Četvrtak, 28 ožujka, 2024

[DESET GODINA OD OSNIVANJA] LAG Laura jedan je od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj

U Biogradu na Moru Lokalna akcijska grupa Laura svečano je obilježila desetu obljetnicu svog postojanja. Svečanom događaju u hotelu Adriatic nazočilo je više od devedeset uzvanika među kojima državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, predstavnici općina i gradova s područja djelovanja LAG-a LAura  kao i predstavnici raznih institucija, ministarstava, agencija i svi ostali koji su svojim radom i iskustvom pridonijeli da se ova lokalna akcijska grupa sa sjedištem u Biogradu na Moru razvije u ono što je danas, jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.

Ivan Čupić

Predsjednik LAG-a Laura Radoslav Bobanović, u uvodnom govoru, osvrnuo se trenutke osnivanja LAG-a i izazove s kojima su se susretali kako bi na kraju ipak uzdigli LAG i uspostavili ga kao kvalitetnu potpornu instituciju za sve dionike ovog ruralnog područja.

Pozdravne govore održali su još zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić nakon čega je voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić upoznao nazočne s dosadašnjim rezultatima kao i s planovima za budućnost.
U svojih deset godina postojanja LAG Laura je kao nositelj, partner, suradnik ili koordinator sudjelovala na više od dvjesto projekata ukupne vrijednosti veće od 160 milijuna kuna, a više od 100 milijuna kuna odnosi se na bespovratna Europske unije ili nacionalna sredstva.

Nikolina Klaić

Neki od kapitalnih projekata o kojima je bila riječ na ovom događaju su Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 38 milijuna kuna, te Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijuna kuna, a kroz koji će biti izgrađen novi Turističko-informativni centar Biograd na Moru.

Spomenuta je isto tako i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Lostura kao pilot-projekt i prva osnovana lokalna akcijska grupa u ribarstvu u Hrvatskoj, a za čije je osnivanje zaslužan upravo LAG Laura. LAGUR Lostura uskoro planira objaviti nekoliko natječaja i to za poticanje potrošnje ribe u dječjim vrtićima, ribarske manifestacije i stvaranje turističkih sadržaja povezanih s ribarstvom za koje na raspolaganju im stoji više od deset milijuna kuna.

Radoslav Bobanović

S obzirom da su se projekti realizirali u područjima infrastrukture, kulture, turizma, gospodarstva, poljoprivrede i raznih ostalih područja, može se zaključiti kako je LAG Laura pridonijela ujednačenom razvoju svog područja. Osim samih projekata, djelatnici LAG-a Laura pridonijeli su osnaživanju lokalnih dionika u realizaciju svojih projekata kroz konstantno održavanje radionica, prezentacija, individualnih savjetovanja, organizacije studijskih putovanja te brojnih drugih aktivnosti kako bi informacije o bespovratnim sredstvima došle do što većeg broja ljudi.

Nadalje, nazočnima je predstavljen i videospot o projektima koji su odobreni na prvom natječaju LAG-a Laura za male poljoprivrednike temeljem kojeg su odobrena sredstva u ukupnom iznosu blizu 782 tisuće kuna za sedam odobrenih projekata. Čupić je naglasio kako će se temeljem drugog natječaja LAG-a Laura za razvoj ruralne infrastrukture raspodijeliti ukupno više od sedam milijuna kuna na području LAG-a Laura, a planirana je i objava trećeg natječaja za mlade poljoprivrednike početkom iduće godine.

Nadalje, najavljen i projekt opremanja multifunkcionalnog pogona za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru planirane vrijednosti pola milijuna kuna, a koji će malim poljoprivrednicima omogućiti olakšanu proizvodnju te povećanje prepoznatljivosti i konkurentnosti svojeg proizvoda. Kroz prethodno navedene planirane aktivnosti do 2020. godine, na području LAG-a će se realizirati projekti ukupne vrijednosti veće od 19 milijuna kuna, a istovremeno se LAG Laura priprema za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Na kraju svečanosti Ivan Čupić se zahvalio članovima, osnivačima, djelatnicima i svim vanjskim suradnicima, a posebno Gradu Biogradu na Moru koji je od početka prepoznao važnost i ulogu LAG-a Laura u razvoju ovog područja.


Skoči do alatne trake