovala na više od dvjesto projekata ukupne vrijednosti veće od 160 milijuna kuna, a više od 100 milijuna kuna odnosi se na bespovratna Europske unije ili nacionalna sredstva.

Nikolina Klaić

Neki od kapitalnih projekata o kojima je bila riječ na ovom događaju su Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 38 milijuna kuna, te Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijuna kuna, a kroz koji će biti izgrađen novi Turističko-informativni centar Biograd na Moru.

Spomenuta je isto tako i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Lostura kao pilot-projekt i prva osnovana lokalna akcijska grupa u ribarstvu u Hrvatskoj, a za čije je osnivanje zaslužan upravo LAG Laura. LAGUR Lostura uskoro planira objaviti nekoliko natječaja i to za poticanje potrošnje ribe u dječjim vrtićima, ribarske manifestacije i stvaranje turističkih sadržaja povezanih s ribarstvom za koje na raspolaganju im stoji više od deset milijuna kuna.

Radoslav Bobanović

S obzirom da su se projekti realizirali u područjima infrastrukture, kulture, turizma, gospodarstva, poljoprivrede i raznih ostalih područja, može se zaključiti kako je LAG Laura pridonijela ujednačenom razvoju svog područja. Osim samih projekata, djelatnici LAG-a Laura pridonijeli su osnaživanju lokalnih dionika u realizaciju svojih projekata kroz konstantno održavanje radionica, prezentacija, individualnih savjetovanja, organizacije studijskih putovanja te brojnih drugih aktivnosti kako bi informacije o bespovratnim sredstvima došle do što većeg broja ljudi.

Nadalje, nazočnima je predstavljen i videospot o projektima koji su odobreni na prvom natječaju LAG-a Laura za male poljoprivrednike temeljem kojeg su odobrena sredstva u ukupnom iznosu blizu 782 tisuće kuna za sedam odobrenih projekata. Čupić je naglasio kako će se temeljem drugog natječaja LAG-a Laura za razvoj ruralne infrastrukture raspodijeliti ukupno više od sedam milijuna kuna na području LAG-a Laura, a planirana je i objava trećeg natječaja za mlade poljoprivrednike početkom iduće godine.

Nadalje, najavljen i projekt opremanja multifunkcionalnog pogona za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru planirane vrijednosti pola milijuna kuna, a koji će malim poljoprivrednicima omogućiti olakšanu proizvodnju te povećanje prepoznatljivosti i konkurentnosti svojeg proizvoda. Kroz prethodno navedene planirane aktivnosti do 2020. godine, na području LAG-a će se realizirati projekti ukupne vrijednosti veće od 19 milijuna kuna, a istovremeno se LAG Laura priprema za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Na kraju svečanosti Ivan Čupić se zahvalio članovima, osnivačima, djelatnicima i svim vanjskim suradnicima, a posebno Gradu Biogradu na Moru koji je od početka prepoznao važnost i ulogu LAG-a Laura u razvoju ovog područja.


Posljednje objavljeno

[DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE] Načelnik Općine Zoran Pelicarić položio vijenac i zapalio svijeće za stradale u Škabrnji

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i trideset i druge...

[OD 25. DO 29. LISTOPADA 2023.] “Biograd Boat Show” slavi 25. obljetnicu uz proširenu izložbu rasprodanu više od mjesec dana unaprijed!

Mjesec dana prije početka 25. jubilarnog nautičkog sajma rasprodan je prošireni izložbeni prostor što vodi do još jednog rekordnog...

[SIKOVO] Otkriveno spomen-obilježje u počast i sjećanje na hrvatskog viteza Ivicu Erstića

Na dan pogibije, trećeg listopada, i trideset i druge obljetnice od tužnog događaja, u nazočnosti članova obitelji, visokih dužnosnika...

[IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJE OSOBE] Općina Sv. Filip i Jakov potpisala i preuzela ugovor u vrijednosti od 7,4 milijuna eura

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, župan Zadarske županije Božidar Longin i općinska vijećnica Anamarija Matešić danas...

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

Možda će vas zanimatiPOVEZANO
Preporučeno za vas

Skoči do alatne trake