Biograd na Moru Srednja škola Biograd na Moru osvojila prvo mjesto...

[NAJBOLJI OD 542 EKIPE] Srednja škola Biograd na Moru osvojila prvo mjesto na Statističkoj olimpijadi

-

- Advertisment -spot_img

Učenici prvog razreda ekonomskog smjera Srednje škole Biograd na Moru Anđela Banić i Karlo Fuzul s mentoricom profesoricom Davorkom Demo osvojilo su prvo mjesto na Statističkoj olimpijadi održanoj krajem ožujka u Zagrebu.
Europsko statističko natjecanje (ESC) je natjecanje koje organiziraju Eurostat i brojni europski nacionalni statistički uredi radi promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima. Sastoji se od dvije faze: nacionalne, poznatije pod nazivom Statistička olimpijada, i europske, koje će se ove godine održati od 1. travnja do 15. svibnja.
U Hrvatskoj je u organizaciji Državnog zavoda za statistiku prvi put održano u školskoj godini 2017./2018. S više od tisuću petsto natjecatelja i petsto dvadeset ekipa već je prošle godine Hrvatska bila prva po broju prijava na sto tisuća stanovnika ali i u odnosu na broj srednjoškolaca.
Na Statističkoj olimpijadi se mogu natjecati svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Hrvatskoj i to u dvije kategorije: Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole i Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole. Ekipa se može sastaviti od jednog do tri učenika i jednog nastavnika – mentora.
Na nacionalnoj fazi dva su kruga natjecanja. U prvom krugu učenici rješavaju tri ispita: ispit općeg znanja, ispit korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit razumijevanja statističkog teksta.
Da bi se prošlo u drugi krug natjecanja koji se sastoji od analize podataka iz jednog statističkog istraživanja, mora se u prvom krugu svaki ispit riješiti minimalno 60 posto, što ponekad nije lako jer ima negativnih bodova za netočne odgovore.
Učenici 1. razreda ekonomista Anđela Banić i Karlo Fuzul sa svojom mentoricom Davorkom Demo su se hrabro okušali u ovoj statističkoj olimpijadi i s 91.1% riješenosti zadataka iz prvog kruga ušli u drugi krug.
Analiza podataka iz jednog statističkog istraživanja bila je pravi izazov za ove učenike jer se predmet Statistika uči tek u trećem razredu, tako da su ti učenici često ostajali iza nastave i vrijedno uz pomoć svoje mentorice učili nove sadržaje koji su im trebali kako bi napravili što bolju analizu podataka.

Svakako se trud na kraju isplatio jer su od 542 prijavljene ekipe na nacionalnoj razini u prvom krugu i 137 ekipa koje su ušle u drugi krug osvojili prvo mjesto u kategoriji B (1. i 2. razred) i time osigurali mjesto u europskom finalu.
– Svaka čast dragi učenici! Trud se na kraju uvijek isplati.  Na ovom natjecanju ne samo prvim mjestom već i vrijednim nagradama sponzora. Osobno mi je drago da su ocjenjivači prepoznali trud učenika i njihov entuzijazam te ih nagradili. Nadam se da će ovaj uspjeh potaknuti i ostale učenike na učenje Statistike jer statistika nas okružuje od početka do kraja našeg života i puno je lakše kada je znaš tumačiti i njome se služiti. – rekla je mentorica Davorka Demo.
Ocjenjivači na Statističkoj olimpijadi su bili: Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, Leo Mršić, prodekan za istraživanje i razvoj Visokog učilišta Algebra, Ksenija Dumičić, predsjednica Hrvatskoga statističkog društva i profesorica na Katedri za statistiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i profesorica matematike i informatike, Toni Milun, predavač na Visokom učilištu Algebra i profesor matematike i fizike, Nenad Bakić, poduzetnik i osnivač udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i pokretač STEM revolucije te Nenad Šuvak, izvanredni profesor na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjednik Udruge matematičara Osijek.


ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19. stoljeću kada su ih nosili vojnici i lovci. No, danas...

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do posljednjeg mjesta ispunjenim auditorijem, održana je Večer klapa na kojoj...

[BIOGRAD NA MORU] Komunalac d.o.o. pokrenuo radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura

U Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održan je koordinacijski sastanak javnopravnih tijela u povodu pokretanja projekta "Kosa istok -...

[ZAPOČELO PROŠIRENJE VODOOPSKRBNE MREŽE] 362 priključka za 1.069 korisnika u zaobalnom dijelu Općine Sv. Filip i Jakov

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u Raštanam Donjim, svečano je obilježen iznimno važan početak izgradnje proširenja...
- Advertisement -spot_imgspot_img

[NA POLUOTOKU] Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže u Biogradu na Moru

U sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, intenzivno se radi na unaprjeđenju vodoopskrbe i odvodnje u...

[POZIV] Pridružite se Timu Europe Direct i postanite neovisni komunikatori!

U svrhu pojačavanja aktivnosti informiranja i aktivnog uključivanja građana u teme koje se odnose na Europsku uniju i njezine...

Must read

Muške čizme – pregled najboljih modela za različite prigode

Muške čizme stekle su svoju popularnost još u 19....

[VEČER KLAPA] Klapski napjevi odjekivali Trgom Brce

Na Trgu Brce u Biogradu na Moru, pred do...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Skoči do alatne trake